Tomas@S Tomas@S komentáře u knih

Polsko Polsko Małgorzata Omilanowska

Vyborny pruvodce, poslouzil nam skvele na nasi letni dovolene v oblasti Pomoranska. Diky nalezenym informacim se nam napriklad snadno orientovalo ve Stetine. Rovnez vylet do oblasti pisecnych dun se velmi vydaril. Bohuzel jsme uz nestihli vyuzit informace ziskane o Gdansku, to si nechame na priste :-) Obsahuje i peknou kapitolu o historii Polska.

15.12.2017 5 z 5

Star Wars omnibus: Vzestup Sithů Star Wars omnibus: Vzestup Sithů Randy Stradley

Krasne barevne pribehy ze sveta Hvezdnych valek, nic prekvapiveho. Fanousky urcite potesi, neznalym to nic nerekne, jestli se takovy ctenar vubec najde :-) Ja zase takovy fanda nejsem, takze spis obcas nahodne vyberu podobnou sagu nez ze bych cilene patral po vsech existujicich pribezich. Ono to cele dohromady stejne nedava moc smysl :-) Takze spis takova jednorazova zalezitost.

06.12.2017 3 z 5

Sochař Sochař Scott McCloud

Zajimavy napad, ale ten hlavni hrdina, to je fakt zoufalec. Takove ubrecene decko, zhrouti se v depresich kvuli kazde ptakovine. Tomu bych nedal ani korunu :-) Doufam ze to neni autorovo alter ego.

24.11.2017 4 z 5

In Nomine Sanguinis In Nomine Sanguinis Miroslav Žamboch

Precetl jsem na doporuceni od tchana. Cetlo se mi to vyborne i pres pocatecni odpor, jelikoz se knizkam a vsemu ostatnimu s upirskou tematikou vyhybam. Fakt me to zaujalo a dokonce bych si precetl i jiny dil, presto ze to je vlastne docela ptakovina, jako asi cokoliv o upirech. Jedna vec me ale hodne nastvala, v nejvetsim dramatu chybela ve vydani ta nejdulezitejsi stranka. Nasel jsem ji az po docteni knizky vlozenou na konci knihy, s omluvou od vydavatele. Chyba tisku. No to me fakt skazilo celou pointu knihy. Dalsi vec, trochu usmevne je zasazeni deje do me duverne zname oblasti Beskyd. Trochu ulitle, ale autor to vysvetluje myslim dostatecne, nemam nic proti tomu :-)

23.11.2017 3 z 5

Příběhy sběratele starožitností Příběhy sběratele starožitností Montague Rhodes James

Timto komentarem neprinesu nic noveho vedle toho, co tady je uz vlozeno od ostatnich ctenaru. Vicemene souhlasim s jejich postrehy. Pribehy mi taky neprisly zas tak moc strasidelne, prece jen uz maji nejaky ten vek, ale na druhou stranu jakasi nadcasovost se v nekterych z nich da najit. Jsou v nich zajimave napady a ve sve dobe urcite vycnivaly originalitou. Jejich prectenim jsem se seznamil s dilem dalsiho klasickeho autora strasidelne literatury. Doporucuju.

22.11.2017 4 z 5

Bojiště Afghánistán Bojiště Afghánistán Jiří F. Šiška

Jiz delsi dobu jsem hledal nejakou dobrou knihu, kde bych se dozvedel vice informaci o sovetske invazi do Afganistanu. Bohuzel neni u nas z ceho moc vybirat. Tak jsem byl rad, ze jsem v knihovne nasel toto pojednani o historii celeho konfliktu. Kniha podrobne prochazi celou historii rok po roce, od politicko-vojenskeho prevratu az po ukonceni valky. Autor uvadi mnoho technickych dat ohledne poctu vojaku a techniky. Zejmena se zabyva roli sovetskeho letectva, zvlaste vrtulniku. Vedle toho detailne lici i mnohe konkretni bojove akce. Kniha je doplnena i fotografiemi zejmena bojove techniky a schematickymi mapami ilustujicimi polohu bojist. Po fakticke strance je autor velmi detailni a informaci je opravdu uvedeno hodne, bohuzel me zklamala literarni stranka knihy. Necetlo se mi to zrovna snadno, chvilemi jsem se ztracel v mnoha technickych faktech a pri liceni nekterych udalosti se autor nevyjadruje uplne jasne. Take kvalita fotografickeho materialu je nedobra. Proto nedavam moc vysoke hodnoceni a zkusim si najit jeste nejakou jinou ctivejsi publikaci na toto tema.

15.11.2017 3 z 5

Hymna zármutku Hymna zármutku Michael Koryta

Detektivky jsem drive fakt nemusel, tak se nyni snazim trochu rozsirit sve obzory a vybiram si detektivni autory nejakym zpusobem vyznamne a zastupujici cast sveta detektivniho zanru. Timto zpusobem jsem narazil i na jmeno autora a nahodne jsem vybral tuto jeho knihu. Realie jsou typicky americke stredozapadni. Dilo je to trochu schematicke, ale ne uplne spatne. Pripomina to scenar k filmu, nedivil bych kdyby uz film dokonce existoval (ale nepatral jsem po tom). Celkovy dojem je spise pozitivni, cetlo se to dobre, ale prostredi ani zapletka me moc nezaujaly.

08.11.2017 4 z 5

Tekuté časy - Život ve věku nejistoty Tekuté časy - Život ve věku nejistoty Zygmunt Bauman

Chtel jsem si precist nejakou knihu od autora, o jehoz smrti a dile se objevilo nekolik zprav ve sdelovacich prostredcich. Nasel jsem v knihovne tuto knihu a celkem rychle ji i precetl. Bohuzel spoustu veci jsem nepochopil, chybely mi souvislosti. Autor podava spoustu zaveru, ale nevysvetluje proc, musel bych nejspise nastudovat spoustu dalsi literatury, na kterou se asi odkazuje. Tezko rict. Mozna nejaka jina publikace by byla vhodnejsi. Nicmene uvadene zavery jsou docela neprijemne hlavne pro nas, kteri zijou v techto tekutych casech. Nesvedci to ani o tom, ze by se to melo zmenit k necemu lepsimu. Spis to vypada, ze jsou nase casy stale tekutejsi.

03.11.2017 4 z 5

Drsný sbohem Drsný sbohem Frank Miller

Klasicky pribeh z mesta s puvodnim jmenem Basin City. Tento pribeh je vlastne jednim z nosnych linii stejnojmenneho filmu. Takze pro me nic noveho, film znam, pribeh se opravdu temer v nicem nelisi od filmu. Dokonce bych rekl, ze ve filmu je i trochu lepe zpracovany, coz byva u filmu podle komiksu vetsinou naopak. Ale stejne, je to proste klasika, ktera nezklame.

03.11.2017 5 z 5

Šest podezřelých Šest podezřelých Vikas Swarup

Knihu jsem si pujcil v knihovne, kdyz jsem na ni nahodne narazil a rozhodl se precist si neco od autora "Milionare z chatrce". A neudelal jsem chybu. Podobne jako se mi libil film o indickem mladikovi, tak i kniha me vtahla do teto velike zalidnene zeme. Osobne bych tam nejspise nikdy nejel, ale zprostredkovane je to hodne zajimave. Ale zpet ke knize. Autor v ni prostrednictvim nekolika podezrelych, na pozadi vysetrovani vrazdy, ukazuje Indii nejspis opravdu takovou jaka ve skutecnosti je, samozrejme s trochou literarni nadsazky. To znamena plna korupce v obrovskem meritku, kterou si dokonce ani v nasich podminkach neumime predstavit. Vedle vrahu a korupcniku se v romanu vyskytuji i hodne sympaticke osoby. Je to takova smes barev, usmevu, smutku, hruzy. Je to zaroven plne humoru a nadsazky. Napriklad prevtelovani Gandiho je proste dokonale. V podstate to v celkovem dojmu trochu pripomina prave onoho slavneho milionare.

01.11.2017 5 z 5

Kolmo na Moskvu Kolmo na Moskvu Milan Martinec

Autor popisuje 4 cyklisticke dalkove (3-4 tis. km) vypravy po Evrope vsemi hlavnimi smery azimutu, ktere absolvoval v letech 2003-2009 behem letni firemnich dovolenych. Az na jednu vyjimku se jedna o solo jizdy s prespavanim v prirode. Delka etap je impozantni, zpravidla okolo 200 km, jede pomaleji, ale zato cely den.

Styl cestopisu mi celkem vyhovoval. Neni to muj prvni precteny cyklisticky cestopis, tak muzu dokonce uz i srovnavat. Srovnani nevychazi uplne spatne, i kdyz se jedna podle mne asi spise o trochu slabsi dilo. Jako pozitivum bych uvedl denni itinerar na konci kazde kapitoly, pomaha zorientovat se v textu. Fotografii je pomerne malo, jsou vytistene na nekolika sousedicich listech a spise ukazuji nejake zajimavosti, nez prubeh cele vypravy. Takze se musi v knize dost casto listovat. Na druhou stranu autor popisuje sve cesty i na svem blogu http://www.milanec.wbs.cz/, ktery obsahuje ke kazde vyprave velke mnozstvi fotografii. V textu mi chybi trochu osobnejsi pristup, autor se drzi popisovani cest a temer nepise o motivacich, inspiraci ci pripravach k cestam a ani o svem osobnim zivote.

Co se tyce literarniho stylu, je opravdu osobity, ale celkem rychle jsem si na nej zvykl a snad jsem pozoroval i postupne zlepsovani se v case. Zvlaste posledni uvedena vyprava do Portugalska je asi nejkvalitnejsi, presto stale osobita a prokladana vtipky, obvykle inspirovane asociacemi na nazvy mistnich obci.

01.11.2017 4 z 5

Adam a jeho rod Adam a jeho rod Spencer Wells

Autoruv TV dokument Journey of Man jsem videl v roce 2003 na americke PBS, dokument se zabyva stejnym tematem jako tato kniha. Tenkrat mne toto tema strasne nadchlo, autor v dokumentu sledoval jednotlive geneticke linie tak, jak se rozsirovaly v historii po zemi a setkaval se v nem se soucasnymi zastupci jednotlivych linii. Moje nadseni trochu ochladlo po precteni clanku na wikipedii, kde bylo uvedeno ze autorovy metody a zavery nejsou zcela prijimane vedeckou komunitou a jsou diskutabilni. I tak se jedna o fascinujici tema. Kniha samotna v podstate ponekud detailneji vysvetluje pouzite vedecke metody a predklada vice detailu nez muze televizni dokument zaznamenat. Se zajmem jsem si ji precetl, doporucuji kazdemu, kdo se zajima o historii lidstva.

06.10.2017 5 z 5

Velká kniha Barta Simpsona Velká kniha Barta Simpsona Matt Groening

Precteno behem par snidani. Tento komiks snad ani nemuze zklamat, jenom potesit :-) Neni snad nic co k tomu dodavat, postavy a prostredi jsou notoricky zname. Snad jen ze se nejedna o special s vtipnymi vlozenymi jednostranami, ale jen ciste o soubor nekolika sesitu. Ani neni nejak zvlast zameren na Barta jak by mohl nazev evokovat, proste soubor pribehu rodiny Simpsonovych.

05.10.2017 5 z 5

Strašidelné příběhy Strašidelné příběhy Henry James

Sbirku jsem si vybral k precteni spise nahodne, hlavne jsem si chtel precist neco od tohoto autora, o nemz jsem nekde cetl, ze jeho strasidelne pribehy jsou originalni a zcela vybocuji z dobove brakove literatury. Povidky jsou urcite zajimave, nejsou primo uplne prnoplanove strasidelne, spis jen tak neprimo. Ale nektere byly prece jen trochu slabsi, musel jsem se do nich trochu nutit, proto nedavam plny pocet hvezdicek.

04.10.2017 4 z 5

Chlast, děvky a bouchačky Chlast, děvky a bouchačky Frank Miller

Dily ctu trochu na preskacku, jak mi ktera kniha prijde pod ruku. Svet Sin City znam uz z filmu tak nebyl problem zacit dilem 3 a pak treba 6, snad tuto serii nekdy dokoncim :-) Precteno za chvili, ma to tu spravnou Sin City atmosferu, proste se to neda odlozit dokud se neotoci posledni strana.

04.10.2017 5 z 5

Život v Číně I. Život v Číně I. Kchun-wu Li

Doporucena cetba pro vsechny volice komunistu, SPO ci Milose Zemana. Vzpominky nepoucitelneho komunisty, pochazejiciho z prominentni komunisticke rodiny (presto ze i jich se dotkly komunisticke cistky), na sve detstvi v nejdrsnejsim obdobi cinskych komunistickych dejin. Sam autor se dokonce aktivne i nekterych zverstev ucastnil. Pribeh by bez uvodniho slova uvadejiciho udalosti alespon do nejakeho dejinneho kontextu pusobil spise jako propagandisticke dilo s poucenim z historickeho vyvoje. Samotny autor je komunista a zivil se malovanim propagandistickych plakatu. V dile nekritizuje, mozna jen neprimo, a zrejme vzdy v souladu s oficialnim pohledem soucasneho cinskeho komunismu. Vytvarna stranka neni uplne spatna, ale chvilemi to prechazi do az propagandistickeho stylu a obcas je kresba uplne odflaknuta. Co se tyce vysvetlivek pod carou, neni casto zrejme ceho se tykaji a jinde uplne chybi preklad. Celkove jsem z tohoto dila spise zklamany. Jeste jedna poznamka, pri cteni jsem si nemohl nevzpomenout na serial Major Zeman ci South Park (a tim nemyslim vytvarnou stranku) a nebo dokumenty o Severni Koreji.

29.09.2017 2 z 5

Běhání Běhání Libor Soumar

Drive jsem obcas behal a po divacke zkusenosti z prazskeho pulmaratonu letos na jare jsem se pro behani zase nadchnul a tak jsem dokonce i vyhledal odbornou publikaci o behani, a to prave tuto knizku. Se zajmem jsem si ji precetl. Bohuzel nadseni mezi tim vyprchalo a pravidelne behat a trenovat na pripadny zavod jsem stejne nezacal. No, co se da delat. Ale pokud to behani nekdo berete vazne tak myslim, ze tato kniha vam pomuze. Je tam spousta teorie i praktickych rad do treninku, urcite se to vyplati se tim ridit pokud vas trenink ma mit nejaky smysl. Pri projizdkach na kole potkavam spoustu amaterskych bezcu u kterych pochybuju, ze jim to jejich behani v necem prospiva. Mozna tak k nejakym zdravotnim problemum.

27.09.2017 4 z 5

Macanudo 11 Macanudo 11 Liniers (p)

Precetli jsme i s nasimi detmi, je to nas velice oblibeny komiks, ktery nikdy nezklame. Jeste nas ceka par dalsich dilu.

26.09.2017 5 z 5

Macanudo 2 Macanudo 2 Liniers (p)

Opet jsem nadsen, prijemne cteni. Vsem vrele doporucuji tento a vlastne kterykoliv dil Macanuda.

22.09.2017 5 z 5

Macanudo 7 Macanudo 7 Liniers (p)

Dalsi dil Liniersova Macanuda mne opet potesil. Jedna se o tenkou knizku, jejiz obsah se da projit behem par snidani. Obsahuje pribehy klasickych postav jako jsou Oliva Oliver, tucnak, pan Zahada apod., ale uvede i novou postavu Krivy chleba, vcetne inspirace jejiho vzniku. Tesim se na dalsi dily.

20.09.2017 5 z 5