Vendula39 komentáře u knih
propracované dílo, zabývající se kritikou společnosti, jako takové. Častá ironie a sakrasmus, prodávání dětí na jatka a mnoho dalšího, vše shrnuto pouze v několika stránkách, ale zato geniálně, se smyslem pro detail.
Už před čtením, jsem tušila styl, kterým autorka píše. Některé pasáže nebyly snadné na čtení. Než jsem pochopila koncept knihy, že se jedná o stejnou postavu, někdy mladou, někdy starší, trvalo mi to hojnou chvíli. Podobně hodnotím i mou zkušenost se Septimusem, trvalo mi zhruba půl knihy, než jsem pochopila, o koho se jedná.
Ke knize jsem se dostale jak jinak než skrz studium literatury a téhle knihy na seznamu. Nadchlo mě, jak se Elizabeth v průběhu děje vyvíjela a ostatní postavy, zůstaly "zmrazené v čase". Už jenom přečtením následujícího díla, se dozvíme mnohé o autorce samotné, o které je známo, že se vtělila do Elizabeth, ať už svou rázností, odhodláním, tak schopností stát si za svým názorem a nenechat se ovlivnit.
Zajímavá kniha, ale občas mi v ní vadil doslovný překlad, kulturní odlišnosti, zkrátka názvy, jména lidí, které mi nic moc neříkaly. Od autora jsem už četla jedno dílo, mám na ně podobný názor. Obsahují nepřeberné množství zajímavých situací a experimentů, ale často se myšlenky opakují a měla jsem pocit, že čtu pořád to stejné, jen ve formě parafrázování.
Super pomocník pro studium angličtiny. Každý si tam najde to své, ať už se jedná o běžně známé idiomy, tak o ty které využije snad jen rodilý mluvčí se svou úrovní C2. Určitě se k frázím budu postupně vracet a aplikovat je do běžného rozhovoru. :)
Jednoduché básničky k pochopení, pro děti zcela ideální. Nejvíc mě zaujala hned ta první o kočkách. Stojí za přečtení.
Zajímavé, ale pro mě místy nesrozumitelné dílo. Musela jsem číst v anglickém originále a k dostatečnému pochopení, jsem si dohledávala informace a český překlad. Celkově hodnotím velmi kladně. :)
Super seberozvojová knížka, jednoduchá k pochopení. Její aplikace do reality je ale trošku složitější než samotné čtení.
S knihou jsem se setkala na sociálních sítích, její propagace byla lepší než děj samotný. Přišlo mi že se jednalo o změť dobře známých mouder a pravd, pouze zasazený do určitého příběhu. Text jsem četla v angličtině, o to víc to bylo matoucí. Autor se někdy opakoval, věta typu "own your morning, elevate your life" se zde opakovala, více než bylo potřebné.
Od Viewegha už mám načteno nějaké tituly, vždy jsem byla spokojená, to se však změnilo s následujícím deníkem. Od poloviny roku se mi zdálo, že se dny opakují a skoro nic nového nelze očekávat. Občasná sebeironie však zvedla autorovi laťku, dozvěděla jsem se i mnohé události z pohledu stárnoucího muže a jaký může být rozchod, jakožto i život ubíjející.
Čekala jsem asi o trochu víc. Příběh je napsán humornou formou, každá postava je něčím velmi specifická. Nejvíce mě zaujaly pasáže o psaní dopisu Maxovi. Kastelán a kuchařka jsou kapitoly samy pro sebe a kdybychom měli vylíčit život každé z postav individuálně, jednalo by se o další knihy.
Úžasné napsaná kniha. Oceňuji rozdělení do částí: dětství, dospívání, dospělost. V průběhu díla se setkáváme s perspektivami rozdílných věkových kategorií. Smutný příběh plný lásky, důvěry, podvodů, zkrátka takový, jaký by měl být.
Skvěle napsaná kniha se zajímavým dějem. Líbilo se mi pasáže s Raymondem, ale to co mě zarazilo byl samotný konec knihy. Stojí za přečtení.
Velký bratr tě sleduje. Neexistuje nic co by bylo tak zastrašující jako následující věta. Knihu jsem četla v originále kvůli studiu, hodnotím ji velmi kladně, předčila veškerá má očekávání. Děj mě bavil, jediné co bych zestručnila byly pasáže o popisu války mezi jednotlivými velmocemi.
Zajímavý pohled na dané řemeslo, jsou líčeny i okolnosti co paní k tomu dohnaly, jako neúspěch v kariéře a nutnost platit nájem a živit dceru. Doporučuju přečíst, získáte trochu jiný pohled na následující řemeslo.
Velmi naučná kniha, naučila mě mnohé historické souvislosti a poznatky o jejichž existenci jsem neměla ani ponětí. Samotný příběh mě zaujal natolik, že jsem cítila jako bych byla součástí procesu vzniku daného slovníku. To že na slovníku bylo pracováno z části z blázince, mě zaujalo asi nejvíce. Dočteme se mnohé i o válce Severu proti Jihu a například cejchování, lidí kteří se rozhodli dezertovat.
Kniha jsem dostala jako dárek, abych pravdu řekla, moc mě nenadchnula, v polovině jsem se začala ztrácet v daných postavách. Na druhou stranu oceňují propojení osudů jednotlivých osob, které vystihuje realitu.
Úžasně zpracovaná kniha s dějem, který nejenom že pohladí na duši, ale taky vás zanese do úplně jiného světa. Do světa, který vnímáme z kočičí perspektivy. Je neuvěřitelné, jak si zvířata dokáží vytvořit s daným člověkem tak silné citové pouto, ale aby daným vztah fungoval je důležité ho udržovat nad hladinou i z pohledu vlastníka daného zvířete.
Musím se přiznat, že už hodně dlouho mě žádná z knih nerozplakala jako právě tato. Při jejím čtení, víceméně v autobusech, se mi hnaly slzy do očí. Proto jsem knížku dočítala na několikrát a poté raději z pohodlí domova.
Daný titul jsem si vybrala díky názvu, vlastním dvě kočky a proto k nim, jako ke zvířatům, mám hodně blízký vztah. Ale když to porovnám se Satoruem, jeho přáteli a Nanou, nikdy takový silný vztah nenaleznu. Líbilo se mi, jak postupně do sebe příběhy začaly zapadat jako kostky z lega.
Určitě doporučuji přečtení, za mě jedna z nejlépe napsaných knih, posledních let.
U knihy mě překvapilo částečně komiksové zpracování. S tímto stylem knihy jsem se už pár let nepotkala. Jednalo se o zpracování každodenních situací, ať už studia, práce, kamarádství, ale i první lásky. Osobně si nedovedu představit život s takovým rodinným zázemím, ale bohužel se takové situace vážně stávají.
Nemohla jsem se jí nabažit už od první stránky. Příběh by se klidně mohl stát i v reálném světě. Ztráta paměti je vážná věc, ale to postupné zapojování se do života a rozpomínání se na různé detaily. To je to co mě bavilo ze všeho nejvíce. Nejsympatičtější postava za mě byla Maggy, ať už tím jak ji Vaughem popisoval anebo zkrátka protože je taky žena.