vendy246 vendy246 komentáře u knih

Židé na cestě Židé na cestě Joseph Roth

Erudovaná výpověď o životě židovského národa ve 20. a 30. letech min. století v evropských zemích i v Americe. Velice zajímavá a čtivá kniha plná pro mne nových skutečností. Život těchto lidí a jakýchkoli jiných běženců si lze jen těžko představit.
"nelze si představit kolik hanby dokáže snést člověk, kterého už jednou ponížili..."

21.10.2021 5 z 5

Jak se nestát vrahem Jak se nestát vrahem Ivan Klíma

Co fejeton, to námět k zamyšlení. Nemohla jsem přestat, dokud jsem knihu nepřečetla. Ivan Klíma se dívá na svět kolem sebe s nadhledem a bystrostí a má schopnost popsat co vidí. Například příšernou češtinu a obdivování celebrit namísto elit. Máte recht, pane Klímo.

11.10.2021 4 z 5

Muž bez jazyka Muž bez jazyka Matěj Dadák

Nemám moc ráda knížky o někom, kdo píše knížky. Navíc tady psaly knížky hned dvě další osoby... Jinak pěkně propracovaný příběh, zajímavé postavy (zejména policajt, senior s alzheimrem, Bolševik a bezdomovci) a překvapivé zvraty, někdy ovšem zavánějící kalkulem. Stejně jako četné příměry a metafory. Na debut dobré, dobré dovolenkové čtení.

23.08.2021 3 z 5

Na konci světa Na konci světa Hana Oboda Kolaříková

Za mne slátanina a škrabání vyrážky. Spíš odpor než depka. Ani horská krajina a ostružiny tomu nepomohly.

03.08.2021 2 z 5

Vykoupení pastora Nema Vykoupení pastora Nema Johanes Anker Larsen

Krásná literatura, kterou musíte číst pomalu. Pastor, který káže dobro a žije "ve věčnosti", nedokáže vysvětlit utrpení dobrých lidí a sám přichází o manželku a s ní i o syna. Nakonec si sám uvědomuje, že nejlepší bude žít i tady a teď.
"...ti neberou více, než musí a nedávají více než mohou"

19.07.2021 3 z 5

Umřel jsem v sobotu Umřel jsem v sobotu Josef Formánek

Tak tohle byla největší deka za poslední dobu. Mám Josefa Formánka ráda, ale tohle bylo zkrátka moc. Ještěže je kniha tak krátká a čtivá, že jsem se v tom nemusela koupat moc dlouho. Také stylisticky bych měla mnohé výhrady. Často pocit jako při četbě špatného překladu, nevyladěný slovosled, nejasný podmět, někdy ne ideálně zvolená slova. Vysvětluji si to autorovým těžkým obdobím. Ale i tak dobré.

14.07.2021 3 z 5

Hovory s T. G. Masarykem / Kniha apokryfů / O věcech obecných čili Zóon politikon Hovory s T. G. Masarykem / Kniha apokryfů / O věcech obecných čili Zóon politikon Karel Čapek

Hovory s TGM se mi moc líbily. Svědectví o životě, názorech a době, ve které žil náš první prezident je jedinečné.
Kniha apokryfů mě zaujala nakonec nejméně, přesto, že to byl hlavní důvod, proč jsem si knihu půjčila.
Číst O věcech obecných mne bavilo moc. Zajímavé, povznášející a často velmi současné názory člověka tak moudrého. Úvahy o politice, mladé generaci, ženách v politice, pesimismu a vizionářské odůvodnění Proč nejsem komunistou.
Jinak tato kniha 3v1 je moc velká a těžká, měla jsem problém ji číst i v posteli. Příště bych volila samostatná vydání.

14.06.2021 4 z 5

O starobylosti Židů O starobylosti Židů Josephus Flavius

V první řadě je je fascinující číst dva tisíce let staré dílo. K mému překvapení se četlo, díky překladu Růženy Dostálové, velmi dobře. Skvělé jsou také vysvětlivky a doslov. Josephus Flavius vyvrací pomluvy židovského národa zaznamenané Řeky a Egypťany. Podává svědectví své doby a čerpá z jemu dostupných zdrojů. Ačkoli je vzdělaný a ovládá mnohé jazyky, nemohl se paradoxně orientovat v některých oblastech tolik, jako my dnes. Přesto zanechal jedinečné informace o chrámu, zvycích a národu, který nepotřeboval právo, neboť dodržoval boží zákony a ty mu byly nadevše.

10.05.2021 4 z 5

Rok čtyřiadvacet Rok čtyřiadvacet Patrik Ouředník

Malý rozsah, velký obsah. Zábavné, dojemné, poučné, dokumentární, vzpomínkové, chytré a vtipné. Pamětníci, přečtěte si.

08.04.2021 5 z 5

Římanka Římanka Alberto Moravia (p)

Psychologický román, který se čte jedním dechem. Adriana byla krásná a hodná, ale chudá holka. A zůstala taková i přes to, že musela dělat to, co díky okolnostem dělat musela. V jejím životě byli klíčoví tři muži - úchyl, násilník a depresák. Když otěhotní, je jasné, že ji čeká stejný osud jako její matku, ale Adriana neztrácí naději.

15.03.2021 4 z 5

Krajina s pobřežím Krajina s pobřežím * antologie

Pěkný soubor norských povídek. Hodně niterné, mnoho věcí nevyřčených. Nejstarší povídky měly pro mne největší kouzlo. Četla jsem podruhé a tentokrát mne nejvíce zaujal doslov o vývoji norské tvorby v závislosti na historii Norska.

14.02.2021 3 z 5

Filozofická gymnastika Filozofická gymnastika Stephen Law

Dobrý tréning mozkových závitů. Filozofie v praxi. Co je morálka? Co je vědomí? Měli bychom jíst maso? Existuje Bůh? Závěr je na každém z nás.

08.02.2021 3 z 5

Nemesis Nemesis Philip Roth

Oproti Lidské skvrně je četba Nemesis brnkačka, ačkoli téma je závažné. Číst si o epidemii obrny v době epidemie Covidu člověku úplně nepřidá, ale těch paralel! Na jednu stranu se máme ještě zlatě, ovšem nikdy nemůžeme vědět, co nás ještě čeká... S Bucky Cantorem, s tím správným chlapíkem téměř ještě klukem, si osud pohrál pořádně.

08.01.2021 4 z 5

S kým dál....? (...od partnerského vztahu do manželství) S kým dál....? (...od partnerského vztahu do manželství) Miroslav Plzák

Reklamní materiál seznamky. Špatně editovaný. Asi 80 stránek o seznamovaní, úskalí vztahů a problémů v manželství. Zaujal mne zejména termín rekreační nevěra:)

29.11.2020 2 z 5

Piková dáma a jiné povídky Piková dáma a jiné povídky Alexandr Sergejevič Puškin

Můj první Puškin. Jsem mile překvapená jak neotřele a i pro současníka čtivě je to napsané. Po dvou staletích má dílo stále vypovídající hodnoru. Bavilo.

06.11.2020 4 z 5

Země lidí / Válečný pilot / Dopis rukojmímu / Noční let Země lidí / Válečný pilot / Dopis rukojmímu / Noční let Antoine de Saint-Exupéry

Exupery není jen Malý princ. Jsem mile překvapená. Obdiv pro tohoto létajícího filozofa, který nádherně popsal létaní na hvězdné obloze, v bouři i v boji a přežití v horách i na Sahaře. Zprostředkoval prožitek života na poušti, válečnou Francii, pokrok v letectví během 20 let. Vše prostupují úvahy o člověku, jeho konání a hodnotách.

25.08.2020 5 z 5

Mezi svými Mezi svými Amos Oz (p)

Nahlédnutí do života lidí, kteří žijí v jednom z kibuců v Izraeli. Zúrodňování půdy a budování nového státu výměnou za osobní svobodu. Nadřazení potřeb společenství nad potřeby a zájmy jednotlivce. Co je víc?

27.07.2020 4 z 5

Domácí lékárnička pro zdravé Domácí lékárnička pro zdravé Ephraim Kishon

Perfektní čtení na dovolenou. Vtipně podané životní zkušenosti, které nejsou ani trochu k smíchu. Návštěva lékaře, kašel v divadle a mnoho dalších. Za mne brilantní obraz společnosti jako otroků na galéře, kde veslující mají dobrou práci na čerstvém vzduchu a dovolenou tráví na lehké práci v lomu.

08.06.2020 4 z 5

Bůh je... Bůh je... Sri Chinmoy

Cesta k Nejvyššímu v otázkách a odpovědích. Moc mě to nebavilo, jakkoli mě to zajímá. Uvědomila jsem si opět, jak omezené jsou naše vyjadřovací schopnosti a mentální kapacita ve chvíli, kdy se chceme bavit o Bohu....

20.05.2020 3 z 5

Emoční rovnice Emoční rovnice Aleš Kalina

Dobře se to četlo, kéž by to tak fungovalo...

06.12.2019 3 z 5