Tomas@S komentáře u knih
Co se da na oprascich kritizovat? Asi opet vubec nic :-) Maximalne obcas vlastni nedovtipivost, zpusobena neznalosti historicke udalosti, ci kontextu. Oprasky znovu skvele pobavily mne i nase deti, a to dokonce tak, ze nam ted na lednici visi oprasek s zevlickou a napisem DIDIDI ;-)
Naprosto skvela knizka, cte se vyborne i takovym lajkum, jako jsem ja. Nevysvetluje sice temata do hloubky a nepouziva matematicky aparat, zrejme prave proto je pristupna i neodbornikum. Jedna se o popularne naucnou literaturu, kde slozita tematika je ctenari vyborne podana, s castymi historickymi odbockami a zajimavostmi. Rekl bych, ze to muze byt i vyborny startovaci mustek pro ty, kteri se chteji zoirentovat a pro hlubsi studium si najdou tu spravnou literaturu, zejmena diky castym odkazum na velmi obsahly rejstrik.
Docela příjemná manga, kvalitní jako díl první. Je to malá knížečka, dá se zvládnout za chvíli. Určitě budu pokračovat a najdu si i třetí díl.
Tento komiks jsem měl v hledáčku už nějakou dobu, po mé oblíbené Koraline a Sandmanovi jsem si chtěl přečíst další komiks na motivy díla Neila Gaimana. Zvláštní svět a postavy v Nikdykde docela zapadají do zmíněných děl. Takže nejsem vůbec zklamaný a jenom můžu doporučit. A je to skvělé i graficky.
Krásná encyklopedie o evoluci člověka. Našel jsem ji náhodou v knihovně, když jsem hledal něco o paleoantropologii po přečtení jiné knihy na toto téma ze které jsem byl dost zklamaný. Tohle mi to vynahradilo, krásná publikace. Nicméně ty věci hodně rychle zastaravaji. Po objevu homo naledi tak polovinu toho co je o vývoji člověka v knize by bylo nutné přepsat. A kdoví co se ještě zjistí a najde. Je to skvělá doba pro tento obor.
Některé příběhy znám, některé jsou jen jako ukázky. Některé docela překvapily kvalitou. Pěkná úprava knihy. Za mne to je kvalitní počin.
Nepodařilo se mi zjistit kdy autorka v Ekvádoru vlastně byla, kniha sice vyšla nedávno, ale náznaky v textu a fotografie naznačují, že to bylo spíše někdy v 80-tých letech. Takže se nejedná o úplně aktuální popis země.
Zajímavé na knize jsou osobní zážitky z pobytu u indiánů. Trochu zvláštní je kontrast mezi plány autorky zdolat vysoké hory v oblasti a reálné výsledky, kdy se jí vlastně nepodařilo zdolat téměř nic.
Vše co je před stranou 309 je hrozná nuda a pitomost. Až odtud se něco začne dít a děj se rozběhne. Nicméně to na kvalitě nepřidá. Přečetl jsem to na dovolené, nic jiného ke čtení tam bohužel nebylo.
Skvěle převedený závěr první knihy ze série o temné věži, který byl v originále dost obtížný na čtení.
Za mne je toto dílo výrazně slabší než co oznamovaly nadšené recenze uvedené v knize. Hlavní tahák kapitola o Capablankovi je vlastně přepis záznamu s vdovou po velkém Capovi. Takže se jedná o dost dost matoucí titul.
Zajímavý je autorův vhled do sovětské kuchyně šachového aparátu, řízeného KGB a dokonce i Stalinem. Jednalo se tenkrát o prestižní záležitost sovětské smutné reality.
Opět se jedná o neskutečnou ptákovinu. Ale je to vtipné a docela zábavné. Jen to celé nedává moc smysl. Ale o to tam fakt nejde. Spíš je potřeba rozdrtit pár zombíků.
Velice dobře napsaná kniha, shrnující životní osudy mistra světa Michaila Tala a zároveň samotného autora, jenž je v prostředí československého šachu již sám pojmem.
V tomto komiksu se nedá předpovídat co se v příběhu stane. Dá se jenom odhadnout co tam určitě nebude - to zejména něco obyčejného. Naprostá šílenost, která se dá přelítnout a nikoho nenechá v klidu.
Naprostý souhlas s "eraserhead", trochu zklamání. Očekával jsem rozhodně víc. Nicméně pár povídek příjemně překvapilo.
Možná je tato publikace lehce tendenčně napsána ve prospěch pravosti RKZ, nicméně mne docela nahlodala a spíš se teď přikláním na tuto stranu, tedy že to nejsou falza.
O dvou klucích, kteří před několika lety zvládli pěšky cestu z Paříže až do Santiaga. V obrovském vedru a s těžkými batohy. Cestopis je velmi zajímavě ztvárněn, jen černobílé fotografie, ale mají velký formát. Obsah je trochu slabší, až na pár výjimek docela nuda. Četl jsem zajímavější.
Na tuto učebnici jsem náhodou narazil v knihovně, nevěděl jsem o ní i když tuto oblast poměrně sleduji a starší učebnice znám nebo i vlastním. A tato ostatní značně převyšuje. Jednak tím, že se neomezuje jen na základní doprovody, ale jde daleko více do hloubky v technice i v teorii. Cvičení a skladby jsou vybrány pečlivě a kvalitně. Bohužel jsem musel učebnici již vrátit, ale snad ji budu vlastnit. Není to levná záležitost.
Vtipně bylo zjištění, že jeden z autorů je zpěvák skupiny Jelen, no byl jsem z toho jelen :-) Potěšilo mne, že v učebnici předvádí lepší vkus než v samotné tvorbě skupiny, ty jejich odrhovačky jsou strašné.
Jak píše sám autor v úvodu, je to hrozná blbost. A má pravdu. Nicméně je to i přes brutalitu docela zábavné dílo. I když na konci i autor uznává, že hrát baseball s nemluvňaty je už trochu za hranou.