Thessaloniki Thessaloniki komentáře u knih

Putování slepého hada za pravdou Putování slepého hada za pravdou Ladislav Klíma

Kouzelné putování po filozofických zákoutích s notnou dávkou humoru a duševní výživy.
Ladislava Klímu mám opravdu rád, je to jeden z nejoriginálnějších zjevů, které kdy vzešly z naší literatury.

06.12.2014 5 z 5

Zrnko pravdy Zrnko pravdy Zygmunt Miłoszewski

Detektivní thriller nejvyšších kvalit.
Dobře vystavěné, velmi čtivé, suverénně napsané, se silnou atmosférou, působivým geniem loci města Sandoměř a četnými odkazy na polskou historii i současnost.
Vše dávkováno bez příkras, s poctivou porcí jisté ironické útrpnosti, jaké jsou schopni snad jen Poláci.
Skvělé.

Mimochodem, pokud vás - tak jako mě - baví inteligentní, realistický, cynický, v jádru mírně rozervaný prokurátor Teodor Szacki, taktéž trochu "vulgární, ordinérní, sprostej a neotesanej mizogyn a sexista" (jak mu vmetla Klára, jedna z postav knihy), pak doporučuji knihy švédského dua Hjorth a Rosenfeld. Jejich hrdina Sebastian Bergman má s našim panem prokurátorem leccos společného.

23.08.2015 5 z 5

Zdroj Zdroj Ayn Rand (p)

Jak vidno, tato kniha podněcuje většinu zdejších hodnotitelů k psaní rozsáhlých - většinou opěvujících - elaborátů ;)
Souhlasím, nemám moc co dodat.
Snad jen, že Zdroj patří do skupiny jedinečných knih, jaké se v celosvětové literatuře hojně nevyskytují.

06.12.2014 5 z 5

Schrödingerova velryba Schrödingerova velryba Andrew Crumey

Je to taková fyzicko-metafyzicko-filozoficko-vědeckofantastická zvláštnost.
Mozaiky příběhů do sebe zapadají, doplňují se i popírají.
Alternativní realita, existence fiktivních významných literátů a naopak "neexistence" některých skutečných.
Tato kniha má rozhodně něco do sebe.

17.11.2014 4 z 5

Ten se mi líbí Ten se mi líbí Brigitte Aubert

Velmi příjemné překvapení. Promyšlený děj, dobrá zápletka, zajímavé postavy; ani chvíli se nenudíte. A hlavní hrdinku jsem měl opravdu rád - ironická, smířená, zoufalá, racionální i emocionální...lidská.

14.11.2013 5 z 5

Čtyři synové doktora Marche Čtyři synové doktora Marche Brigitte Aubert

Nadchla mě kniha Ten se mi líbí a i s tímto titulem jsem velmi spokojen.
Myslím, že Brigitte Aubert je taková trochu drsnější a morbidnější Agatha Christie, přičemž srovnání s touto geniální autorkou je zcela na místě.

21.01.2015 5 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Ač nepatří sci-fi literatura mezi mé vyhledávané a preferované žánry, tahle kniha mě zaujala.
Skvělá atmosféra, promyšlené, působivé, dobře napsané; během četby prvních cca 100 stran jsem často listoval na mapu moskevského metra, abych se lépe zorientoval v lokaci daných metrostanic - a byla to činnost zábavná.
Konec knihy mě nadchnul.

Co mě však nenadchlo, je množství překlepů a chyb v textu.
Mimochodem, v Metru 2033 vystupuje "Mělnik", v Metru 2034 se stejná postava jmenuje "Melnik".
Takové amatéřiny mi dost vadí a zrovna od nakladatelství Kk bych je nečekal.

21.12.2014 5 z 5

Falzifikátoři Falzifikátoři Antoine Bello

Originální, čtivé, poučné, inteligentní, velmi výživné. Pro mě jeden z objevů roku 2013.

06.05.2014 5 z 5

Pochoutka Pochoutka Muriel Barbery

I mě více nadchla kniha S elegancí ježka.
Pochoutku bych však tak přísně nehodnotil - autorčin vytříbený styl psaní (ve vynikajícím překladu) je pořád hodně vysoká knižní liga.
Ač byla Pochoutka napsána dříve, beru ji jako kvalitní doplnění jedinečné knihy S elegancí ježka.

23.07.2014 4 z 5

Hitlerovi nepřátelé Hitlerovi nepřátelé Torsten Pettersson

Přiznám se, že jsem čekal víc, začátek relativně slibný (prvních 30, 40 stran), pak však bohužel nuda. Zkoumání lidské mysli a la Dostojevskij (jak "slibují" recenze na přebalu) se jaksi nedostavilo. S žánrově tematicky podobným Dítětem číslo 44 či s jinými současnými skandinávskými autory (Adler-Olsen, Nesbo, Theorin) se to vůbec nedá srovnat. Slabé.

04.03.2014 3 z 5