ujira komentáře u knih
Možná jiný, zajímavější průvodce po Vídni. Kolik nás toho s rakouskou metropolí spojuje.
Román jsem četla už před časem, ale pamatuji si titul dodnes a také částečně obsah, takže to bylo zajímavé a napínavé čtení.
Pozoruhodný námět, neobvyklé fantasy kombinující mytologické a přírodní v osobité britské ,,Odyssee,, hlavního hrdiny.
Kniha plná zajímavých informací, leč jedna z nejhůře napsaných autorových knih. Jako by člověk četl novinové články popisující událost v západní Africe, pouze poslední kapitoly mne zaujaly více, protože přidávají hodnocení postoje různých společenských vrstev a zemí, které se k tomuto konfliktu mohly vyjádřit, či jej podporovat nebo odsoudit.
Docela jiný pohled na závěr husitských válek, na vládu Zikmunda a Václava, na Kostnický koncil. Přes všechny negativní historické okolnosti byl Zikmund Lucemburský velkým vladařem, který se toužil vyrovnat svému ještě většímu otci.
Docela jiný historický román, psán formou tajných králových zápisků, jimiž je pověřen a které glosuje Lombard, historik a lékař,
Obyčejná biografie jedné významné české ženy a kdyby tam nebyly zařazeny významné události, jak je prožíval její manžel, bylo by to k velmi nezáživné.
Krásná vzpomínková kniha o zajímavém období české společnosti umělecké, zejména literární a výtvarné. Oba spoluautoři byli výjimečnými osobnostmi, jejich vzpomínky proložené aktuálními citacemi z tisku, poezií, celé to působí velmi živě, poeticky a důvěryhodně a navíc je to lepší než čerpat informace z učebnice.
Kniha je příkladem poctivé novinářské práce, ale literárně nijak nevybočuje z průměru. Jde o přehled akcí tajných služeb Ruska, které dostávají zakázky na odstraňování ,,zrádců,, od Putina, který tím posiluje svou pozici neomezeného vládce.
Velmi zajímavá, netradiční, literárně čistá jako pramenitá voda, fantasy prvotina.
O Přemyslu Pitterovi jsem už něco četla a zhlédla jsem také výstavu o tomto pozoruhodném českém, velkém člověku. Z Kosatikova zpracování mne nejvíce oslovil Pitterův pedagogický moderní a nedoceněný přístup k dětem a mládeži.
Nové, mírně vtipnější, méně depresivní, ale pořád smutné čtení o stáří.
Cením si však toho, jak to přes všechny strasti a nesnadnosti, s vidinou konce, tihle staří lidé nevzdávají a jak jsou vděční za každý nový den.
Není špatná Durrellova kniha o dobrodružství mladíka a slonice, ale četla jsem mnohem vtipnější, i krásnější dílka autora, který rozumí zvířatům a lidem a miluje je stejnou láskou.
Další z pohledů na způsob přežívání v koncentračním táboře, zajímavý je ten přesah do poválečné doby a vyrovnávání se s poznáním, jak tento vyhlazovací moloch fungoval a s vědomím německé matky, že její syn se toho účastnil.
Trochu línější dějová linka, ale knize to na zajímavosti neubírá. Změna prostředí prospěla autorovi i Harrymu.
Velmi dobře napsané sci-fi o paralelních světech a civilizacích a vzájemné závislosti. Neměli bychom se chovat tak, jakoby jen nám Vesmír patřil.
Laskavě popsaná náruživost, láska k fotbalovému oddílu a fotbalu, mne zcela neznalého ignoranta tohoto sportu přiměla díky vtipnému jazykově dobře vybavenému autorovi vzít tento sport a fandovství na milost.
Moudrá babička, krásné dopisy, podnětná zamyšlení udávající směr dospívajícím a hledajícím.
Syrové a krásné zároveň, povídky o cestách domů ze syrové a krásné Šumavy.