tonysojka komentáře u knih
Kurńa ,to byla kdysi sranda!
Tohle jsem četl už strašně dávno a vzpomínám,že to byla jedna z knih,co podnítila můj zájem o historii i o dílo pana Waltariho
Až příliš mi to připomínalo černočernou tmu,škoda...
Perfektně zpracováno do podoby komixu a zajímavý doslov autorky
Já si na ty kresby nezvykl,pro mne příliš jakoby na fetu.
Pravda ,bylo mi špatně z popisů mučení .Ale ještě víc zle mi bylo z politikaření západních mocností a jejich zbabělosti rázně zastavit vraždění civilistů.Autor tam někde píše,že to bylo horší než Mnichov 1938, a asi ano.Všichni ,co neustále vyčítají Havlovi a Albrightové tzv.mírové bombardování,by si měli přečíst tuto knihu a zúčastnit se exhumace masových hrobů ,třeba v Srebrenici
Spíše než osudy postav mne zaujala neuvěřitelně dokonalá forma vyprávění a popisy přírody.A hor a člověka a jejich vzájemného vztahu,lidských příběhů až nenápadně tragických a jakoby samozřejmých ,v jejich prostotě přitom nezvratitelných rozhodnutí.Hory člověku imponující svou monumentálností a krásou a na druhé straně ho děsící nevyzpytatelností a krutostí při rozmarech počasí.Tak jako ženy.Ta kniha bude ve mne rezonovat dlouho i když jsem při čtení porušil všechny základní pravidla výstupu: vystoupal jsem v nadšení na tu horu moc rychle a nevychutnal všechno.Budu se muset někdy do Dolomit vrátit a jít ještě jednou a pomaleji.
Není to tak drsné,ironické a cynické jako knihy prvního zákona,děj je přímější bez zbytečných odboček,postav je méně ale akční scény jsou stejně krvavé.Za sebe jsem spokojen a těším se na další díly.