vendy246 vendy246 komentáře u knih

Lhář a kráva Lhář a kráva Milan Tesař

Dobře napsané, pěkně se četlo. Autor nezapře znalost médií, zejména divadla a redakce, ve kterých se hlavní postavy pohybují. Ví, jak napsat knihu, aby zaujala, o názvu nemluvě. Nebojí se těžkých témat jako je rozvod, alkoholismus, kariérismus, vztahy s dětmi a pustil se s přehledem i na tenký led minulosti Lháře a jeho spolupráce s STB. Za ten závěr, pane autore, plný počet, protože tu stále máme plno tatínků, kteří "nikomu neublížili". S některými lidmi se prostě neka. Pěkné současné čtení.

"Vina není obezita, nelze ji schodit"

22.07.2024 5 z 5

Trdliště Trdliště Vratislav Brabenec

Bavilo. Krátké kapitolky na různé téma. Úvahy, vzpomínky, názory. S myšlenkami VB není někdy jednoduché udržet krok, ale každopádně to stojí za to. Líbí se mi, že je zahradník, dává to jeho postřehům nečekaný rozměr. Zajímavé, zábavné, jiné...

16.07.2024 4 z 5

Lanďák Lanďák Pavel Landovský

Vyprávění solitéra Pavla Landovského o životě, době a souvislostech. Totalita, ženy, přátelé, divadlo, psaní, exil a návrat do svobodné vlasti. Strašidelná realita sledovaná zkušeným, nebojácným a bystrým mužem. Na jeho hry bych rozhodně ráda šla, kdyby je ovšem někde hráli.
"Mám chuť se spojit s panem Cibulkou, jestli by mě za nějaký obolus nezařadil do svých seznamů. Abych měl zase nějaký kamarády a kšefty, protože jak koukám, tak všichni, který tam jsou, už zase jedou"
"... měli prostě máslo na hlavě, a když jsem se zjevil zvova doma, tak se začali stydět, a jak se to máslo vohřálo, tak jim teklo po držce"

14.07.2024 5 z 5

Dobročinný večírek Dobročinný večírek Egon Hostovský

Dobročinný večírek je dobře napsaný, dobře se četl a přes to mě moc nebavil. Osudy lidí jen v náznacích, vlastně jako v životě, kdy jen něco zaslechneme a zbytek si můžeme leda domýšlet. Zajímalo by mne, co ti lidé prožili. Takhle z toho čiší jen marnost, nespokojenost, zatížení minulostí...
"a čím jsem kdy byl, byl jsem nerad a nedobrovolně"

03.07.2024 3 z 5

Štěstí: Porozumění novému způsobu žití Štěstí: Porozumění novému způsobu žití Osho

Meditační čtení na téma štěstí. Jak nic nědělat, abychom byli v životě šťastní a nehledat smysl ničeho, natož života.

04.03.2024 3 z 5

Česko - návod k použití Česko - návod k použití Jiří Gruša

Tento typ literatury - dějiny v kontextu - mě moc baví (Ouředník, Szczygieł) V tomto případě se zajímavé úvahy, o našich vládcích, skladatelích, spisovatelích, zvycích a umění, doslova utápěly v pro mne v ne zcela srozumitelném textu. Vhodné pro intelektuály a značně sečtělé, německy mluvící čtenáře. Věty jako "Není to syntéza, jak nám to vštěpovala dialektika, ale koincidence opozit" vystihují asi dokonale autorovu myšlenku, ale pro čtenáře mého druhu je to fakt moc. Ale i tak dobré. Velmi dobré.

22.01.2024 4 z 5

Červená kráva Červená kráva Karol Sidon

Přečteno jedním dechem. Pro mne překvapivý pohled na svět v otázkách KH a odpovědích rabína Karola Sidona. Povídání o historii a střetu civilizací, o Tóře, Talmudu a víře a o smyslu života a smrti.
"Na začátku chybí informace, proč do toho světa jdu, k čemu je to dobré..."
"Máme zadání, abychom došli k prostotě"

14.01.2024 4 z 5

Milenci z bedny Milenci z bedny Ludvík Aškenazy

Tak to bylo... krásné.
První věc od LA a velmi milé překvapení. Děti si hrají na maminku a tatínka a stačí jim k tomu fantazie a chování odkoukané od dospělých. Dokonale zmáknuté role.
"Tatínku, copak děláš?" zeptala se s velkou něhou.
"Hovno", řekl tatínek, a bůhví, kde k tomu slovu přišel:)

14.01.2024 5 z 5

Kdybych ti rozuměl, tvářil bych se takhle? Kdybych ti rozuměl, tvářil bych se takhle? Alan Alda

Milá knižka, plná drobných a pro někoho určitě přínosných postřehů ohledně komunikace, vnímání a empatie, kteru jsem ovšem nedočetla... Na mne možná až příliš malicherné nuance v chování lidí a vnímání pocitů, abych si z toho byla schopna něco vzít.

30.11.2023 3 z 5

O vílách a snech O vílách a snech Léna Brauner

Autorka je bezesporu zajímavá talentovaná osobnost, která přitahuje pozornost svým zjeven i stylem. Knížka je moc pěkná, ilustrovaná, v plátěné vazbě, napsaná osobytým jazykem. LB a její niterný život v rozpravách sama se sebou za asistence víl. Moc mě to nebralo.

30.11.2023 3 z 5

Příběh náboženství Příběh náboženství John Hawkins

Moc pěkná kniha. Souhrnné informace o nějvětších světových náboženstvích. Křesťanství, islám, judaismus, hinduismus, budhismus a sikhismus. Od začátku věků po současnost. Fotky, mapky, osobnosti, časová osa jako bonus. Bavilo moc.

21.11.2023 4 z 5

Život, láska, smích Život, láska, smích Osho

První Osho. Nevím, proč jsem se mu celý život vyhýbala...
Povznášející. Měla jsem pocit, že nečtu, že ho slyším. Plno příběhů ze života, vtipů, odkazů na Ježíše, Budhu, papeže. O lásce, Bohu, majetku, manželství, meditaci... Pěkné.

"Sdílejte, co je pozitivní. Lidé sdílí negativní. Jsou hloupí"

07.11.2023 5 z 5

Keltské kroniky Keltské kroniky Maurice Cotterell

Co spojuje Kelty, Židy, Peruánce, Římany a Egypťany? Shodné kódy v hrobkách keltských a čínských vládců, Tutanchamona, Pacala a Viracoty. Historie a poslání svatého grálu, popis jeho 365 částí a důkazy o jeho pravosti. Bible a poselství Ježíše, král Artuš a jeho družina. Staré kalendáře sledující sluneční cykly a přepólování Venuše a Země.
Všechna náboženství uznávají znovuzrození (křesťané peklo = znovu život na zemi). Šifry mají prozrazovat pokročilým duším v minulých životech nabyté informace - aby netápaly a směřovaly rovnou k cíli. Aby povýšily svoji energii čistotou a láskou.
Podle všeho je 5% vesmír a 95% Bůh.

20.10.2023 4 z 5

Metafyzické příběhy 1 Metafyzické příběhy 1 Eduard Tomáš

Strhující a dokonale vystavěné příběhy. ET popisuje vše, v co doufáme a čemu věříme, nebo nevěříme, jako možné. Zdánlivé náhody a záhadné úkazy. Otázky a odpovědi. Krásné čtení.
"To, co si zaslouží jeden každý z vás, dobré i zlé, obdrží sumou celá země jeho"

09.10.2023 5 z 5

Země vod Země vod Graham Swift

(SPOILER) Četla jsem silou vůle, přesně nevím proč. Napsané dobře, námět také dobrý. Dějiny povodí řeky Leem, věčný zápas s přírodou a bahnem. Historie rodiny Toma Crieka, učitele, který vše na sklonku kariéry vypráví svým žákům. Tomova matka Helena měla prvního, postiženého syna Dicka se svým vlastním otcem. Dick zabil ze žárlivosti kámoše. Žárlil na Mary, která současně spala s Tomem a pak se i stala jeho ženou. Trocha světových i evropských dějin, války, domácí potrat a z toho všeho nejzajímavější popis staletého pátraní po tajemství života úhořů.

11.09.2023 3 z 5

Jsme v nebi Jsme v nebi Ludvík Vaculík

Fejetony posledních let života Ludvíka Vaculíka vydávané v Lidových novinách. Vynikající jazyk a samozřejmě obsah. Autor se zamýšlí nad věcmi běžního dne, vzpomíná a uvažuje o smyslu života a všeho. Je to slast jako rozhovor s někým mnohem chytřejším, vzdělanějším, zkušenějším. Neobvyklá četba i jako deníku starého člověka. Vhled do světa téměř devadesátiletého muže, kterému ubývají síly, opadají zájmy a vše co prožívá chtě nechtě vnímá jako naposled.

28.08.2023 5 z 5

Obyvatelé suchého moře Obyvatelé suchého moře Rudolf Krautschneider

Jaká radost tohle čtení:) Autor se sedmi třídami základní školy, který dokáže postavit loď a obeplouvat póly a celou zeměkouli a zárověň velmi poutavě psát. OSM obsahují hned tři díla. RK zachytil svoje mládí a prostředí ve kterém dospíval. Vypráví o kamarádech, láskách, o přírodě, ale i o roce 68. Kniha o životě dřevorubců, horníků a mořeplavců. Zdánlivě obyčejné, drsné, ale hluboké.
"Tehdy jsem nevěděl, že důležité věci se nedozvím kladením otázek, ale časem"

28.08.2023 5 z 5

Aniž jest co nového pod sluncem Aniž jest co nového pod sluncem Patrik Ouředník

Velice zajímavá a zábavná kniha mého oblíbeného autora. Ačkoli slovník, četla jsem jako beletrii. Nekonečné množství zajímavostí. Kolik přísloví a ustálených frází je z Bible a co které slovo a přísloví doslovně znamená. Hesla, která si přisvojili králové (Pravda vítězí), ale také třeba komunistická propaganda. Přestože komunisté tvrdě potírali církev a víru hlásali Kdo není s námi, je proti nám; Kdo nědělá ať nejí a chtěli Oddělit zrno od plev. Takže mysleme na to, že Hřích, ďábla smích a pamatujme na tři nejvyšší hodnoty ever: VÍRA, NADĚJE a LÁSKA...

07.08.2023 5 z 5

Slečno, ras přichází Slečno, ras přichází Edgar Dutka

Život a smrt psíma očima. Pes je to velice vnímavý, upřímný a vtipný, trefuje to dokonale. Krásné čtení o lidském a psím životě a o tom, že mezi námi nemusí být až takový rozdíl, jak by se nám mohlo zdát. Vzpomínky na doby, kdy
"...někomu se něco narodilo nebo se někdo vdával, oslavoval kulatiny (tenkrát se ještě neumíralo)"
ED se stal definitivně mým oblíbencem.

21.05.2023 5 z 5

Atlas lidových krojů České republiky Atlas lidových krojů České republiky Jan Kuča

Nádherná kniha, kterou chcete mít. Čistá, vkusná obálka, vhodně zvolený papír, dokonalý koncept. Kresby Pavly Hampton dalece překonávají fotografie. Nejhezčí dárek k Vánocům ever.

27.12.2022 5 z 5