vas vas komentáře u knih

180 000 kilometrů dobrodružství 180 000 kilometrů dobrodružství Antonio Halik (p)

Nejlepší cestopis z Jižní Ameriky, jaký jsem kdy četl. Nejvíce mě fascinovala bitva dvou indiánských kmenů, která dostala Tonyho do opravdové časové smyčky. Není co dodat, snad jen si tu útlou knihu znovu přečíst!

11.06.2021 5 z 5

Ryby zpívají v Ukajali Ryby zpívají v Ukajali Arkady Adam Fiedler

Fiedler? Fiedler!!! Vedle mého milovaného Antonio Halika jde asi o historicky nejpopulárnějšího polského cestovatele vůbec. Jeho knihy (mám je doma skoro všechny) trhaly svého času v komunistickém bloku vydavatelské rekordy a není vůbec divu. Dodnes jsou totiž mimořádně čtivé. Vůbec přitom nevadí, že tam Fiedler zamotává dnes již neaktuální polské reálie, které byly nesrozumitelné (jiným než polským) čtenářům i v době, kdy svá díla psal. A ty ryby v Rio Ukajali opravdu zpívají. V Amazonii jiné ryby dokonce i létají, vrčí nebo dávají elektrické rány.

11.06.2021 5 z 5

Místo nahoře Místo nahoře John Braine

(SPOILER) S upřímností, která nikoho nezajímá (a proč taky), musím napsat, že se mi nahoru jako mladému Lamptonovi vyšplhat nikdy nepodařilo. Je to tak trochu škoda, těch příležitostí nebylo mnoho, ale byly. To Joe Lampton byl onačejší sekáč, který nezmeškal vůbec nic, což byla expost a paradoxně taky škoda. Celý život pracoval jenom na tom, aby se dostal co nejdál a měl se co nejlépe. Osud je však pěkná mrcha a Joe vlastně dopadl dost špatně, alespoň ve všem nemateriálním. Knihu vřele doporučuji k četbě zejména všem těm rozhněvaným mladým mužům, k nimž jsem ostatně také kdysi patřil, aby si ty svoje "prioritky" seřadili dřív než bude pozdě. "Ach, chudáčku Joe," jak říkala, pokud si tedy dobře pamatuji, dvojnásobně nešťastná Alice. Žena, osud. A co z toho všeho plyne? Vlastně vůbec nic, jenom si báječně počtete.

10.06.2021 5 z 5

Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Kosińsky má především obrovský problém sám se sebou a o tom to celé v podstatě je. Rámec druhé světové války je notně ošoupaná a obnošená vesta. Příběh by byl velmi silný, ale detaily svědčí o nějaké autorově poruše. Kniha je v tomto kontextu nadbytečná, stejně jako neméně děsivý Marhoulův film. Zdá se, že i tady se vynořují vytěsnění démoni a všechno svědčí spíše o nějakém nevyřešeném traumatu z dospívání, s nímž se je potřeba vyrovnat. Jakož se zřejmě i stalo. Dobrá psychoterapie, ale co chudáci čtenáři a diváci?! Musím se přiznat, že příznivým kritikám na toto dílko příliš nerozumím. Asi jiná galaxie...

07.06.2021 1 z 5

Ikony evoluce Ikony evoluce Jonathan Wells

Jsem už pamětník, a proto můžu dosvědčit, že to, co se Wellsovi podsouvá jako argumentační fauly, není pravda. Přesně o tom, co Wells označuje jako "ikony evoluce" (Haeckelova falšovaná embrya, údajný praotec ptáků archeopteryx, nesmyslné evoluční změny s tělíčkem ubohého prakoníka s prstíky etc.) jsme se ve škole učili. Byl jsem překvapen, že jsem se s těmito (doufám, že už definitivně vyvrácenými) entitami setkával ještě dlouhou po revoluci např. v knize Evoluce obralovců aj. Takže, ne, že ne... Hrátky se sobeckými geny a memetikou jsou už, zdá se, také za námi, takže, co nám ještě argumentačně zbývá v zoufalém popírání existence Stvořitele? Jedině Dawkinsův metafyzickými argumenty napěchovaný ateistický autobus. Buď tedy platí to nebo ono (MAKROEVOLUCE NEBO KREACE - samozřejmě včetně mikroevolučních změn, jako je například rozdělení populace afrických cihlid), obojí fungovat nikdy nebude, říká trefně evolucionista Douglas Futuyma.

05.06.2021 5 z 5

Cesta slepých ptáků Cesta slepých ptáků Ludvík Souček

Mohu plynule navázat na předchozího komentátora R47 a napsat, že jsem knihu četl právě jako kluk a bylo to super. Před časem jsem se k Součkovi vrátil a ejhle, ono to bylo stejně dobré jako před lety. Jako nenapravitelný romantik jsem tam pod povrchovou krustou více než slušné sci-fi našel i podzemní dobrodružství a takový ten příjemně latentně popsaný milostný vztah. Líbí se mi rovněž ornamentální "součkovské" detaily, jako je sběr jeskynních brouků. Vychytaná knížka!

05.06.2021 5 z 5

Ještě je můžeme vidět Ještě je můžeme vidět Douglas Adams

Smutná knížka. V jedné z kapitol píše Adams o delfínovci čínském, kterého Číňané o dva roky později definitivně vyhubili. Některé dokonce sežrali, stejně jako jednu z největších sladkovodních ryb veslonose čínského. Teď už se chudáci prohánějí jen na vlnách čínské lidové mytologie. Nevěšte ale hlavu, hlad komančům v Říši středu nehrozí a naši asijští soukmenovci právě začínají vyžírat a likvidovat Amazonii (v oblasti řeky Tapajos).

04.06.2021 5 z 5

Indiáni Jižní Ameriky Indiáni Jižní Ameriky Alberto Vojtěch Frič

Pecka, bomba! Frič je úžasný, kontroverzní a dodnes mocně inspirující postavou. Jeho knihu Indiáni Jižní Ameriky, kterou mám v několika vydáních, "opečovávám" jako poklad. Fričovo svědectví je velmi cenné, protože některé indiánské kmeny, o nichž píše, již neexistují. Málo se ví, že se Frič kamarádil s takovými titány, jako byli Jaroušek Hašek nebo Petr Bezruč. Jak píší předchozí hodnotitelé, dnes je Frič neprávem zapomenutou osobností. Jako jednomu z posledních se mi podařilo krátce postát před jeho vilou Božínkou s reliéfem indiána a zbytky skleníků, než byla srovnána developery "cu grunt" se zemí. Fričem plánované muzeum a místo schůzek tak zmizelo ze zemského povrchu. Navrhuji teď zbourat sochu svatého Václava a později třeba Hradčany. Jo a taky se mi nelíbí ta radnice na Staromáku...

04.06.2021 5 z 5

O kaktech a jejich narkotických účincích O kaktech a jejich narkotických účincích Alberto Vojtěch Frič

Alberto Vojtěch Frič je ( vedle s Enrico Stanko Vráze) naším největším jihoamerickým cestovatelem. Zasáhl výrazně také do kaktusářství a je milovníky "zelených salátů s ostny" (fričiana) považován za jejich nejlepšího popularizátora. Mě však oslovil hlavně jako milovník indiánů (Čamakoko, Bororo), s nimiž byl schopen žít v symbióze a ještě o tom brilantně psát. Knížečku jsem přečetl, požvýkat kousíček sušené lophophory zkusil (jedovatá, nedoporučuji), ale k vybuzení mých smyslů nedošlo. Protože ale jinak Friče miluji a jeho spisy a knihy rekreačně sbírám, dávám útlounké publikaci čtyři hvězdy.

04.06.2021 4 z 5

Zrození moderní doby: Devatenácté století Zrození moderní doby: Devatenácté století Paul Johnson

Starý konzervativní tvrďák Paul Johnson, to je skutečně klasika. Vydat se po stopách kulhajícího lorda Byrona a jeho souputníků bylo pro mne skutečným dobrodružstvím. Díky Johnsonovi jsem si například uvědomil, že rádoby romantická doba byla tvrdá jak křemen. Malé děti, umírající kvůli práci v jedovaté sirkárně, stejně jako hojné "autonehody " koňských povozů a lékařská péče na úrovní pokus a omyl. Pochopil jsem také, kde mají současné geopolitické problémy svoje kořeny. Díky za poučení, Paule!

03.06.2021 5 z 5

Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Slavná kniha populárního autora, která byla předlohou vynikajícího filmu. Viewegh se právě (zřejmě) vyškrábal na vrchol limitu svých možností. Musel to být pro něj jistě opojný pocit i rozhled a také zdroj závisti méně úspěšných autorů. Stejně mám ale raději Vieweghovy deníky, protože jsou tak trochu více ze "života". Za mě Viewegh dobrý a já mu jeho úspěch velmi rád odpouštím. :)

03.06.2021 4 z 5

Mladý muž & bílá velryba Mladý muž & bílá velryba Vladimír Páral

Tato kniha podle mého soudu mocně rezonuje jenom s určitou generací. Nemyslím teď historickou vertikálu, ale lidi mezi dvaceti a třiceti lety, kteří se hledají. No a chudák Břeťa se skoro našel... Cynické, ale pravdivé. Vždyť všichni tak trochu lovíme tu bílou velrybu. Jenomže Physeter catodon (ať už bílý nebo ne) váží až osmdesát tun a to je na jednoho človíčka vážně trochu moc.

03.06.2021 4 z 5

Generální zázrak Generální zázrak Vladimír Páral

Páral je podle mě jeden z nejlepších českých autorů. Ne, není to určitě Tolstoj nebo Conrad, ale v českém prostředí trčí jako prostředníček, ukázaný směrem k řemeslným neumětelům. Myslím, že by se vešel - i když jen velmi těsně - do první top desítky našich literátů. Samotný Generální zázrak považuji za fantasticky propracované dílko a myslím si, že jeho comeback je jen otázkou času.

03.06.2021 5 z 5

Anna Karenina Anna Karenina Lev Nikolajevič Tolstoj

(SPOILER) Ta knížka byla tak děsně smutná. Připadalo mi, jako by bylo všechno připraveno a pečlivě sestrojeno k Anině zničení. Nejprve jsem viděl geniální filmové zpracování s Gretou Garbo a pak si užil četbu geniální knihy. Co si přát víc, snad jenom, aby to ta lokomotiva ubrzdila včas...

Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

Jako dítě jsem Robinsona povinně četl ve škole a kromě tehdejších působivých ilustrací Zdeňka Buriana mě kniha nijak zvláště nezaujala. Teprve později jsem ocenil ten báječný příběh muže, vzdorujícího těžkým podmínkám na ostrově. Romantika až na půdu, ale zároveň střízlivě pojatá. Defoe byl vážně vynikající vypravěč - zkuste napsat romantický příběh bez milostného vztahu - a myslím, že nakazil virem dobrodružství hodně lidí.

Tajomný hrad v Karpatoch Tajomný hrad v Karpatoch Jules Verne

Další skvělá verneovka, tentokrát o udatném lesníkovi Nicku Dekovi, který se (společně s čackým knížetem a vyděšeným doktorem Patakem) vydává zdolat karpatský hrad. Já tuhle romantiku prostě žeru, stejně jako celý ten úžasný verneovský šrafovaný svět. Na velkém Julesovi mě vždycky fascinuje hlavně to závěrečné technické vysvětlení všelijakých strašidelných a záhadných jevů. Nemůžu si ale pomoci, pro mě má zákeřný baron Gortz stále tvář Mildy Kopeckého ze skvělé filmové parodie pana Brdečky. Jinak pro pana Verna samozřejmě pět bodů.

Země, které zmizely: 1840–1975 Země, které zmizely: 1840–1975 Bjørn Berge

Publikace se mi moc líbila. Myslím, že se běžný smrtelník dozvěděl hodně zajímavostí o zemích, o nichž neměl do té doby ani páru. Svět je daleko zajímavějším místem, než si myslíme. Pokud nevíte, kde leží Tannu Tuva, Van Diemova země, Perak nebo Inini, tak si knížku určitě přečtěte.

Nizozemské listy Nizozemské listy Ivo Šebestík

Ivo Šebestík je skvělý vypravěč s neortodoxními názory, což ve svých článcích i knihách beze zbytku potvrzuje. Jinak je to také pozoruhodná osobnost české žurnalistiky. Pokud jsi někde na příjmu Ivo, tak tě srdečně zdravím domů nebo zahraničí. Ahoj, Vojta. Snad mě hned nesmáznou. Svoboda forever!

Dějiny 20. století Dějiny 20. století Paul Johnson

Skvělá konzervativně laděná kniha, která by měla být kvůli vyváženosti povinnou četbou na SŠ. Některé scény, například o zrůdných Rudých Khmérech nebo o japonském císaři, který na otázku o vyhlášení války odpověděl (zpoza závěsu) náznakovou básní svého praděda, jsou nezapomenutelné. Nejhorší věcí na světě je (alespoň podle Johnsonova poselství) levicová masírka, přecházející v brutální sociální inženýrství. Zdá se, že Hitler stál v Johnsonových očích nalevo a to hned vedle Stalina. Určitě je to kniha k zamyšlení.

Cesta do středu Země Cesta do středu Země Jules Verne

Moje možná nejoblíbenější kniha od pana Verna. Roztržitý učenec, romantický mladík a oddaně čekající milá dívka. Všechny stereotypy, které mám ve staromódních příbězích tak rád, jsou tu dokonale zastoupeny. Viděl jsem i několik filmových adaptací, ale všechny byly proti skvělé knize velmi špatné. Myslím, že problém tkví v tom, že si režisér a scénárista naivně a samolibě myslí, že vytvoří dokonalejší dílo než sám autor.

13.05.2021 5 z 5