valentýna komentáře u knih
Vydání této satirické knihy obrátilo Ameriku téměř " vzhůru nohama ". Knihy s náboženskou tématikou nemám ráda, ale četla se mi dobře a i když byla napsána cca před 86 lety je toto téma stále aktuální. Připomnělo mi to nedávný rozvoj různých náboženských sekt u nás.
Na běžné čtení tato kniha není, potěší spíš ty co se na Nový Zéland chystají. Nejvíce mě zaujalo autorovo setkání a rozhovor s Edmundem Hillarym, a to jak popisuje kde bydlí, kdyby se náhodou čtenář zatoulal do těch míst, aby se s ním mohl třeba setkat nebo mu jen zamávat. V závěru knihy uvádí i svůj email a nabízí pomoc a rady pro získání pracovního povolení ( jeffreymassone@paradise.net.cz ).
Mně se kniha líbila, i když při poslední části jsem uronila nejednu slzu. Líbil se mi popis života na malém hospodářství norského ostrova a tažení Laponců se soby a popisování atmosféry dlouhých nudných, tmavých a vleklých zimních dnů, s kontrastem k dlouhým letním dnům plných dřiny, což si jen těžko dovedeme představit.
Proklamovaný humor jsem v této knize nenašla, nicméně četla se dobře,ale doporučila bych ji ke čtení pouze těm kdo chtějí do této oblasti vycestovat. V knize jsou uvedeny i méně navštěvované památky, je doplněna krásnými fotografiemi.
Prima čtení pro milovníky Japonska, ve kterém " poodhrnou závoj " tradičního života nám tak tajemných gejš a přiblíží nám kulturu a myšlení japonců.
Autor se inspiroval autentickým příběhem newyorského policisty, který v 60. letech min. století vystupoval proti korupci policejního sboru. Nejedná se o napínavou detektivku, ale jde o praktiky a korupční systém sboru a o téměř marný boj Serpica o nápravu, kdy mu nejedenkrát bylo ze strany kolegů vyhrožováno i usilováno o jeho život. V této knize mě chybělo napětí ....
Zajímavé vyprávění, doložené fotografiemi, o pobytu ženské expedice v nelítostných podmínkách Arktidy a o dobytí severního pólu.
Autorka se expedice zúčastnila po operaci rakoviny prsu a tyto dvě skutečnosti ji pomohly přehodnotit život a jeho hodnoty, doporučuji.
První třetina knihy se mi nečetla moc dobře a na chvilku jsem ji odložila, ale potom dostaly události spád. O tomto Napoleonově období toho moc nevím a tak jsem si o něm udělala obrázek. Kniha není převratná, nicméně stojí za přečtení.
Odstavce psané nářečím jsem si užívala, knihu doporučuji ke čtení jako součást naší historie, pro mě místy zajímavá zjištění o tehdejším životě.
Oddechové, místy humorné čtení, které mi však nic jiného nepřineslo a ke knize se již nevrátím.
Prima čtení hlavně pro školáky, kdy se dozví zábavnou formou o našich dějinách.
Autorka vylíčila tento příběh tak mistrně a barvitě, že se mi při čtení před očima odvíjel jako film.... Mám ráda takové romány, ze kterých se dozvíte o dějinách i běžném životě lidí a vezmete si z nich i ponaučení, aby se již nic takového neopakovalo.
Nádherné i poučné čtení, ač se jedná o kruté období z čínských dějin. Jsem ráda, že takové knihy vznikají a vycházejí a otevřeně nás tak seznamují s fanatismem i touhou po osobních a materiálních výhodách funkcionářů strany a s bídným a krušným životem obyčejných občanů a o jejich krutém napadání a pronásledování při sebemenším projevu ( i smyšleném ) proti komunismu. Po tzv. kulturní revoluci to bylo další z krutých období, kdy se lidé báli i obvinění z řad svých rodinných příslušníků, kteří neváhali pro sebemenší výhodu udat své blízké.
Čtivý román o životě dělníků v žulových lomech v Posázaví kolem roku 1930, kde jednou z klíčových postav je vesnická prostitutka zvaná Anka Metrák. Oddychová četba, z které čiší autorova láska k tomuto kraji i lidem, doporučuji.
Kniha by byla vcelku věrohodná až na zabití lidí, které vysílené děvčátko spáchalo. Četla se sice dobře, ale od začátku jsem byla na pochybách o věrohodnosti příběhu a nevěděla jsem co si o tom myslet, až zde jsem se dozvěděla, že se nejedná o skutečný prožitek jak je deklarováno v knize, což je podvod na čtenáře a jde jen o hloupý trik ke zvýšení prodejnosti, což mě naštvalo.
Škoda, že tato kniha nemá více stran. Velice čtivý a záživný cestopis z putování po Nepálu vás seznámí nejen s přírodou, rostlinami a zvířaty, ale i s domorodými obyvateli a jejich problémy, se stravováním a úrovní ubytování. Místy úsměvné zážitky, které zná každý kdo cestuje " po své ose " za pomoci místních dopravních prostředků a ti co se teprve na cestu chystají nebudou pak zaskočeni : cituji :
"Zbytek cesty jsem měl na krosně vedle sebe usazenou starou Nepálku, která neustále kouřila marjánku a plivala okolo sebe, u nohou mi seděla její dcera či vnučka, která mi celou cestu zvracela na kalhoty a za krkem jsem měl koš se slepicemi, takže jsem byl za chvíli podělaný jako žebřík do kurníku....."
Dočetla jsem ji, ale mě nenadchla. Je poplatná tehdejší době, a to komunismu. Některé kapitoly ze schůzí jsou moc rozvláčné a nezáživné, nemám to ve zvyku, ale jenom jsem je přelétla .... Ke čtení bych ji nedoporučila.
Strhující a dramatické vyprávění tohoto dobrodruha o cestě na vrchol. Při jeho sólovém výstupu zde zahynulo více než 10 špičkových horolezců z jiných výprav. Cením si jeho odvahy i silné vůle, ale i jeho čestnosti, pravdivosti a lidskosti, která kontrastuje s chováním horolezců z jiných výprav, " skřípala jsem zubama " při čtení o tom jaký za sebou nechávají nepořádek a odhazují plechovky a nepotřebné či poničené věci...
Seriál jsem neviděla a se čtením knihy jsem neměla problém, moc se mi líbila, problémem spíš bylo se od čtení odtrhnout. Ke čtení ji doporučuji, vždyť bychom měli znát naše dějiny a tenhle jejich úsek byl dlouho zakázaným a zamlžovaným tématem.