ThomasRuhe ThomasRuhe komentáře u knih

Souboj v letu Souboj v letu Dick Francis (p)

Takový solidní román od Francise. Skoro do poloviny není jasné co bude hlavní zápletkou. Pak musí Henry Grey čelit následkům svého zjištění, že letecká přeprava ve které pracuje není úplně tak nevinná. Ne všechno mi v knize úplně sedělo, třeba samotný Grey by nemusel být až takový příkladný klaďas, takže mé konečné hodnocení je 60%.

12.09.2021 3 z 5

Lov zmije Lov zmije Ralph Pezzullo

Další díl ze série Crockera a jeho týmu. V zásadě se jedná o dvě akce. První je v Kurdistánu a druhá zachranná probíhá na území Sýrie ve městě Rakka. S výsledkem jsem vcelku spokojený, příběh se svojí úrovní vyrovná předchozím dílům.

05.08.2021 3 z 5

Odkaz Heorotu Odkaz Heorotu Larry Niven

Knihu jsem zvolil, protože mám přečtených několik knih o vetřelcích a tahle kniha nabízela podobný příběh, který vybízel ke srovnání. Nakonec mě to moc nebavilo, sice grendelové jsou pozoruhodný druh predátora s unikátním vývojem, ale vetřelec je vetřelec. Zde boj probíhá většinou v otevřené krajině, tady dávám přednost také vetřelcům, kde se vše odehrává ve stísněných prostorách lodí či vesmírných stanic...
Kniha je součástí série, ale já už další díly číst nebudu.

14.06.2021 2 z 5

Sráči Sráči Richard Price

Kniha Sráči je skoro až civilně vyprávěným příběhem několika policistů pracujících v Bronxu. Hlavní postavou je Billy Graves, který začíná tušit, že se k jeho rodině pomalu blíží neurčité nebezpečí z daleké minulosti...
Musím vyzdvihnout popsanou rutinní práci policistů i vzrůstající nebezpečí pro Gravesovu rodinu...
Nic není přehnané a celý děj je uvěřitelný, místy možná trochu popis situací pokulhává, ale to se dá překonat.
Za mne 60%.

20.12.2020 3 z 5

Československý fotbal v číslech a faktech Československý fotbal v číslech a faktech Luboš Jeřábek

Tohle je čistě o statistikách, ale ty mě baví takže pohoda...

26.08.2020 4 z 5

Svět devadesáti minut – 2. díl (1945–1980) Svět devadesáti minut – 2. díl (1945–1980) Igor Mráz

Jako fotbalové publikaci nemám co vytknout. Velice obsáhlá se spoustou informací. Čtenář ale musí přetrpět ty komunistický kecy o tom jak náš fotbal roste pod vedením KSČ a jak jsou hráči uvědomělí a všichni jednohlasně podporují Národní Frontu...
Stačí si vzpomenout na tu hrůzu jak se měnily názvy klubů... Slavia ( Dynamo) Sparta ( Spartak Praha Sokolovo) Bohemka ( Spartak Stalingrad) a další šílenosti...
Nejhorší je číst, že pražské derby hrají Spartakovci a Dynamovci !!! Bože jak někde v Rusku...

26.08.2020 4 z 5

‚K‘ znamená Kennedy ‚K‘ znamená Kennedy Mario Puzo

Propracovaný politický thriller se četl dobře a celkový děj se mi líbil. Moc neřeším reálnost jednání klíčových postav, ať už prezidenta či jeho poradců.
Trochu jsem váhal nad hodnocením, ale nakonec jsem nenašel moc důvodů proč nedat 4 hvězdy.

12.08.2020 4 z 5

Hannibal Hannibal Thomas Harris

Napsané je to dobře. Trochu zde sice chybělo nějaké přímé vyšetřování, protože celý děj se boháč Mason Verger snaží najít a pomstít doktoru Lecterovi.
Přesto kniha nebyla špatná, hodnotím 70%.

14.06.2020 3 z 5

Ocelový polibek Ocelový polibek Jeffery Deaver

Kniha se dobře četla a příběh mě bavil. Deaver použil své oblíbené schéma, totiž neobvyklé vraždy s neobvyklým pachatelem. Bylo sice jasné, že Rhyme se Sachsovou pachatele nakonec dopadnou, ale důležitější bylo jak se to stane, a co se bude dít do té doby.
V případu jsem našel vše co jsem očekával, takže za mne spokojenost.

21.02.2020 4 z 5

Bitevní hranice Země Bitevní hranice Země Robert R. McCammon

Oceňuji zejména neotřelý nápad, kdy lidé primárně nebojují z mimozemšťany, ale Země je pouze bitevním polem pro dvě znepřátelené mimozemské rasy.Dobře jsou tu popsáni Gorgoni i Cyfeři, a rozdíly mezi nimi. Ladění příběhu je dost ponuré a situace lidstva zoufalá s neurčitou jiskrou naděje. Na závěr jsem byl tedy fakt zvědavý, a výsledek je poměrně vydařený. Proto knihu hodnotím 70%.

16.10.2019 3 z 5

Pohřešuje se prezident Pohřešuje se prezident James Patterson

Na tenhle román jsem se těšil. Byl jsem zvědavý jak to dopadne, když spojí své síly bývalý americký prezident a zkušený spisovatel. Musím říct, že mě to bavilo, přitom zápletka je jednoduchá, boj proti kyberterorismu z pohledu amerického prezidenta.
Příběh má spád, je srozumitelný, dávkování napětí také ujde a postupné odhalování pravdy funguje až do konečného finále. Nenapadá mě nic, co bych mohl knize výrazně vytknout, proto dávám 85%, a s klidem doporučuji.

20.09.2019 4 z 5

Predátor Predátor Wilbur Smith

Tak tahle kniha mě moc nebavila. Je tu sice dost akce doplněné solidním příběhem, jenže ten je z velké části tuctový. Prostě a jednoduše většinu toho jsem už četl někde jinde a v lepším podání.Za mě nějakých 50%.

07.09.2019 2 z 5

Zabiják Zabiják Jonathan Kellerman

Bylo to celkem dobré. Trochu jiná detektivka z pohledu psychologa jako hlavní postavy příběhu, která má neobvyklé okolnosti případu který se zde řeší.

31.08.2019 3 z 5

Hybatelé Hybatelé David Mitchell

Bylo to hodně zvláštní. Devět částí, přičemž každá znich je samostatným příběhem. V každé části je trochu skrytý odkaz na část jinou, ale mnohdy se jedná o náznak, kterého je těžké si všimnout. Celkově je to pak dost nelichotivý obraz společnosti. Závěr je depresivní a naklání misku vah na stranu, kde je lidstvo bez šance...
Těžko se mi to hodnotí jako celek, některé části jsou velmi dobré, no a pár jich bylo slabších. Výsledek je pak 3/5.

19.07.2019 3 z 5

Germania Germania Harald Gilbers

Mám rád detektivní romány z neobvyklého prostředí. Případ z nacistického Německa tam rozhodně patří. Dobře je popsán jak průběh vyšetřování tak atmosféra Berlína v roce 1944. Jen mám pochybnosti, že by SS povolalo k vyšetřování židovského komisaře, ať už by byl sebelepší, ale to dojem z knihy nekazí.

04.04.2019 3 z 5

Ženevský podvod Ženevský podvod James Twining

Tak přebal knihy nelhal. Do děje se zamíchalo vše, policie, církev, politici i ta mafie. To vše vytvořilo velký spletenec událostí. Není to úplně marné, směsice pátrání s objasňováním historických dějin šlo dobře dohromady.
Na druhou stranu, hlavní postava Toma Kirka mi nepřišla tak zajímavá, aby se kolem ní vytvořila celá série.
Hodnotím 3/5.

23.03.2019 3 z 5

Odplata Odplata Andrew Grant

Grant je mladší bratr Lee Childa, a jeho David Trevellyan má být mladší verzí Jacka Reachera. Ovšem do knih s Reacherem má tahle hodně daleko. Grant se snaží o spoustu akce s mnoha zvraty, jenže to neumí tak dobře popsat a vytvoří akorát pořádnou slátaninu. Ano, je zde několik slibných pasáží, které si zaslouží ty dvě hvězdy, ale zbytek je nepřehledný mišmaš.
Nechci spoilerovat, ale jak chce šokovat vytvoří i několik nesmyslů. Kdo četl ví o čem je řeč.
Pro mne to byl čtenářský omyl.

19.08.2018 2 z 5

3001: Poslední vesmírná odysea 3001: Poslední vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

Začátek, kdy se Frank Poole probudí po tisíci letech a seznamuje se s tím, kam se lidstvo za tu dobu posunulo, není úplně nejzajímavější. Poté co se přesune k Luciferovi a naváže spojení s duchem Davea Bowmana je příběh opět ve starých dobrých kolejích. Proto nakonec za 80%.

03.07.2018 4 z 5

Michael Jordan - Život Michael Jordan - Život Roland Lazenby

Kniha mi nabídla mnoho informací, které jsem se neměl možnost dozvědět. Nejvíce jsem se těšil na jeho roky v Chicagu.
Najednou vše vidím v jiném světle, jeho vztahy se soupeři, spoluhráči , trenérem Philem Jacksonem, vedením klubu Bulls, rodinou atd.
Zajímavé je taky jeho reklamní spojení s Nike. Proč se rozhodl skončit s basketem a chtěl být baseballistou. Opětovný návrat a další tři tituly s Bulls.
Jordan je pro mne nejlepší hráč všech dob, a tahle kniha mi pomohla více pochopit kým byl a co ho hnalo vpřed.
Knihu bych určitě doporučil, a to ani nemusíte být fanouškem Michaela Jordana.

16.06.2018 4 z 5

Vetřelci komplet - svazek 2 Vetřelci komplet - svazek 2 Robert Sheckley

Kniha obsahuje dva příběhy, ovšem jejich hlavní námět je stejný, lidská posádka se snaží získat vetřelčí mateří kašičku.
První příběh, Válka vetřelců byl trochu lepší, celkově se však jedná o průměrnou knihu s vetřelčí tématikou.

25.01.2018 3 z 5