Tomas@S komentáře u knih
Uz mam prectenu autorovu predchozi knizku Kolmo na Moskvu, kde mne zaujal jednak styl cestovani a pak i netradicni hratky se slovy. Proto jsem si vyhlidnul toto pokracovani s vypravami v letech 2011, 12 a 14. Ale uz mne to nejak nebavilo, minimalne ne tak jako ta prvni kniha. Mozna uz tam nebylo tolik hratek s nazvy projizdenych mist a nebo navstevovane oblasti uz nebyly pro mne tolik atraktivni, respektive jsem uz o techto mistech cetl v jinych cestopisech. Nicmene jsem si cteni zpestroval prohlizenim vsech fotek z vypravy na autorove webu milanec.wbs.cz. Skoda jen, ze se ty fotky nedaji zvetsit.
Dost by mne zajimal popis nasledujici cesty na Island, ktery se uskutecnil v roce 2015. Tak treba se casem objevi v nejake dalsi knize. Urcite si ji prectu.
PS: nevericne koukam, ze ona ta knizka uz snad i vysla "Oslem a želvou do dáli, ořem, co má pedály"
Vtipne a povedene glosy ze sveta dospivajici divky (nebo mozna prave nedavno dospele). Forma je vetsinou 2 az 4 obrazky na strance s pointou nebo nejakym postrehem ze zivota. Zarucene pobavi i muzskou cast ctenarstva, zvlaste nas co maji dcery v tomto veku. Od nich jsem se dozvedel, ze autorka je pomerne znama blogerka i rovnez tak i jeji komiks. Takze 5 hvezdicek je urcite zaslouzenych.
Zajimavy a dost nezvykly pocin v oblasti komiksu. Uplne nahodou jsem pred timto komiksem cetl knizku "Pi na nebesich", ktera se podrobne zabyva i filozofii matematiky a zminuje i hlavni postavu komiksu Bertranda Russella. Musim se priznat, ze jsem z 80% vubec nevedel o cem vlastne v te knizce "Pi na nebesich" pisou a proc ty filozoficke veci vubec resi, ale prelouskal jsem to. Tak jsem se ted tesil, kdyz jsem zjistil tema tohoto komiksu, ze treba pochopim vic o cem ta filozofie matematiky vlastne je, ale bohuzel jsem zklamany, vubec nic mi to neobjasnilo. Spis jsem se dozvedel trochu vic o zivotnich peripetiich hlavniho hrdiny a i ostatnich matematiku a logiku, ale jinak jsem stale nedotceny chapanim o co vlastne v tech filozofickych valkach vlastne slo. Takze hvezdicky davam za odvahu takove v podstate strasne nezazivne tema vubec zpracovat.
Docela slabe, cekal jsem po precteni jinych knih na tema behani o dost vic (napr. Scott Jurek). Chybi jakekoliv fotky, nejaky prehled dosazenych uspechu, apod. Texty jsou chvilemi dost zmatene, neni uplne jasne co se popisuje, kdy a kde nejaky zavod probiha. Co mne potesilo byla zminka o jednom ze souperu, ceskem bezci Robertu Krupickovi.
Zrovna koukám na pořad na Prima Zoom Skrytá tvář superhrdinů, kde je v tomto díle hlavní postavou právě Kilián. Je naprosto neuvěřitelný co předvádí. Je to borec. Přidávám proto hvězdičku ????
Dal jsem na doporuceni i na vysoke hodnoceni ctenaru a pustil se do teto relativne tenke knizky, nicmene se ukazala tak hrozne nezazivna, ze s ni bojuju snad uz mesic. Neni uplne spatna, napriklad je velmi zajimavy a kvalitne zpracovany vyvoj ciselnych soutav v prehistoricke dobe, lepe napsany jsem jinde nevidel. Ale pak nasleduji zdlouhave kapitoly o filosofii matematiky, konkretne o sporech mezi formalismem, intuitionismem a platonismem, to je fakt peklo tohle cist. Obcas se tam objevi pasaz, ktera poskytuje nejaky zajimavy priklad, vysvetleni ci historku, ale vetsinou to jsou takove nezazivne a nepochopitelne uvahy, ktere nic nerikaji a nikam nevedou. Mozna kdybych znal vice ty veci za temi uvahami, takhle v obecne rovine nemam poneti co tim chtel autor rici. Doporucuji spise sahnout po nejake jine zazivnejsi knizce o matematice. Tohle neni typicka popularne naucna o matematice, spise se jedna o sbirku eseju plnych filosofickych uvah.
Snad můžu označit tento komiks jako přečtený i když jsem ho po přečtení poloviny odložil s tím, že to vzdávám. To ukazuje jak moc mě to nebavilo, jinak se snažím dočíst všechno. Na to, že se tam skoro nic neděje a na to, že děj je většinou nesmyslný a nikam to nevede je knížka až moc tlustá. Hlavní hrdinka jako i většina postav jsou ulítlí magoři. Chvílemi se objeví náznak nějaké zajímavé zápletky, ale pak to stejně jde do ztracena, děj uhne zase do nějakého nesmyslu a ztratí se v banalitě. Občas nějaký kousek připomene díky kresbě Sin City či postavičku z Red Tube. Škoda, čekal jsem o hodně víc podle názvu a popisu na přebalu. Nějak mi to vůbec nesedlo.
Jedna z nejlepsich popularne naucnych knih co jsem zatim cetl. Autor popisuje tematiku nepovrchne a pritom srozumitelne a vcas se zastavi pred okamzikem, kdy by musel zabrousit do prilis odborneho vykladu. Misto toho prejde k dalsimu zajimavemu tematu. Proste skvele napsana kniha na tema vyvoje cloveka, aneb co vsechno ma clovek spolecneho nejen s rybami, ale i se zraloky, pulci, bakteriemi a mnoha jinymi zivocichy.
Na knihu jsem narazil v knihovne nahodou podle nazvu, pred nedavnem bezel v televizi dokument se stejnym jmenem, ale ten samozrejme nemohl jit az tak do hloubky jako kniha. Presto byl sam o sobe velice zajimavy. Vyhodou je mnozstvi obrazoveho materialu, ktere v knize byt nemuze. Vcetne zaberu na mista, kde byla objevena ona "ryba se zapestim" :-)
Jak tuto knihu hodnotit? Cte se vyborne, cehoz hlavnim dukazem jsem ja, jelikoz tluste knizky nesnasim, ale tohle jsem precist zvladl cele :-) Atmosferu indickeho slumu i afganskeho bojiste dokaze autor vylicit velmi zdarile a obrazne. Rekl bych, ze nejvic se povedly akcni sceny, to se cte samo. Ale ty lyricke a zvlastne milostne pasaze, tolik klise se jen tak nekde nevidi, mozna v cervene knihovne.
Jsem zvedavy na film, jestli se nekdy natoci (ci mozna serial). Ten by mohl byt povedeny. Taky by mne zajimalo, vzhledem k paralelam s autorovym zivotopisem, kolik z toho opravdu autor zazil na vlastni kuzi, to by mohlo vydat na dalsi knizku.
Jen tak ze zvedavosti jsem se ptal jednoho indickeho kolegy jestli nahodou nezna tuhle knizku, jestli by mi neosvetlil nektere realie. Ale i kdyz se poptaval kolegu tak nic. Zrejme to v Indii zadny bestseller nebyl :-) Nicmene po zkouknuti nekolika videi na youtube, kde autor vypravi o svych realnych zazitcich, musim konstatovat, ze je to skvely vypravec. Jeho historky jsou snad jeste zajimavejsi nez samotna kniha. A navic jeho jazykove znalosti a schopnosti jsou fantasticke. No a podle toho co vypravi v rozhovoru pro CNN tak fakt skoro vse o cem pise opravdu i zazil (jsou tam ukazana i mista kde je umisten dej knihy).
Tuto knížku jsem hledal a našel jako zdroj podrobných technických informací o těchto tancích, protože jsem před časem viděl dva zajímavé dokumenty. Jeden o průběhu tankových střetnutí v operaci Pouštní bouře a druhý o továrně kde se vyrábí tank Abrams. Knížka ať velmi tenká obsahuje spoustu zajímavých detailů a fotografií. Co bylo slabší tak mapy popisující bitvy, ty jsou nepochopitelné.
Dilbert je prostě skvělý komiks. Nemůžu hodnotit jinak než maximálně. Tady mě potěšilo navíc i pár narážek překladatele na české prostředí, viz např. mozek Jiřího Paroubka. Taky se mi líbilo úvodní slovo od Adamse, že je vegetarián protože nechce jíst nic co má obličej :-)
Skvela knizka o "znovuobjevenem" Eduardu Ingrisovi, ktery byl neco jako Jara Cimrman, hudebnik, skladatel, cestovatel, filmar, atd., pouze s tim rozdilem ze skutecne zil. Autor nesmrtelne Niagary, kterou vsichni zname od taboraku, odcestoval po valce do Jizni Ameriky a kvuli komunistum se uz zpatky nikdy nevratil. Knizka popisuje jeho zivotni peripetie a zejmena jeho prukopnicke plavby na balzovych vorech pres Pacifik a to v kontextu podobnych plaveb v te dobe a oblasti. Dale se seznamime i s dalsim dobrodruzstvim badatelskym, tentokrat autora knihy, o tom jak vlastne k znovuobjeveni Eduarda Ingrise doslo a o zachrane jeho pozustalosti. Navic je kniha doplnena velkym mnozstvim fotografii, cernobile vetsinou od autora knihy a barevne z Ingrisovy pozustalosti.
Chtel bych zminit, ze cela kniha take zapada do kontextu dokumentu o Miroslavu Zikmundovi. Zrovna ted ho opakuji v televizi a urcite stoji za shlednuti.
Opravdu zajimava kniha o behani a nejen o nem. Slavny ultramaratonec Scott Jurek se predstavuje, popisuje sve detstvi a sportovni zacatky a pokracuje pres sve nejvetsi ultramaratonske uspechy az do ne zcela zrejme budoucnosti. Zaroven vysvetluje jak se postupne dostal k plne veganske strave a stihne i predstavit sve oblibene recepty. Navic pridava i nekolik tipu pro zacinajici bezce a sportovce. Celkove je jeho zivot a uspechy velmi inspirujici. Nicmene je to inspirace hlavne pro masochisty, ultramaraton je dost drsna aktivita, kterou si bezec totalne zlikviduje telo. Jurek na to narazil uz ve veku 35 let, kdy dospel do zavazne zivotni krize.
Docela mile prekvapeni. Na cesky komiks mimoradne kvalitni kresba, zajimavy az strhujici pribeh. Fakt me to bavilo. Jenom ten zaver byl takovy trochu do prazdna, mohlo to byt malicko promyslenejsi. Ale jinak vsechno super.
Ze zkusenosti s jinymi knihami pana Cilka jsem uz trochu tusil, ze to nebude uplne idealni, ale nakonec to nebylo zas tak spatne. Rekl bych, ze asi tak polovina textu byla opravdu zajimava a poucna. Ten zbytek zabyvajici se spise az esoterikou a taky co se tyce vlozenych textu, to mne zvlast neoslovilo a vetsinu toho jsem pak uz preskakoval. Na Kounicne rady, ktere jsou zde hlavnim motivem, se urcite zajedeme podivat na nejaky vylet.
Taky se mi libil vlozeny preklad astrologicke rocenky J. Keplera z r. 1602, ve kterem na zacatku zminuje jeho zajimava pozorovani a postrehy, vylozene predbihajici znalosti fyziky v jeho dobe. To bylo uzasne jak nektere ty veci uz vedel nebo aspon tusil. Vsechna cest jeho pamatce, byl to jasnozrivy clovek. Skoda ze se musel zivit tou astrologii a nemohl vic casu venovat necemu uzitecnejsimu.
Roztomila knizecka spojujici dohromady tri pribehy. Autor prostrednictvim pomerne jednoduche az detske kresby vypravi zazitky cinskeho studenta na americke stredni skole, kde se setkava vetsinou s preziravosti, nicmene nachazi zde i kamaradstvi. Druhy pribeh vypravi o autorove alteregu, kteremu se povedlo premenit v Americana, nicmene nakonec pochopi, ze to je vse jenom pretvarka. A treti pribeh je o znamem Opicim krali, ten se mi asi libil nejvic. Na konci se vse promicha a vysvetli a prichazi jakesi usmireni s osudem. Cele to docela hezky funguje a mohu tento komiks jenom doporucit.
Vyborna kniha nejenom o novych myslenkach davajicich do souvislosti historii civilizace a globalnich zmen klimatu, ale take o soucasne situaci a prognoze. Libi se mi jak autor podava vedecke argumenty a vyvozuje zavery na jejich zaklade. Zaroven zhodnocuje i dalsi mozne vlivy a nepresnosti v uvahach. Velmi kriticky pise o vlivu ekologickych i prumyslovych klimatologickych extremistu, kteri ignoruji slozitost a meni verejnou diskuzi o zmenach klimatu v politickou prestrelku a vzajemne osocovani.
Co mne osobne zaujalo byly ty 2 hlavni myslenky, tedy jak vyrazny dopad mela lidska cinnost behem poslednich 10 000 let na globalni klima a jak zmeny v populaci koreluji s namerenymi udaji o klimatu. Z verejne diskuze o klimatu jsem si podobne jako vetsina lidi spojoval globalni oteplovani jenom s prumyslovym vekem a tohle mne fakt prekvapilo. Kdyby nebylo techto vlivu tak tu ted vlastne mame zcela jine podnebi. Dalsi prekvapujici vec je, ze soucasne klimaticke zmeny nemaji velky vliv na kontinentalni ledovec tedy neovlivnuji zasadne vysku hladin oceanu a ani v dohledne dobe nebudou. Tedy to medialni straseni zaplavenymi pobreznimi mesty jsou fakt nesmysly. To ukazuje jak lajcky a nevedecky je medialni a obecne verejny pohled na soucasne klimatice zmeny. Ale stejne, nic hezkeho nas co se tyce klimatu v pristich letech neceka a je to uz ted videt. Fascinuje mne, ze vetsine lidi je to uplne jedno a nevyzaduje od svych politickych zastupcu v tomto ohledu nejaky vazny zajem.
Treti kniha putovani s detmi se mi libila ze vsech tri knih nejvic. Autorsky styl je uz znatelne vyzralejsi, putovani ma spad a nezabyva se zbytecnymi podrobnosti, cesta ubiha rychle a vypichnuty jsou jen ty zajimavejsi zazitky a postrehy. Zvlaste druha cast knihy, ktera byla napsana podle zaznamu v diktafonu, mi prisla jeste o neco lepsi. Skvela byla i destinace, prislo mi to mnohem zajimavejsi nez u predchozich knih. A dost mi to otevrelo oci. protoze na Balkan mam spise pohled plny neduvery. Asi bych se tam rad nekdy podival, ne nutne na kole, ale proc vlastne ne? Nemuzu nedat maximalni pocet hvezdicek.
Pateho hrdinu pribehu, detsky cyklovozik, jsem vlastne videl i nazivo (znacne zapraseny), kdyz jsem uskladnoval nase kola v Lesovne. Ostatni hrdinove pribehu byli tou dobou na ceste po Rusku, o ktere jsem si ted precetl clanek v casopise Cykloturistika (5/2018). Dalsi obdivuhodny vykon, zejmena od deti, zvlast v tomto veku. Nedokazu si predstavit moji rodinu absolvovat neco podobneho, vlastne ani zlomek toho. Jeste jsem i nasel blog a videa, kde je mnoho informaci o techto cestach i jinych. Taky inspirativni zdroj.
Zaujalo mne predevsim tema. Samotne provedeni komiksu ale neni bohuzel moc kvalitni. Ctenar se dozvi neco malo o historii rukopisu a ziska jakousi vizualni predstavu o jeho obsahu. Predevsim tam jde o zapletku ve stylu Sifry mistra Leonarda a i zde se jedna o drama znacne pritazene za vlasy. Nastesti je to komiks tenky a tak me trapeni pri prokousavani se Jaroslavovym dobrodruzstvim netrvalo prilis dlouho. Spise nedopurucuju, tak trochu ztrata casu. A vytvarne provedeni je znacne nevyrovnane.
Tady si myslim bylo vsechno co ma v Tintinovi byt ve spravnem pomeru. Nic zbytecneho co by otravovalo nebo nad cim by se dalo usklibnout. Vyskytuji se tam vsechny klasicke postavy, zapletka je zajimava, pointa prekvapi, vtipky funguji, hezka a kvalitni kresba potesi, proste super. Rekl bych jeden z nejlepsich dilu v serii.
Sice jsem zacal druhym dilem, presto to moc nevadilo. Prijde mi to jako jeden ze slabsich dilu, proto i to hodnoceni. Chapu, ze Herge toho o kosmonautice a pozdejsich letech na Mesic ve sve dobe nemohl moc vedet, presto je to cele takove dost divne a kostrbate. Prenest Tintinova dobrodruzstvi na Mesic se proste moc nezdarilo, na Zemi mu to svedci daleko vic.