VerronikaH | Komentáře u knih | Databáze knih

VerronikaH VerronikaH komentáře u knih

Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít Susanna Leonard

Příběh jedné výjimečné ženy, bez které by dnešní svět vypadal úplně jinak. Literárně to není nijak úchvatné, ale zároveň kniha nenudí, příběh tak nějak plyne a hlavně se čtenář dozví spoustu zajímavých věcí. Pro mě byl hodně zajímavý pohled do polsko-ruských vztahů v 19. století. Nejvíce mě však kniha bavila zhruba od poloviny, kdy se začala zabývat Mariiným životem v Paříži a jejím výzkumem. Rozhodně stojí za přečtení.

29.10.2023 4 z 5

Jen čas ukáže Jen čas ukáže Jeffrey Archer

Čekala jsem táhlé a vleklé vyprávění rodinné historie, dostala jsem svěží vyprávění několika zajímavých osudů. V této knize mě skutečně bavily změny pohledů vyprávění, zvlášť, když první kapitola každého nového pohledu zrekapitulovala události předchozí sekce z nového pohledu a uvedla děj do dalšího pokračování. Vážně se to četlo moc hezky a už jsem zvědavá na další díly. Věřím, že kdybych měla na čtení teď více času, přečetla bych tuto knihu za pár dnů.

09.10.2023 4 z 5

Spát v moři hvězd. Kniha I. Spát v moři hvězd. Kniha I. Christopher Paolini

Kdyby mi to databáze knih dovolila, dala bych 3,5 hvězdiček. Takhle dávám pouze 3. Nějak se nemůžu přimět k tomu, abych dala víc. Příběh byl velice zajímavý, originální a zatraceně dobře propracovaný, stejně jako svět, postavy, technické věci... jednoduše všechno. V čem je tedy ten háček? Sama na to nedokážu přijít. Tahle kniha je vlastně téměř dokonalá... až na jednu věc. Není vůbec čtivá. Trápila jsem se s ní téměř měsíc. Ke čtení jsem přistupovala téměř jako k povinnosti a neustále jsem se ztrácela v množství technických popisů a vysvětlivek, které můj mozek prostě po celém dni v práci nepobíral. Moc mě to mrzí, protože jsem se na knihu hodně moc těšila. Myslím, že druhý díl si nakonec taky přečtu, abych věděla, jak to všechno dopadne, protože tu Paolini rozehrál celkem zajímavou hru, ale rozhodně to nebude hned. Teď si potřebuju u něčeho odpočinout.

15.09.2023 3 z 5

Katova dcera Katova dcera Oliver Pötzsch

Knize nemám co vytknout. Četlo se to dobře, postavy byly uvěřitelné a jako historická fikce to fungovalo velice dobře. Je to takový ten příběh, který neurazí, ale ani nenadchne. Není v něm nic nového, není v něm žádný wow efekt. Je to příjemné počtení pro každého, kdo má rád historii a zrovna se necítí na další megaromán od Kena Folleta. Myslím, že si časem ráda přečtu i další díly.

27.07.2023 3 z 5

Vlci Vlci Nicholas Evans

Kniha, ke které bych se bez čtenářské výzvy nejspíš nedostala. Brala jsem jí jako nutné zlo a vůbec nic jsem od ní nečekala... a jak moc mile překvapená jsem byla. Příběh mě po pár kapitolách vtáhl a už nepustil. Je tam spousta amerických stereotypů, ale všechny postavy jsou uvěřitelné a celý vývoj událostí taky. Ke konci jsem měla o Luka dokonce upřímný strach. Kniha byla vydaná před pětadvaceti lety, takže z ní na mě dýchla nostalgie devadesátkových amerických filmů a seriálů, kdy všechno bylo pohádkové a uvěřitelné.

26.06.2023 5 z 5

Vražda v Mallowan Hall Vražda v Mallowan Hall Colleen Cambridge (p)

Nebylo to špatné, ale brada mi u toho úžasem taky nespadla. Inspirace Agathou Christie v tom byla velmi cítit, ale velmi dlouho mi trvalo se začíst. Hlavní postava mi první polovinu knihy vyloženě lezla na nervy a to mě celkem brzdilo. Když se však na scéně objevil jistý šofér, tak to celé začalo mít zajímavý spád. Nakonec musím říct, že jsem si to celkem užila a pozitivní je také fakt, že jsem až do konce netušila, kdo tím vrahem skutečně je. Časem si dám i další díl.

30.12.2024 3 z 5

Záhada zmizelého šlechtice Záhada zmizelého šlechtice Martina Novotná

Audiokniha.
Byl to příjemný a pohodový poslech. Postavy mě bavily, detektivní zápletka byla celkem zdařilá a období raného českého středověku mi v poslední době nějak přirostl k srdci. Přesto se jednalo o poměrně průměrný počit, u kterého si člověk odpočine, ale ničím novým nepřekvapí. To však neznamená, že se k Tadeášovi z Příhraz zase jednou ráda nevrátím.

23.11.2024 3 z 5

Spolek Jane Austenové Spolek Jane Austenové Natalie Jenner

Příjemné oddechové čtení, které neurazí, ale ani nenadchne. Styl vyprávění mi občas přišel dost nesouměrný a z některých dialogů postav jsem byla snad ještě zamtenější než ony samy. Přesto se jednalo o příjemný příběh, který se točí kolem jedné z nejlepších autorek vůbec. Čas strávený na anglickém venkově jsem si proto užila a zanechává ve mně takovou tu mírně nostalgickou náladu.

15.09.2024 3 z 5

Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Moje první low fantasy kniha od Murakamiho. Opět zde máme jeho dokonalý vypravěčský um a odvíjí před námi velmi zajímavý příběh a osudy několika postav. Jen ten fantasy prvek mi zde přišl spíš matoucí a úplně nevím, jak ho uchopit, co si o něm myslet. Ze začátku jsem se do knihy vůbec nedokázala začíst a jen jsem čekala, kdy mi nějaká z odehrávajících se událostí začne dávat smysl. Nakonec jsem si ale čtení přece jen užila. Je to však těžké čtení, od kterého si zas musím na chvíli odpočinout, než se pustím do dalšího Murakamiho díla.
Hodnocení: 3,5 hvězdiček

17.06.2024 3 z 5

Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

Tuhle knihu jsem si vybrala především kvůli všem těm úžasným recenzím, které se kolem ní šířily na Instagramu. A musím říct, že mě rozhodně nezklamala. Hlavní hrdinka mi výjimečně nebyla protivná, do romantického protějšku jsem se zamilova dřív než ona a s napětím jsem sledovala nevyzpytatený vývoj událostí. Konec dopadl trošku jinak, než jsem čekala a právě proto jsem zvědavá na to, jak si s tím autorka poradí v dalším díle, na který se už teď těším.

24.05.2024 5 z 5

Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Hodně zvláštní kniha. Hrůzy 2. světové války zde jsou popisovány jistým poetickým způsobem, přesto z nich mnohdy mrazí a zvedá se z nich žaludek. Člověk musí hodně číst mezi řádky, aby si domyslel, co tím chce autorka vlastně říct. Je tam hodně náznaků, hodně přeskakování a časových rovin. Občas to docela mate, ale na konci jsem měla takový ten pocit, že to předalo to poselství, jaké mělo, i když forma není úplně pro každého.

12.05.2024 3 z 5

Potkáme se v Praze Potkáme se v Praze Julie Caplin

Další krásná jednohubka, na které nemá smysl hledat nějaké chyby.

02.02.2024 5 z 5

Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek Julie Caplin

Jednoduché, krásné, hřejivé. Taková krásná jednohubka.

02.02.2024 5 z 5

Lesk soumraku Lesk soumraku Hanna Caspian

Mám tenhle žánr opravdu ráda a už jen díky tomu mám tendenci vše hodnotit dosti nadprůměrně. U této knihy jsem však zpočátku byla dosti v rozpacích. Není to ani tak množstvím postav jako tím, že až na pár hlavních protagonistů mi všechny postavy lezly na nervy svým chováním. Třeba paní hraběnku jsem vážně nemohla vystát. Taky mě zarazilo mládí komtesy, kolem které se buduje jedna z romantických linek. Vím, že tehdy byla jiná doba, ale stejně mi to nějak nesedlo. Zhruba od půlky mě kniha začla opravdu bavit, ale stejně jí nemůžu dát vyšší hodnocení - to množství gramatických chyb bylo do očí bijící a dost mě to rušilo, i když za to vlastně kniha sama nemůže. Přesto si další díl moc ráda jednou přečtu. :)

28.12.2023 3 z 5

Čarodějnictví pro každý den Čarodějnictví pro každý den Deborah Blake

Kniha jednoduše podává filozofii života a duchovní cesty novopohanství. Jelikož je mi tento životní směr velice blízký a knihu jsem si vybrala hlavně proto, abych v ní našla jisté vodítka, svůj účel splnila.

27.07.2023 3 z 5

Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

Moje asi první audio kniha, kterou jsem při procházkách nebo domácích pracech poslouchala skoro pět měsíců. Přesto mi neunikla důležitost, kterou v sobě příběh skrývá. Jako člověka, kterého tohle pojetí života dosti zajímá, jsem si v tom našla pár zajímavých podnětů k zamyšlení, ovšem chápu, že to asi není pro každého. Stejně tak je asi na uvážení každého jednotlivce, jak dalece bude pravdivosti příběhu věřit.

21.12.2022 4 z 5

Noc v Orient expresu Noc v Orient expresu Veronica Henry

Nenáročné a odpočinkové čtení, které sice ničím nenadchne, ale taky neurazí. Atmosféra slavného vlaku s nádechem 20. let minulého století dokáže vtáhnout, stejně jako romantické Benátky. Za mě rozhodně nejlepší způsob jak se vypravit na oddychovou dovolenou, když zrovna nemůžete vytáhnout paty z baráku.

25.09.2022 3 z 5

Muži, kteří nemají ženy Muži, kteří nemají ženy Haruki Murakami

Pana Murakamiho si velmi vážím a jeho Norské dřevo si určitě někdy v budoucnu přečtu ještě minimálně jednou. Ovšem tahle povídková sbírka mě příliš neuchvátila. Náhled do mužských myšlenkových pochodů o životě, ženách a lásce byl sice zajímavý, ale bohužel ne příliš poutavý.

16.09.2022 3 z 5

Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Sice předvídatelný, ale krásný oddechový příběh.

14.05.2022 3 z 5

Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Ačkoliv jsem narazila na pár jazykových i příběhových nesrovnalostí, plnila kniha přesně ten účel, který od ní očekávám. Přenesla mě do fantasy světa a místo slov jsem vnímala obrazy, pocity a vjemy. Samotný svět Grišů mě hodně zaujal a už se těším na pokračování, které právě leží vedle mé levice.

06.04.2022 5 z 5