tomas1291 komentáře u knih
Zatím jsem se probral 1. kapitolou, ovšem praktická alchymie mne zas až tak moc nezajímá, s vědomím toho, že čas/dějiny jsou takovým laboratoriem/oratoriem, ve kterém dochází k transmutaci opice přes člověka k andělovi. Takový posun od antropologie k angelologii, chcete-li. Viz alchymista z Betléma, první hyperkarbolovaná (přepodstatněná) lidská bytost. Takže to, zda právě a jen tuto monografii dočtu, je ve hvězdách.
Nic osobně proti vitalistům a jejich potřeštěné, mrtvé pseudo-filosofii nemám, ale přes tohle mi dělá problémy se dlouhodobě dostat k závěrečným dílům této jinak báječné sérky. Říkám si, že pokud dostal Msé. Bergson Nobelovu cenu za ty svoje nicneříkající bláboly, taky bych se mohl přihlásit. Omlouvám se všem ctitelům francouzské filosofie ranného 20. století, ale tohle muselo ven.
Frankocentrické, ale inteligentní, filosofické (na mě možná až příliš). Obsahuje rozhovor s autorem.
Prakticky neškodné (takže se nebojím dát ho do knižní špulky k rozebrání), příjemně oddechové čtení. Původní dikce zachována. Dobrá edice.
Nebudu panu profesorovi, se kterým jsem měl tu čest krátce, ale o to intenzivněji korespondovat a odkázat ho na Přednášky o alchymii Terence Kemp McKenny, vysvětlovat, že chemie, která nám dala všechny ty báječné kosmetické produkty, znečištěné životní prostředí (plasty, nezapomeň na oceány zamořené plasty, pesticidy, DDT, freony, skleníkový efekt a, mj. ozónovou díru) , ale hlavně rafinované psychedelické drogy (Better living through chemistry bylo jedním z hesel hippies, a Alexander T. Shulgin by mohl vyprávět.), je vedlejším, avšak nikoli nevýznamným stádiem v dějinách alchymie, která počíná někde u houbových orgií vrcholného paleolitu před 10 000 a 4 (to kvůli narození Spasitele) lety a končí hyperkarbolací (vygooglujte si to). Ateistický, neurotický člověk novověku všechno zmrví. Ano, věda bez spirituálního korektivu je biocidní (zelené plíce planety, amazonské deštné pralesy by mohly vyprávět, ale topíme se ve vlastních sračkách tak hlubokých, že už jenom opuštění planety nás může zachránit). Chápu, že autor neví ani zbla o psychedelikách, ale v době, kdy tato populárně-naučná publikace určená dětem a mládeži vyšla, už, pravda, pro omezený počet posluchačů Terence již nějakou dobu přednášel. Dávám knize 2 hvězdičky z možných 5 a končím Skeptickým chemikem, což vtipně ilustruje autorův postoj. Ať žije alchymický revival!
Zatím jediná monografie od pana profesora, kterou jsem od tohoto doyena českých historiků chemie dočetl. Je to skvělá práce, a i když se leckde opakuje z Křivolakých cest vědy, doporučil bych jí všemi deseti všem zainteresovaným laikům. Je tu všechno: Zósimos z Panopole, Hermés Třikrát Velký a další postavy z dějin naší vědy. Svůj výtisk jsem si nechal obalit v lokální veřejné knihovně a rád se k němu vracím.
Jen předběžné poznámky: knihu jsem četl v anglickém originálu, došel až kamsi k 5-MeO tripu, pak se jí vzdal. Nyní jsem neodolal a pořídil si mimochodem vynikající český překlad, s vysvětlujícími poznámkami překladatele.
Požadavek na změnu smýšlení není nový, nezačíná ani s Terencem McKennou, v novozákonní řečtině se mu říká metanoein, to jen tak na margo věci.
Co mi trochu vadí, je že věda jako obvykle objevuje Ameriku když zjistila, cituji ,,psilocybin dokáže spustit mystické zážitky´´, což šamané ví po milénia a řekne Vám to každý houbičkář. To jenom ukazuje do jaké míry je věda součástí establishmentu, když musí bojovat o granty etc. Takže se tady s velkou pompou prezentuje cosi, co každý stejně ví. Michael Pollan hraje roli skeptika a investigativního žurnalisty nepolíbeného psychedelickou zkušeností, který nakonec prozře, atd. atp.
Překvapilo mne, že evoluční teorie sjeté opice byla poprvé formulována Rolandem Fischerem, myslel jsem, že Terence McKenna, počínaje Neviditelnou krajinou (houby u ohniště), přes článek Houby a vědomí z Archaického revivalu, až po Pokrm bohů, jakož i nesčetné přednášky etc. odvedl kus práce na tom, přiblížit houby lidem. Což mu vyneslo jenom ostrakizaci ze strany akademické antropologie, ačkoliv byl trojnásobným antropologem (evolučním, kulturním, terénním), který od dětství toužil vyřešit otázku původu člověka, což se mu povedlo prokázáním faktu, že antropologie je neoddělitelná od mykologie (a botaniky) v symbióze člověka a přírody, jinak jde živoucí planeta do kopru.
Ovšem kniha je skvělá, to pravé čtení pro psychedelickou renesanci. Michael Pollan odvádí brilantní práci. Doporučuji všemi deseti všem deseti psychonautům, neo-šamanům a zainteresované laické veřejnosti.
P. S. Na Erowid.org jsem našel záznamy klinických studií z hloubi 60. let 20. století (počínaje rokem 1960, kdy slovutný doktor Leary poprvé požil) české výzkumné psychiatrie, pojednávajících o pokusech s psilocybinem. Ať mi nikdo neříká, že v psychedelickém výzkumu jsme nebyli napřed.
(SPOILER) Pro ty z nás, kterým tento vymazlený gamebook připadá příliš obtížný (oběma palci ukazuji na sebe), sem dávám odkaz s návodem ze stránek s návody na sérii Fighting Fantasy: https://fightingfantazine.proboards.com/thread/165/50-return-firetop-mountain-solution. Ale jak u ďasa má člověk hodit na 2k6 2 stejná čísla? Už na SOŠ v hodinách matematiky jsme brali kombinatoriku a ta říká, že taková pravděpodobnost je velice malá. Abych nebyl příliš příkrý, jednou (!) se mi to podařilo - byly to dvě šestky. Tedy - hodně hozených šestek při hraní tohoto i jiných titulů z této přece jen zábavné série. Kdyby to nebylo alespoň trochu podnětné čtení (jak říká Erik Tabery z Respektu), našel bych si jinou zábavu. Třeba házet vidle, ale to je jiný příběh.
Nehodnotím, protože jsem odložil nedočtené, na můj vkus tam bylo až moc ,,šporkování´´ a málo alchymie, ale chápu, že někdo to může mít jinak. Jinak je to moc zajímavé čtení od dvou osobností české (a moravské!) kultury, které určitě stojí za přečtení. Trochu smutné, když člověk ví, jak jejich korespondence skončí, ale to už bych prozrazoval konec.
Už se mi úspěšně podařilo v tomto vpravdě epickém, skvělém gamebooku umřít v souboji s hlavním bossem, takže skousnu své zklamání a těším se na další hru!
Update: Hrál jsem již 5x a nejdále jsem se dostal do smrtícího sevření klasického oheň-chrlícího draka, kde jsem vypustil svou duši do Valhally. Ovšem tento game-book má 500 odkazů, takže mi zbývá najít Hadí amulet (samozřejmě při řádném hraní podle pravidel...) a je vyhráno.
Určité novum představuje možnost hrát za hlavního záporáka, Grendela Grimslayera. Bohužel bych musel luštit znovu runovou hádanku (nepodařilo se mi to ani u Beowulfa, zabijáka příšer), takže nevím, jak tato kampaň končí.
Verdikt:
Považuji se za mírně pokročilého hráče hracích knih (začal jsem okolo 12, teď je mi 40) a toto je jeden z nejlepších game-booků, jíž jsem měl tu čest držet v rukou.
Tento nepostradatelný úvod do kritiky politické ekonomie AKA Das Kapital JuDr. Karla Heinricha (sic!) Marxe mi doporučovali už soudruzi ze Socialistické strany Velké Británie. Kdysi jsem si ho pořídil na Google Play Knihy v angličtině, ale asi to nebylo ono, až teď jsem ho díky péči nakladatelství Neklid, jež se soustředí na anarcho-ekologicko-feministicko-komunistickou literaturu nejen z překladů, měl šanci dočíst. Za což a jejich práci na poli levicové teorie jim patří můj velký dík.
Kniha rozhodně stojí za přečtení pro antikapitalisty, socialisty-komunisty a jiné levicové osobnosti, jež zápasí s tím 6-dílným monstrem (počítáme-li i Ke kritice politické ekonomie a Teorie o nadhodnotě), jménem Das Kapital. Je to takový výcuc, to nejlepší z Marxova (a Engelsova) ekonomicko-filosofického myšlení.
Zde bych jen podotknul, že úplné vydání Marxových a Engelsových spisů (Marx-Engels Gesamt Ausgabe, slavný akronym MEGA) bude ukončeno zřejmě příští rok, na což se těším, ale i tak bude pro mne tento akademický tisk, jakožto pro řadovou součást pracujících tříd cenově nedostupný.
Co bych vytknul Marxovi a jiným ,,židovským bohovrahům´´ (Freud), je, že vylili s vaničkou antropologie vylili i dítě teologie, ergo (vědecký) ateismus. Bůh je totiž ten jediný, kdo může zachránit svou planetu před od Něj se odvrátivším člověkem. Jsme v pozici čarodějova učně, který rozpoutal síly, jež už nedokáže zvládnout. Musí přijít čaroděj a dát zas věci do pořádku. A pokud máte v tomto případě tendenci být skeptičtí, přečtěte si něco od Terence Kemp McKenny.
To jen tak na margo věci. Děkuji za pozornost.
Zatím jsem nedočetl, takže nehodnotím hvězdičkami, ale chtěl jsem jenom říci, že antikvární ceny (přemrštěné, značně) této jistě skvělé monografie mne činí poněkud neurotickým. Já mám tu svou kopii z roku 2000 v německém originálu (křesťanského letopočtu) díky knižnímu hypermarketu Knihobot, za cenu nižší než je poplatek za Meziknihovní výpůjční službu ve veřejné knihovně, díky, Knihobote, jsi nejvíc (což nebyla ironie)!
Jsem mile překvapen, sice je to jenom výcuc z cizích zdrojů, ale je tu i česká lokalizace...
Gamebook jsem měl coby vyřazený z lokální městské knihovny, na tom základě jsem si pak dokupoval další díly, ale zbavil jsem se jich, ach, já bloud! Nyní hraji v aplikaci Fighting fantasy classics, kterou tímto doporučuji z Google Play Obchod, kde jedna kniha z pár stojí 129,99 Kč, ale stále je to lepší než je shánět po všech čertech. Gamebookům zdar a Čarodějovi zvláště! P. S. Spousta dílů je taky na Scribdu.
Update: Dnes jsem dohrál digitální verzi, správná kombinace klíčů je... ne nebudu spoilovat, přeji báječný herní zážitek!
Pořídil jsem si vlastní kopii této referenční knihy, protože jsem chtěl mít podchycení alchymickou literaturu a nelituji toho. Pro mě je tato bichle (přes 800 stran!) základní a nepostradatelná pro každého kdo to s alchymií myslí vážně. Považuji se za hledače posvátného Kamene a tato práce je mou oblíbenou.
Definitivně jedna z nejdůležitějších knih mého života. Defilují tu všichni mí intelektuální hrdinové, od Platóna po sv. Maxima Vyznavače. Pokud se čtenář obrní trpělivostí při zevrubném studiu leckdy řeckého poznámkového aparátu, odměnou mu bude jízda netušených rozměrů a souvislostí. Mrzí mne, že v této edici chybí ve filosofii 19. století Marx, ale co se dá dělat...
Tohle je jedna z nejlepších alchymicko-teosofických knih, jaké jsem kdy četl. Pokud si zvyknete na autorovu paranoidní schizofrenii, odměnou Vám budou odkazy na jiné alchymisty (dle úsloví Kniha otevírá knihu), magnésie filosofů, primateriální filosofický kámen a mnohem více! Těším se na Divadlo moudrosti, Heinrich Khunrath je můj oblíbený chymický mudrc!
Za svoje peníze dostanete určitě adekvátní protihodnotu. Obsahuje také vybranou bibliografii, rejstřík a medailony alchymistů. (Mj.). I přes absenci korektur doporučuji.
(SPOILER) Zatím jsem v procesu studia tohoto komentáře k Berešit, takže nehodnotím. Potíž s fundamentalistickými teology je ta, že vám budou tvrdit cokoliv, jen když se to zakládá na biblických pravdách (viz můj komentář k Základům teologie). Ovšem jak to mohli svatopisci vědět? Omlouvám se miliónům fundamentalistů, ale celé slavné Písmo svaté na mne působí, jako že je komplet vycucané z prstu. Viz můj komentář k Bibli. Bible je sice dost možná kanonický ur-text západní civilizace s vlastním morfogenetickým polem a posvátná kniha dvou ze tří hlavních světových monoteistických náboženství, přičemž to druhé je jenom hereze na tom prvním, a kdesi cosi, ale tohle všechno pro mne málo znamená. Abychom si to ujasnili, Hospodin je hyperprostorová entelechie (viz Filozof, Metafyzika), Jehošúa syn tesaře a Ducha svatého uznávám jenom, pokud sestoupil o Letnicích na apoštoly. Amen. P. S. Doufám, že mi křesťanství nesežralo osobnost, ale asi se už stalo...