ThomasRuhe ThomasRuhe komentáře u knih

Temná Budapešť Temná Budapešť Vilmos Kondor

Asi nejzajímavější na příběhu je místo kde a kdy se odehrává. Jinak to byla celkem nuda s fádní zápletkou, popisem vyšetřování i závěrem.

05.08.2017 2 z 5

Prach a stín Prach a stín Lyndsay Faye

Tenhle literární pokus v sobě spojuje dvě atraktivní témata, Sherlocka Holmese a Jacka Rozparovače. Od toho jsem si hodně sliboval, ale výsledek je trochu rozpačitý. Lyndsay Faye se snaží o doyleův styl vyprávění, ale přeci jen to není ono. To ale není hlavní zádrhel, mnohem více mi vadil určitý bodrý podtón vyprávění. Já jsem chtěl číst mnohem temnější a ponurejší styl, který by více seděl ději v knize. V poslední třetině se tomu text nakonec přiblížil.
Autorka také chtěla stvořit závěr, který nebude napodobovat filmové verze. To se jí podařilo, i když identita a samotný konec J. Rozparovače není úplně podle mého gusta.
Celkový dojem je slušný, ale myslím, že se z toho dalo vytěžit víc.

27.05.2017 3 z 5

Rozkazy z Berlína Rozkazy z Berlína Simon Tolkien

Kniha se mi líbila. Tahle špionážní detektivka má slušný spád i napětí. Tolkien do příběhu dobře umístil i historické postavy jako Churchilla, Hitlera a Heydricha.
Proto hodnotím 60%.

23.04.2017 3 z 5

Final cut – Vrah z internetu Final cut – Vrah z internetu Veit Etzold

Knižní styl je svižný, o tom není pochyb, ale....ale Etzold stvořil plagiát knih od všech možných autorů např.Deaver, Connolly, Hayder, Lutz a další.
Navíc je vrahoun tak chytrý a vše mu ohromně vychází, že je to až nereálné. Má žaludek na své činy, je famózní hacker, vklouzne do každé uzavřené komunity a ještě se pohybuje po Berlíně a nikde ani jeden náhodný svědek!
Kdepak Etzolde, tohle Ti nežeru.

06.03.2017 2 z 5

Metal Gear Solid Metal Gear Solid Raymond Benson

Metal Gear Solid byla má oblíbená hra. Na knihu jsem narazil v knihovně úplnou náhodou, protože jsem vůbec netušil, že něco takového vyšlo.
Čtení bylo fajn, protože jsem si zavzpomínal na dobu hraní této legendární hry.

28.02.2017 3 z 5

Šestý zánik Šestý zánik James Rollins (p)

Celá kniha je směs filmového hororu Věc a Doyleova románu Ztracený svět. Lepší je asi první polovina, dokud jsou všechny události nepochopitelné a není jasné co se děje a proč.
Naopak posledních cca 100 stran se děj trochu natahuje. Přesto je příběh dobrý, takový mix bojové akce a vědeckého bádání v různých částech světa.

15.02.2017 3 z 5

Moriarty Moriarty Anthony Horowitz

I v téhle knize se Horowitz snaží o doyleovský styl vyprávění, ale s postupným obracením stránek to přeci jenom trochu skřípe. Prostě to není ono, a je to slabší než Dům hedvábí.
Naopak závěrem mne příjemně překvapil. Byl nečekaný a leccos vysvětlil. Takže suma sumárum 60%.

21.01.2017 3 z 5

Vetřelec - Invaze Vetřelec - Invaze Tim Lebbon

Vetřelec Invaze plynule navazuje na první díl. Kapitoly jsou opět vyprávěny z pohledu několika osob, které se nacházejí v různých částech vesmíru. Tento díl je také výrazně akčnější, protože válka se dává pořádně do pohybu. Celkově mi tento díl přišel zajímavější a lepší.

11.01.2017 3 z 5

Dexter je mrtvý Dexter je mrtvý Jeff Lindsay (p)

Skočit do série osmým dílem asi není zrovna nejvhodnější. Historii Dextera vůbec neznám, takže na začátku se nechytám a nevím vo co go. Přestože nemůžu srovnávat ostatní díly, tak tahle kniha je 300 stránek keců o ničem.
Četl jsem to na doporučení, prý je to lepší než má oblíbená série s Kellerem od L.Blocka. Ani náhodou, i když soudit nebo spíše odsoudit sérii z jednoho dílu není moc objektivní.

28.12.2016 2 z 5

Dům hedvábí Dům hedvábí Anthony Horowitz

Můj první Holmes, kterého nenapsal Doyle. A jak se mi to od Horowitze líbilo ? Hned na začátku je potěšující, že Horowitz napodobuje styl jakým jsou příběhy Holmese a Watsona vyprávěny, takže jsem vklouznul do starých známých kolejí.
Samotný případ, jeho zápletka, pátrání a rozuzlení jsou dobré, sice nejsou úplně skvělé, ale potěšila mě možnost přečíst si zcela nový příběh s Holmesem.
Hodnotím tedy za tři, s tím, že si chci přečíst i další Horowitzovu knihu s Holmesem, a to s názvem Moriarty.

28.12.2016 3 z 5

Usáma Usáma Chris Ryan (p)

Celkově se mi kniha líbila a dobře se četla. Absolutní vrchol příběhu je ale hned na začátku, a to v akci při dopadení bin Ládina. Tohle pro mne Ryan nepřekonal ani svým zajímavým koncem.

12.12.2016 3 z 5

Černý jestřáb sestřelen: příběh moderní války Černý jestřáb sestřelen: příběh moderní války Mark Bowden

Překvapivě mě čtení nebavilo. Přitom filmová verze je vynikající a viděl jsem ji už několikrát.

03.12.2016 3 z 5

Skládačka Skládačka John Lutz

John Lutz u série s Quinnem používá dvě varianty. Buď nechá identitu vraha skrytou, a odhalí ji až na konci, nebo, jako v tomto případě prozradí vraha hned na začátku, a pak už jen čtenář čeká až ho Quinn vystopuje a dopadne.
Druhá varianta mi sice nevadí, ale přeci jen je příběh o něco ochuzen.
Přesto se čte kniha dobře, také děj má spád, takže za mne spokojenost.

01.11.2016 3 z 5

Specialisté Specialisté Lawrence Block

Vcelku solidní příběh, kde nejlepší pasáží je závěrečné bankovní přepadení.

28.10.2016 3 z 5

Tanec s vlky Tanec s vlky Michael Blake

Tady musím souhlasit s Testerem, u mne čtení probíhalo hodně podobně a mám z něho ty samé pocity.

28.10.2016 3 z 5

Atlas světa - Nová doba Atlas světa - Nová doba kolektiv autorů

Atlas nemá sice barevné mapy, pouze černobílé,ale ty jsou poměrně dost podrobné, překvapivě hlavně u menších zemí např. Tichomořských ostrovů.

23.10.2016 4 z 5

Anglicko-český a česko-anglický slovník Anglicko-český a česko-anglický slovník Ivan Poldauf

Velice dobrý slovník,který hojně využívám.

23.10.2016 4 z 5

Nalezené peníze Nalezené peníze James Grippando

Začátek knihy není nicmoc, zdá se být dost předvídatelný, ale po asi 50 ti stránkách tomu Grippando pořádně přitopí pod kotlem a ze zápletky vymáčkne maximum.Švih udrží až do závěru, takže jsem byl nakonec přijemně překvapený a mohu knihu vřele doporučit.

04.10.2016 4 z 5

Servírka Servírka James M. Cain

Na obálce je napsáno detektivní román, ale o klasickou detektivku ve smyslu pátrání po pachateli se nejedná.Spíše jde prostě o příběh ženy, která se dostane do tíživé situace a musí si nějakým způsobem pomoci.
Po pravdě řečeno je zde spousta románových klišé a je to příliš předvídatelné.To co si myslíte, že se stane, se následně opravdu stane.
Souhrně tak knihu hodnotím jako lehký podprůměr.40%.

26.08.2016 2 z 5

Nechte ďábla spát Nechte ďábla spát John Verdon

V téhle knize šoupne Verdon svému detektivovi pod nos starý případ sériových vražd. No a prvních 350 stran je to takové seznamování s fakty, probírá se všechno možné, což působí trochu zdlouhavě.
Pročítání Gurneyho uvažování mi sice úplně nevadí, ale když se jde do finále, tak na mně vyskočilo jméno pachatele, a já si ani nedokázal vzpomenout jestli to na něho sedí.
Takže knihu nemohu hodnotit kvůli finálnímu rozuzlení, ale spíše jako studii Gurneyho uvažování a pátrání. Za mne spíše jen průměr.

03.08.2016 3 z 5