Vendula39 | Komentáře u knih | Databáze knih

Vendula39 Vendula39 komentáře u knih

Kočka na cestách Kočka na cestách Hiro Arikawa

Úžasně zpracovaná kniha s dějem, který nejenom že pohladí na duši, ale taky vás zanese do úplně jiného světa. Do světa, který vnímáme z kočičí perspektivy. Je neuvěřitelné, jak si zvířata dokáží vytvořit s daným člověkem tak silné citové pouto, ale aby daným vztah fungoval je důležité ho udržovat nad hladinou i z pohledu vlastníka daného zvířete.

Musím se přiznat, že už hodně dlouho mě žádná z knih nerozplakala jako právě tato. Při jejím čtení, víceméně v autobusech, se mi hnaly slzy do očí. Proto jsem knížku dočítala na několikrát a poté raději z pohodlí domova.

Daný titul jsem si vybrala díky názvu, vlastním dvě kočky a proto k nim, jako ke zvířatům, mám hodně blízký vztah. Ale když to porovnám se Satoruem, jeho přáteli a Nanou, nikdy takový silný vztah nenaleznu. Líbilo se mi, jak postupně do sebe příběhy začaly zapadat jako kostky z lega.

Určitě doporučuji přečtení, za mě jedna z nejlépe napsaných knih, posledních let.

07.10.2023 5 z 5

Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Edgar Allan Poe

Jsem fascinována tím, co někdo dokáže napsat. Je pravda že v některých povídkách jsem se občas ztratila a zapomněla o co se vlastně jedná, ale kompenzovaly mi to povídky jiné. Má oblíbená o černém kocourovi, na kterou nedám dopustit. Jáma a kyvadlo, Zkáza domu Usherů ale i Sud vína Amontilladského společně se Skokanem. Všechny tyto příběhy mají něco do sebe a nenechají vás abyste je nedočetli. Pokud hledáte něco netradičního a nevadí vám tematika smrti, pochmurnosti, ale taky uvažování, určitě při výběru neuděláte chybu.

04.03.2023 4 z 5

Znamení Blíženců Znamení Blíženců Lenka Lanczová

Skvělé letní poctěni, s autorkou jsem se vrátila o pár let zpět v čase. Úžasné poctěni, které uklidní nejen mysl, ale i tělo.

16.08.2022 4 z 5

Mám tě ráda, nemám tě ráda Mám tě ráda, nemám tě ráda Jo Watson

Jednoduchý romantické příběh se spoustou trapných momentů a okamžiků. Jen si řekněme, kdo z nás by nechtěl být slavná herečka? Ale chovat se tak v denním životě, to už je až příliš. Zaznamenala jsem krásný milostný příběh, ale také nějaké to zklamání. Nejspíš se má první knížka od africké autorky, ale určitě ne poslední.

31.05.2022 5 z 5

Vězňova žena Vězňova žena Maggie Brookes

(SPOILER) Nesuď knihu podle obalu, ale v tomto případu si dovoluji oponovat, tak harmonicky ten příběh zase nevypadal. Příběhy o skutečných událostech mě ovlivní vždy víc než si dokážu připustit, ale to mě právě nabíjí číst je dál a dál. Tento byl opět něčím vyjímečný a ta ironie, že by v přísně střežených zajateckých táborech mohla přežívat žena je vskutku poutavé. Ovšem skutečnost, že musela několik měsíců nosit korzet i v noci mě za ni bolí ještě víc než bylo popsáno. Největší škoda je, že už není v příběhu dopsána skutečnost, jak dopadli ostatní z těch, kteří s nimi ty trýznivé podmínky museli prožívat, konkrétně to, jestli se s nimi Izzy s Billem ještě někdy viděla.

10.03.2022 5 z 5

Kulička Kulička Guy de Maupassant

Ze začátku docela nudná kniha popisující válku a nepokoje s ní spojené. Nicméně po příjezdu dostavníku se kniha začíná rozvíjet a je čím dál lepší. Je zde humoristicky popsána situace tehdejších francouzských vrstev společnosti, ale ve skutečnosti je lepší být možná chudým člověkem, kterým pohrdá společnost než bohatým šlechticem, který se staví nad ostatní a myslí si že je lepší.

26.12.2020 4 z 5

Špatná dcera Špatná dcera Joy Fielding

Moje druhá knížka od paní Fieldingové, a musím ji ohodnotit trochu lépe než tu předchozí. Děj se sice opět vlekl, ale ke konci se rozjel. Čekala jsem od knížky přece jenom trochu víc, ale i to málo co jsem hledala jsem tam našla. Nejvíce mě asi překvapil konec, o kterém jsem si myslela že dopadne trochu jinak, ale celkově na mě kniha udělala dobrý dojem.

26.08.2020 4 z 5

Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy William Shakespeare

Geniálně napsaná komedie. Když si vezmu to že byla napsaná někdy v 16. století, tak by některé věci z ní šly aplikovat i do dnešní doby. Například to jak převychovat ženu k obrazu svému. Celkově se mi dílo docela líbilo, i když jsem měla mnohdy menší problém se jmény postav, které si byly dost podobné. I přes to, že jsem ji četla povinně kvůli maturitní četbě, tak mě děj zaujal a místy jsem se i nasmála.

18.06.2020 4 z 5

Hlasy Hlasy Ursula Poznanski

Byla to první knížka kterou jsem od autorky četla. Zaujala mě svou obálkou, i přesto že jsem od ní očekávala o dost víc, tak mě nadchla. Trochu se mi na celém příběhu nelíbil způsob vyšetřování, například že podeřzívali pouze jednu pacientku z celého psychiatrického oddělení. Nejvíce mě zaujal konec knihy, i když jsem si myslela že třeba ještě rozvedou daleko více co se stalo s ostatními po vyřešení případu, ale to je jenom detail, díky kterému dávám hodnocení čtyř hvězdiček.

13.04.2020 4 z 5

Maryša Maryša Vilém Mrštík

Zajímavé drama, zaujal mě příběh jako takový, hlavně kvůli nízkému počtu stran. Kniha vystihla jednu věc a to takovou, že za peníze se manželství koupit nedá a přinese většinou jenom hádky a utrpení. Takové soužití, by asi netěšilo nikoho z nás. Dočetla jsem se, že drama mělo končit více závěry jedním z nich je, že se měla zabít Maryša skokem do splavu, nebo mě zaujalo to, že Alois chtěl původně aby kniha byla románem, ale jeho bratr mu to vymluvil. Určitě mě nemrzí, že jsem si knihu vybrala na seznam maturitní četby. Ke čtení mi ji doporučila jak moje sestra, tak knihovnice a jsem ráda, že jsem dala na jejich radu si ji přečíst.

08.12.2019 5 z 5

Kam se poděla Elizabeth Kam se poděla Elizabeth Emma Healey

Zajímavá knížka asi první kterou jsem četla na toto téma. Dobře se četla asi nejvíce napínavé bylo to když si Maud vzpomněla na to, kdy se kdo ztratil. Děj se nesmírně vlekl a někdy jsem měla sto chutí obrátit na další stránku a přeskočit tuto kapitolu. Dozvíte se jaké může být zapominani ve starším věku hrozné, i když dotyčný si ho moc nepřipouští.Knihu hodnotím kladně, i když měla své mouchy, ostatně jako každá kniha a pokud přemýšlíte co si přečíst, určitě zkuste tuto knihu, třeba se vám zalíbí ja mně a někdy se k ní vrátíte.

26.11.2019 5 z 5

Pět dní Pět dní Julie Lawson Timmer

Dobrá knížka, asi jedna z nejlepších, co jsem kdy četla, i když byla smutná. Obdivuji v knížce Maru, to jak bojovala až do konce a nevzdávala se, ale i Scottův příběh mě dojal. Tato knížka mi dala něco co jiné ne: měli bychom si více vážit svého zdraví, života, rodiny a neřešit blbosti, protože když ho ztratíme už nám ho nic a nikdo nevrátí.

04.01.2019 5 z 5

Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

Dobrá knížka, prostě klasika na kterou nejde zapomínat.

31.12.2018 4 z 5

Jak čert hledal díru do pekla Jak čert hledal díru do pekla Václav Čtvrtek (p)

Na začátku ta knížka byla nudná ale, pak byla napínavější.Jak se furt schovával a nakonec tu díru do pekla našel a to mě bavilo.....

08.08.2013 4 z 5

Sen noci svatojánské Sen noci svatojánské William Shakespeare

Zajímavé, ale pro mě místy nesrozumitelné dílo. Musela jsem číst v anglickém originále a k dostatečnému pochopení, jsem si dohledávala informace a český překlad. Celkově hodnotím velmi kladně. :)

01.10.2024 4 z 5

Šťastný princ a jiné pohádky (7 pohádek) Šťastný princ a jiné pohádky (7 pohádek) Oscar Wilde

Co k tomu dodat, prostě nádhera. I když pohádky nekončí vždy šťastným koncem, tak alespoň předají nějaké poselství, jinak řečeno morální ponaučení. Knihu jsem četla v originále a musím říct, že každý příběh má něco do sebe, zaujal mě motiv různého ptactva ať už vlaštovky, skřivana nebo konopky. Chudáci dělali vždy co mohli, ale ne vždy se jim to vyplatilo.
Určitě stojí za přečtení, nehledejte rozhodně pohádky pro děti, mohly by jim způsobit spíše trauma, ale co se týká těch větších, to už by vadit nemuselo. Každý si tam najde svého favorita, ať už z říše zvířat nebo lidí.

11.03.2023 5 z 5

Cizinec Cizinec Albert Camus

Román se mi dobře četl, před samotným výběrem této knihy jsem znala i děj. Překvapila mě milostná zápletka s Marií, a to kolik měl Mersault „kamarádů“ v místě, kde bydlel. Ať už se jednalo o Raymonda, Salomona, Céleste, Marii jako takovou. Řekla bych, že se určitě každý setkal se samotou ve společnosti, jde o nejhorší možný druh osamocení, o pocit, kdy se nám zdá, že tady není nikdo blízký, kdo by nám dokázal pomoci. Moc mě nenadchla zápletka u soudu, která se dle mého názoru, strašně vlekla. Je určitě vhodné se chvíli nad touto knihou pozastavit a někdy si ji přečíst znovu. Možná je to bezvýznamné, ale bude to stát za to.

08.01.2023 5 z 5

Mít pro co žít Mít pro co žít Richard Roper

Úžasná kniha, která řeší na jednu stranu smrt jako takovou, ale na straně druhé taktéž umění milovat. Umění přiznat si své chyby, svou blbost, život je víceméně celý o představivosti. Někdy nám nezbývá nic jiného než jen snít o nějakém tom perfekcionismu, který nemůžeme skutečně prožít, ale z celého srdce bychom si přáli aby ten imaginární život byl tím skutečným. Andrew a jeho představivost mi v mnohém připomíná samu sebe, i když dostat se do tak prekérní situace, z níž se stal začarovaný kruh a není cesta ven je o level výše. Nejvíce sympatická postava se pro mě na plné čáře stala Peggy, ať už jejím klidným chováním, které vyzařuje sladké momenty všedního stereotypního života, tak i její smysl pro humor nebo schopnost správného rozhodování. Knihu bych shrnula jako úžasně strávený čas věnovaný sice neveselému povolání ale o tom je život a někdo se tím živit musí.

13.07.2022 4 z 5

Dietnikum Dietnikum Blanka Hošková

Skvěle popsané životní situace několika žen žijících ve městě. Nejvíce se mi líbilo, jak autorka líčila situace ohledně váhy a alkoholismu: "Mně nic není, nemám problém s alkoholem." I když jsem četla od autorky i lepší knížky, tak opět nezklamala a brilantně to napsala.

15.07.2020 5 z 5

Kočičí gen - Restart Kočičí gen - Restart Thomas Brezina

Četla jsem oba díly ze série i když ten první už se moc nepamatuji. Jakmile jsem ale sáhla po pokračování hned jsem si vzpomněla, co se událo v minulém dílu. Trošku mně překvapilo co se vyklubalo z oněch lidí, kteří jí měli celou cestu chránit a neubližovat jí. Kniha mi přišla daleko lepší než první díl, hlavně díky tomu, že se jejíž děj tak moc netáhl. Prvně jsem si myslela, že kniha je jen novším vydáním prvního dílu, ale pravda je mnohem lepší nýbrž je to daleko zajímavější pokračování.

28.04.2020 5 z 5