uminaa
![Čtenářský klub Jane Austenové Čtenářský klub Jane Austenové](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314304/ctenarsky-klub-jane-austenove-yTa-314304.jpg?v=1475431073)
Ak niekto očakáva, že Jane Austenová hrá v tejto knihe prim, tak by mal vedieť, že to tak nebude.
Je to príbeh o ľuďoch a ich živote. O literatúre, ktorá je súčasťou čitateľa. O tom, že si každý žijeme svoj život, že máme svoje problémy, spomienky, povahy... ale aj napriek tomu nás niečo spája - láska ku knihám, láska k literatúre. V tejto knihe nezáleží na tom, čo, resp. akého autora členovia klubu čítajú (myslím, že bolo ešte niekde na začiatku spomenuté, že vzhľadom na všetky okolnosti mohli čítať radšej Jacka Londona - už tam akoby autorka poukazovala na to, aby sme knihu nebrali ako príbeh o Austenovej), ale ich pohľad na dielo. Ako sa z tej istej knihy stane šesť rôznych príbehov, pretože každý čitateľ svojou povahou, svojím vnímaním, chápaním zmení dej.
Spôsob, akým je kniha písaná zo mňa urobila ďalšieho člena čitateľského klubu a to sa mi páčilo :)
Film sa mi tiež páčil. S knihou sa krásne dopĺňajú.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na vlásku Na vlásku](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460540/na-vlasku-jdW-460540.jpg?v=1607676664)
Kniha sa mi príjemne a dobre čítala aj vďaka pútavému príbehu aj na napriek tomu, že svet módy mi nie je veľmi blízky. Ally som si zamilovala už na začiatku, ale Dom si moje romantické srdiečko musel získavať dlhšie a nebojím sa priznať, že som ho ku koncu mala chuť pekne kopnúť do píšťaly.
A celkom by ma pobavil aj samostatný príbeh Faith a Cristiana ;)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446510/hotylek-na-islandu-8YC-446510.jpg?v=1599381435)
Tak, čítanie tejto knihy mi trvalo asi trikrát dlhšie než normálne, pretože mi to nedalo a pri každej novej informácii som utekala na Google Maps a "chodila" po výletoch. A samozrejme som si musela pozrieť aj miliardu fotografií z tejto krajiny zázrakov a prírodných krás. Musím uznať, že Island je naozaj nádherný :)
Čo sa týka samotného príbehu, priznávam, že som kvôli Lucy bola poriadne frustrovaná, nešťastná a smutná (čo bude pravdepodobné spôsobené aj hormonálnymi výkyvmi) a celý čas mi jej bolo veľmi ľúto. Bola som naozaj veľmi rada, že nakoniec všetko dobre dopadlo a rozprávka dospela k svojmu šťastnému koncu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Když jsme se poznali Když jsme se poznali](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460526/kdyz-jsme-se-poznali-WTm-460526.jpg?v=1609501795)
Tak tento príbeh ma naozaj dostal a myslím, že už viac k tomu nie je ani potrebné dodať
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sen noci svatojánské Sen noci svatojánské](https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/672/sen-noci-svatojanske-672.jpg?v=1243110021)
Kto by už nepoznal (či si to uvedomuje alebo nie) túto slávnu komédiu?! Prešla už toľkými spracovaniami - divadelnými, opernými, filmovými, knižnými, že je ťažké to len tak zrátať. Vždy ma vie pobaviť a viem si tento námet užiť v každej podobe.
Trošku citácií, podľa ktorých ani nemusím vypovedať, ktorá postava mi najviac v tejto komédii učarovala, či to bolo v slovenskom a či českom jazyku, vo filme, knihe a či v divadelnej hre.
"Uvidíme smiešnu scénu:
Kam sa len tí ľudia ženú!"
"Ak sme vás snáď pobúrili,
myslite si, moji milí,
že vás v spánku navštívili
škriatkovia a lesné víly.
Nad vami sa vznášal tieň:
Všetko bol to iba sen.
Čo v hre nezdalo sa súce,
napravíme nabudúce.
Chceme vašu priazeň získať:
kiež nás nikto nevypíska.
Akože sa volám Puk,
nepustím hru z vlastných rúk,
kým v nej riadok po riadku
nedáme do poriadku.
Dobrú noc vám, páni, panie:
nešetrite svoje dlane!"
A ešte si neodpustím citáciu z divadelného predstavenia pre panstvo - Múr v podaní kotliara Pyskoňa :)
"Tým skončila sa moja veľká rola.
Múr môže odísť, vypadol už z kola."
Citáty sú zo zbierky Komédie, sonety, ktorú do slovenského jazyka preložili Ján Boor, Jozef Kot (preložil Sen noci májovej) a Anna Sedláčková v roku 1989.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![365 dní 365 dní](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470057/365-dni-wel-470057.jpg?v=1623227230)
Ach jaj, tak táto kniha mi ale vôbec nesadla. Neviem, či bol Neptún v zlom postavení s Venušou a Marsom, ale dočítala som ju s veľkým sebazaprením (asi aj preto mi to trvalo viac než týždeň 8-O). Nemyslím si, že by som v sérii pokračovala.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Výpověď Výpověď](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427681/vypoved-XO9-427681.jpg?v=1575628723)
Moja prvá knižka od autorky a rozhodne nie posledná. Páči sa mi autorkin štýl písania a príbeh som si naozaj užila. Bol neskutočne zábavný, Preston (hoc by som niekedy rada na ňom vyskúšala, aký tvrdý úder mám pravačkou) a Tara sympatickí. Knihu som doslova zhltla za pár hodín ;) Teším sa na ďalšie!!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Profesor Sympaťák Profesor Sympaťák](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484546/profesor-sympatak-WvR-484546.png?v=1646042233)
Mňam, ešteže mám tak rada sladké :) Prečítala som si príjemnú oddychovku a som spokojná. Dostala som to, čo som chcela - "šťastní až naveky".
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mlčící pacientka Mlčící pacientka](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433424/mlcici-pacientka-9kh-433424.jpg?v=1583311400)
Kniha sa mi jednoducho páčila. Dej bol zaujímavý, napínavý, čítal sa veľmi rýchlo a plynulo. Koniec bol pre mňa prekvapením, pretože sa úplne nezhodoval ani s jedným z mojich piatich variantov rozuzlenia, ktoré som si vymyslela ja. Takže som spokojná :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hra Hra](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427669/hra-pQG-427669.png?v=1668073375)
Ďalšia kniha od tejto autorky a zas prečítaná na jeden nádych. Elle naozaj milujem, vždy ma s ňou a jej postavami čaká neuveriteľná zábava :D Jej humor je môjmu srdcu blízky, aj keď sa mi zas potvrdilo, že jej knihy jednoducho nesmiem čítať na verejnosti!!!
Uvítala by som aj nejakú tú knihu o Pablovi :D :D :D aj keď ho postihol krutý koniec :(
Potešilo ma aj stretnutie so starou partou, aj keď bolo krátke.
A rozhodne sa už teraz neviem dočkať Connorovej Výzvy ♥♥♥
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Drzý bastard Drzý bastard](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445386/drzy-bastard-hu3-445386.png?v=1594656629)
Od týchto autoriek vždy dostanem príbeh plný humoru, lásky a napínavých zvratov. Pri čítaní prvej časti mi napadlo niekoľko dôvodov, prečo Chance Aubrey opustil, ale ten pravý dôvod teda rozhodne nie.
Príjemné, plynulé čítanie ☺
O, a Pixy tá ma dostala do kolien ☺☺☺
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Eleanor a Grey Eleanor a Grey](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460547/eleanor-a-grey-kyF-460547.jpg?v=1607681291)
Jednoducho krása! Veľmi silný príbeh o ľudských tragédiách - o strate milovanej osoby, či už kvôli zákernému ochoreniu alebo strašnej nehode; o rôznych druhoch šikanovania. Našťastie, je to kniha aj o uzdravovaní zlomených sŕdc a zjazvených duší, o znovuobjavení nielen svojich blízkych, ale aj seba samých.
Z môjho pohľadu je táto kniha posolstvom o tom, že ani v tých najťažších chvíľach nemusíme byť sami (aj keď si to nie vždy uvedomujeme). Veľmi sa mi páči, ako autorka prezentuje silu lásky, odvahu bojovať a trpezlivosť, vieru v krásu okamihu a malých zázrakoch ako je úsmev milovanej osoby alebo láskyplné objatie - práve táto krása je večná a nie fyzická, tá pominie.
Do osobného diára si rozhodne od teraz plánujem aspoň raz za tri mesiace „Deň duševného zdravia“
Dúfam, že sa plánujú preklady aj ostatných kníh série. Pretože hoc by boli len z polovice tak dobré ako táto, som ochotná riskovať vačky pod očami (do ktorých by sa mimochodom dali zbierať jablká), keď budem čítať až do svitania a s vedomím, že ma čaká spánok nie dlhší než dve - tri hodiny.
#počujem tlkot Tvojho srdca
Niečo na odľahčenie, čo treba brať s humorom a nadhľadom – pri tých všetkých kontroverzných teóriách za posledné obdobie - už niekto skontroloval, či túto pandémiu nemá na svedomí hlavná ženská postava z tejto knihy? Možno podľa kníh o Harrym Potterovi vymyslela nejaké kúzlo, ktoré spôsobilo, že spoločnosť dala šancu introvertom na pokojný a ničím nerušený život.
„Společnost byla pro introverty za trest, ale byla jsem si jistá, že už se blýská na lepší časy. Nemohla jsem se dočkat toho dne, kdy média začnou prosazovat zbrusu novou myšlenku, že zůstat doma je cool a in a chodit na večírky je totálně out. My všichni introverti bychom se zaradovali!“
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Graysonův slib Graysonův slib](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445388/graysonuv-slib-eWa-445388.png?v=1594656695)
Mia je oprávnene jedna z mojich naozaj obľúbených autorov. Píše naozaj krásne príbehy plné romantiky, humoru, ale aj napätia. A kto chce si nájde aj hlbšiu myšlienku (ja som si našla).
Kto si chce oddýchnuť pri romantickej knižke, nebojí sa pár možných slzičiek, ale sa chce aj zabaviť, tak vrelo odporúčam nie len túto, ale aj ostatné knihy autorky
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chlap snů Chlap snů](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468088/chlap-snu-cvR-468088.jpg?v=1615489605)
Tak toto bola pekne zábavná kniha :D Dosť som sa nasmiala, aj keď na druhej strane som sa párkrát nad Penelopiným správaním musela pozastaviť. Nakoniec som nad ňou len mávla rukou a čítala ďalej. Určite by som si od autorky ešte niečo prečítala :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Miluj mě jakkoli Miluj mě jakkoli](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397266/miluj-me-jakkoliv-m0a-397266.jpg?v=1557350399)
Ach, tak toto bola mňamka :) Čítanie som si ako závislák na HGTV naozaj užila od začiatku až do konca ;)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Alfa samec Alfa samec](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367763/alfa-samec-sz3-367763.jpg?v=1519377435)
Je úplne jedno, koľkokrát som túto knihu čítala, moje pocity z nej sa nemenia :) Ide o naozaj dobrý príbeh, pri ktorom sa zasmejem, aj nejakú tú slzičku zotriem z líca... a ani moja chuť Alexu vyťahať poriadne za vlasy sa nezmiernila, pretože rodič, ktorý z akéhokoľvek dôvodu dokáže svoje dieťa zneužiť k citovému vydieraniu (v tomto prípade kvôli peniazom), je u mňa totálny úbožiak.
Nakoniec však všetko dobre dopadlo a to je hlavné
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![River Wild River Wild](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445402/river-wild-qKy-445402.png?v=1594656360)
Kniha sa mi naozaj páčila aj napriek tomu, že dej bol pretkaný naozaj smutnými pasážami, ktoré sa mi neskutočne ťažko čítali a asi ani nemusím hovoriť, že bol dosť veľký problém čítať cez slzy. Nakoniec však všetko dobre dopadlo (teda v rámci možností)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Všechno, co chci Všechno, co chci](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455604/vsechno-co-chci-jjb-455604.jpg?v=1604397286)
Kniha ma bavila, príbeh bol zaujímavý. A ešte dodám, že tlieskam všetkým, ktorí v žiadnom prípade nespĺňajú "ideál krásy", pretože každá nedokonalosť, každá odlišnosť z nás robí originál. Trvalo mi roky, kým som pochopila, ale našťastie som pochopila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Boháč z Park Avenue Boháč z Park Avenue](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445385/bohac-z-park-avenue-EP5-445385.png?v=1594656772)
No teda, to bola zas jazda. Najskôr som si myslela, že sa to bude vliecť, potom sa dostavilo zrýchlenie z 0 na 1000 za sekundu a nakoniec prišiel zvrat, ktorý ma totálne dostal. Veľmi som si obľúbila Hailey a Huyeiho :)
Aj keď mám dosť výhrad, čo sa mi pri týchto autorkách nestáva, celkovo som bola s príbehom spokojná.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Skóre Skóre](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324263/skore-mYP-324263.jpg?v=1622705494)
Táto kniha mi pripomenula, prečo nečítať na verejnosti :D Ľudia sa zvyknú otočiť za osobou, ktorá sa smeje až tak, že jej tečú slzy a nemôže sa upokojiť. A hlavne, keď sa rozosmejete z kúpeľňovej akcie Deana, Allie, Logana a samozrejme Winstona :D Čo na to povedať?! Zmenilo ma to :D Už nikdy sa nepozriem na ružový vibrátor rovnakými očami. Kniha je v pohode, tak ako vlastne celá séria a určite sa k nej (k celej sérii) vrátim.
Je tu však jedna vec, s ktorou nie som celkom stotožnená a týka sa to Beaua :( Tak trošku som dúfala, že bude mať svoju vlastnú knihu. A musím priznať, že ma to dostalo a vyhŕklo mi aj pár slzičiek. Kecám - plakala som asi polhodinu do vankúša :( bola to poriadna prietrž mračien.