veronika5179 veronika5179 komentáře u knih

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Bohužel jsem nedokázala dočíst do konce. Řadím do podobné kategorie jako Zlodějka knih a Vypravěčka. Téma 2. sv války, jakkoliv silné a zajímavé, ale nefungovalo to. Do čtení jsem se musela nutit, ačkoliv hlavně pasáže o Wernerovi byly napsány skvěle. U těch by to fungovalo. Příliš strohé, bez emocí, úsečné, protkáno pro mne bohužel nezajímavými odbornými názvy, Škoda. Možná ji někdy dočtu, ale zatím odkládám.

26.01.2017

Úder z Londýna Úder z Londýna Callum MacDonald

Docela neprávem opomíjená publikace britského autora. Popisuje jednak stručný životopis Heydricha, seznamuje čtenáře se strukturou SA, později i SS v Třetí Říši a díky převážně britským zdrojům kvalitně pojednává o exilové Benešově vládě v Anglii, přípravě atentátu atd. Informací je spousta, jsou stručné, ale přesto velmi poučné a doplňující. Nicméně v textu se snad i díky nepozornosti objevují chyby, nejasnosti a překlepy, které čtenář, pokud se o problematiku zajímá, odhalí. I tak lze knihu doporučit jako dobrou literaturu faktu, která shrnuje opravdu vše podstatné, od politického uspořádání po vybavení. Do podrobností zabíhá zřejmě jen tam, kam sahají autorovy znalosti a sympatie k dané oblasti :) Přečíst, ale prověřit!

22.01.2017 3 z 5

Atentát - Operace Anthropoid 1941 - 1942 Atentát - Operace Anthropoid 1941 - 1942 Jiří Rajlich

Velmi zdařilá a obsáhlá publikace encyklopedického formátu(nenechte se odradit menším počtem stran). Shrnuje stručně, ale zároveň i dostatečně vše o operaci Anthropoid na pozadí časové osy. Spousta fotografií, informací o nejdůležitějších aktérech, strojové záznamy, důležité popisy. Vše na velice vysoké úrovni. Určitě se k ní budu vracet během čtení jiných publikací.

19.01.2017 5 z 5

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Námět výborný, zpracování bohužel slabší. Příběh Sophie byl vykreslen mistrovsky, prolínání dvou časových rovin je vždycky slibné, nicméně postavy Liv, Mo, Paula etd mě bohužel neoslovily a musela jsem se hodně přemáhat, abych knihu neodložila. Moderní život v Londýně jde určitě vykreslit tak, aby čtenáře zaujal.
I tak byly zvraty v knize dobře promyšlené, netuctové a příjemně překvapující.

13.01.2017 3 z 5

Ženy českých vládců - Rozluštěná tajemství Ženy českých vládců - Rozluštěná tajemství Vladimír Liška

Oceňuji, že se autor věnovala ženám, jejichž osud není moc často zpracováván, nicméně mi kniha přišla místy lehce odbytá a o samotných ženách tam bylo asi 40%. Většinu informací tvořily osudy jejich manželů, tchánů, popisy bitev, doby, což je lehce zjistitelné i jinde. Pro dokreslení doby a jako nezbytný fakt je důležité neopomíjet reálie ani okolí, ale kniha má titul "Ženy českých vládců", a proto bych čekala, že oněm ženám bude věnováno více pozornosti. O Sissi a Zitě Parmské se dovíme mnoho, o manželce Vladislava Jagellenského jen snad 4 věty. Autor se více rozepsal o osobnostech, ke kterým má bližší vztah a ostatní šlo trochu stranou. Škoda. Více objektivity by rozhodně neuškodilo. I tak je to však velmi poučná knížka :)

31.12.2016 3 z 5

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Bohužel, čekala jsem dle recenzí i doporučení něco opravdu výjimečného, ale žádný zážitek se nekonal. Naprosto průměrná a průhledná detektivka, kde všechno bylo od začátku do konce jasné. Žádné napětí, žádné zvraty, vše suché, odměřené. O odbočkách a nahánění stránek ( kauzy se spálenými firmami a jugoslávskou mafií) ani nemluvě. Velké zklamání.

26.11.2016 3 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Upřímně jsem čekala něco, co mi vyrazí dech. Proč by jinak o této knize všichni tak básnili a autorku vynášeli do nebes? Dech mi nevyrazila. Nicméně velmi oceňuji propracovanou propojenost všech postav, které spolu nějak souvisí. A tak to je i v životě. Prodavačka za kasou s vámi může mít společného více, než si myslíte :) Je fajn se nad tím zamyslet, je v tom ironie, paradox i smutek. A je fajn, že nevíme všechno.

15.10.2016

Rozbití andělé Rozbití andělé Graham Masterton

Po Bílých kostech trochu zklamání. Deštivý Cork, bohužel "atraktivní" prostředí církevních prohřešků, schopná komisařka, to vše je ideální kombinace pro skvělou detektivku, ale tady mi něco pořád vadilo. Roztahané, místy nedotažené. Uvítala bych rozepsat motivy postav od začátku, ne je sdělit jen na konci. Mimochodem motiv mi byl jasný snad od chvíle, kdy v knize zazněla zmínka o hudbě a "božských" hlasech. Autor čtenáře chtěl navést jinam, ale zkušené detektivkáře už nic nepřekvapí :)

20.08.2016 3 z 5

Andělé strážní Andělé strážní Kristina Ohlsson

Jedním dechem! Ačkoliv jsem pořád čekala trochu jiný konec, nové skutečnosti a možná i další osoby, které byly zapleteny do celého případu. Trochu mě mátlo vyšetřování vyšetřovatelů, které se prolínalo celým dějem. Čekala jsem, že k tomu ještě dojde. Nevadí! I tak skvělá kniha!

17.08.2016 4 z 5

Nechtění Nechtění Kristina Ohlsson

Pokud chcete Nesba bez přílišné chladné severské (a mužské !) atmosféry, tak je Ohlsson dobrá volba. Hodně zdařilá detektivka, i když motivy vrahy jsem tušila daleko dříve než ostatní, což nemám ráda :D

14.08.2016 4 z 5

Bosorka Alžběta Nádašdyová, rozená Báthoryová, alias čachtická paní Bosorka Alžběta Nádašdyová, rozená Báthoryová, alias čachtická paní J.J. Duffack (p)

Upřímně nechápu, jak tato kniha mohla vyjít v nakladatelství Naše Vojsko.
Nelze ji upřít spoustu zajímavých a snad i nových informací, ale i tak se nemůžu zbavit pocitu, že je to vše nějaký bulvár. Spousta vykřičníků, nesmyslných perverzních erotických vsuvek, které nemají s hlavní postavou ani životem kolem ní nic společného. Kapitoly o ďáblu, Satanovi završila věta, že Báthoryčka je Ďáblem v lidské podobě. Pokud má kniha v podtitulu "fakta a svědectví", pak bych také očekávala více ověřených fakt a ne subjektivní výkřiky...

11.08.2016 2 z 5

Napoleonův syn: Orlík - hříčka politiky 1811-1842 Napoleonův syn: Orlík - hříčka politiky 1811-1842 Renate Fabel

Pro milovníky historie a velkých postav je to příjemná knížka, která nenásilným a poutavým způsobem popisuje nešťastný osud Napoleonova syna, který měl po něm přejmout vládu. Uvítala bych více detailů z chlapcova života, ale i tak je to kvalitně napsána kniha, s mnoha zajímavostmi, která nezabíhá do velkých detailů.

20.07.2016 4 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Všichni mě připravovali na šíleně dobrý zážitek, jenže ten se bohužel nekonal. K žádné postavě jsem si nedokázala vytvořit vztah, vše působilo jako strohý popis absolutně bez emocí, bez nějakého zabarvení nebo důmyslnosti. Spousta věcí značně předvidatelných, spousta vycpávkových kapitol a zbytečností, aby "se nahnaly stránky". Zklamání a upřímně nevím, zda se ke Keplerovi vracet. Jako lehké čtení k vodě fajn, ale nic, z čeho by si čtenář sedl na zadek. Bohužel.

15.07.2016 3 z 5

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Dobrá, i když v mnoha ohledech docela předvidatelná (od půlky jsem věděla, kdo bude vrah :), ale četlo se to dobře a rychle. Bohužel, jako by tomu velké "něco" chybělo a nemůžu přijít na to, co.

21.05.2016 4 z 5

Volavka Volavka Sharon J. Bolton

Perfektní, ale chyběly mi hlavní motivace jednotlivých pachatelů.

17.04.2016 5 z 5

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Síla...atmosféra, autentičnost, léto a postavy. Za vším hledej city. Lze odsoudit Rosalii? A lze se divit Daniele...?

09.04.2016 5 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Dobré, ale pořád se nemůžu ubránit pocitu, že čtenář byl podveden a vše bylo vysvětleno až na konci knihy při rozhovoru s ženou. Tím si to autor velice usnadnil. Kdyby během příběhu dal čtenáři více stop a prostoru pro fantazii, ocenila bych to více. Prostě se něco a něco stalo a na konci napíšeme, že to vlastně bylo jinak, protože autor to tak chtěl. Škoda.

21.11.2015 3 z 5

Osvícení Osvícení Stephen King

Tato kniha mi byla doporučena jako jeden z nejlepších hororů. No, bála jsem se asi tak 2 odstavce a to ještě jen proto, že jsem strašpytel. Jinak naprostý průměr, místy až groteskní a trapný. Nechápu, jak může mít takový ohlas. Předvidatelná od samého začátku do konce.

29.10.2015 3 z 5

Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Ach, nečekala jsem, že by to mohlo být tak krásné. Dojala jsem se.

03.10.2015 5 z 5

Šerin a Amar Šerin a Amar Vered Morgan

Nemyslím si, že to byla špatná knížka. Spoustu jsem se z ní dozvěděla, takže i proto hodnotím kladně. Co se týče milostného příběhu, tak mě trochu štval Amar, když chtěl nechat Šerin na holičkách jen proto,že není připravený vydělávat a vázat se..Nicméně spíše oceňuji informační hodnotu a ta pro mě byla přínosem.

30.08.2015 3 z 5