veverkaVv veverkaVv komentáře u knih

O mé rodině a jiné zvířeně O mé rodině a jiné zvířeně Gerald Durrell

Kniha je milá, veselá. Lehce si člověk představuje trampoty i běžné žití, které je popisováno. Odpočinková četba pro odpočinkové dny.

13.07.2021 3 z 5

Paměti kata Mydláře Paměti kata Mydláře Josef Svátek

Krásná kniha o naší historické osobnosti. I když je věnovaná ne příliš oceňovanému povolání, je psaná velmi mile a bez zbytečných krutostí. Životní problémy spojené s izolací od společnosti, těžkosti spojené s hledáním přátel, partnerky, nutnost vyjednávat a zalíbit se vrchnosti a pod. Bezvadný popis veřejné pitvy a znalosti hlavního hrdiny, týkající se anatomie těla jsou velkým přínosem.

24.04.2021 4 z 5

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

Tato knížka je ukázkou zrůdnosti jednoho systému. Moje první zkušenost s tímto spisovatelem, nemohu říct, zda se mi kniha líbila. U tohoto titulu a obsahu to snad ani není možné. Pár dní po přečtení bylo v televizi uvedeno filmové zpracování v úžasném hereckém obsazení. Pan Adamíra přímo úžasně vystihl svoji knižní postavu. Dle mého názoru je vždy lepší přečíst knihu a teprve potom se případně podívat na filmové zpracování. Čtenář musí při četbě více uplatnit svou fantazii a představivost a není ovlivněn ať pozitivně nebo negativně vyzněním filmu.

10.03.2021 3 z 5

Smolný rok Smolný rok Joshilyn Jackson

Velká, Liza a Mosey. Tři ženy, které žijí spolu - matka, dcera, vnučka. Každá má svůj životní příběh, svá očekávání, svá tajemství a své hříchy. Zpočátku není četba úplně jednoduchá. Je třeba nejdříve vstřebat tři dějové linky a tři formy popisu jednotlivých aktérek. Celým příběhem však prosvítá jedna linie, a tou je láska. Dle mého náhledu je kniha více vhodná pro ženy matky /nic proti mužům, za svůj názor se omlouvám/. Nejvíce mě citově zasáhlo jednání nejmladší Mosey, která ve svém mladém věku volí zpočátku silné emočně zabarvené zjišťování pravdy, ale při zjištění všech skutečností volí podle rozumu. Tajemství je odhaleno, vysvětleno a snad dalších patnáct let budou spolu žít, opět v lásce.

26.02.2025 4.5 z 5

Sál smrti Sál smrti Peter May

Třetí díl vynikající série se více věnuje osobním vztahům a pocitům hlavních hrdinů. Není však nouze také o napínavé pátrání po pachatelích brutálních vražd mladých dívek, které sloužily nedobrovolně jako dárkyně orgánů pro majetné příjemce. Čte se to jedním dechem, už se těším na další díly.

25.01.2025 5 z 5

Pán ohně Pán ohně Peter May

Trošku z jiného prostředí, ale úplně úžasně popsány zvyklosti v tak vzdálené zemi. Každá země má svou historii, svoje hrdiny i padouchy. Je však určitě správné nechat se poučit a poznat i pomocí knihy jiné kultury. Výborně se čte a já se těším na další tři díly.

05.01.2025 5 z 5

Sběratel kůží Sběratel kůží Jeffery Deaver

Kniha se čte velmi dobře, jako všechny v této řadě. Opět krásně strávené minuty i hodiny s úžasným detektivem. Jen trošku těžké do ruky pro noční čtení v posteli.

29.12.2024 4 z 5

Kateřina Howardová: Nevěrná královna Kateřina Howardová: Nevěrná královna Alison Weir

Pátý díl úžasné řady o královnách je velmi smutný. Mladé děvče plné ideálů a radosti ze života je vydáno na pospas rodině, vlivným tetičkám, strýčkům a pod. Nikdo ji neobjasní o čem je život, všichni chtějí pouze těžit z její přízně a vlivu na samotného krále. Samozřejmě, že se prohřešila svým nespoutaným životem a city, se kterými si mnohdy neví rady. Ale řekněme si to otevřeně - zvládly bychom jako mladé ženy tento život lépe?

03.12.2024 3.5 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Na mě trošku delší čtení, ale velmi napínavé do poslední stránky. Harry opět exceluje v úvahách o pachateli, bojuje se svými vlastními démony tak, jak už jsme zvyklí. Přečtu si určitě další knihy s tímto hrdinou.

15.10.2024 4 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Kdyby nebylo čtenářské výzvy, asi bych se k této knize nedostala. Úžasné odpočinkové čtení plné citů, pochyb i divokého mládí. Snaha revoltovat proti svazující rodině, vlastnímu přesvědčení i zakořeněným zvykům. Více jak 500 stránek na vás dýchne historií i zvyklostmi, které si už dnes těžko představujeme /nemožnost plnohodnotného studia pro ženy, odsuzování nevhodné víry a pod./. Bohatý vnitřní život hlavní hrdinky, která někdy pochybuje o svých rozhodnutích, ale jde si za svým snem i láskou. Oporu má v rodině i v nejbližší kamarádce Elise, a to ji dodává velkou sílu. Knize nechybí i laskavý humor. Velmi se mi líbila pasáž, kdy početní bratři pana Reeda způsobí silnou opilost Animanty. Určitě hodně z nás něco podobného zažila ve svém okolí. Pokud se chcete trošku odpoutat od dnešních starostí i hektického života, neváhejte a tento román si opatřete.

05.10.2024 4 z 5

Útěk Útěk Peter May

Veliké překvapení, co ještě může napsat a čím může Peter May překvapit. Velmi působivá kniha o dlouholetém přátelství i o nevyřčených věcech, o vztazích v rodině i o snech mladých, touze vyrovnat se s minulostí u starších. Žádný ztracený čas při četbě, vřele doporučuji všem generacím.

10.09.2024 5 z 5

Rozbité okno Rozbité okno Jeffery Deaver

Osmý díl série o vyšetřovateli, který je upoután na invalidní vozík byl pro mě obzvláště zajímavý. Nová doba plná elektroniky, technických zařízení, ale nebezpečí, které z toho plyne si málokdo z nás uvědomuje. Úplně bezděčně používáme mobily, karty, internet, navigace apod. S trochou nadsázky je tu uveden příběh ztráty identity a zneužití osobních údajů. Velmi čtivé a poučné pro ty, kteří na různých stránkách tráví denně spoustu času. Kniha již vyšla v roce 2008, zajímalo by mě, co by autor napsal o dnešní době a čím by nás vystrašil nebo před čím varoval?

07.09.2024 5 z 5

Osamělá smrt Osamělá smrt Lisa Jackson

Stejná spisovatelka, ale nová dvojice žen, vyšetřovatelek. Četlo se mi velmi dobře, děj překvapivý. Zase něco nového, zajímavá zápletka i rozuzlení. Nutno rychle sehnat další díl a dozvědět se, jak to dopadlo.

07.09.2024 5 z 5

Květy z půdy Květy z půdy Virginia Cleo Andrews

Možná ještě najdu sílu se k nedočtené knize vrátit, ale teď to fakt nešlo. Nevhodná kniha pro letní dny a dovolenkovou pohodu

28.07.2024 1 z 5

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Asi to byla moje chyba, že jsem od této spisovatelky četla zdařilé, spíše kriminální romány a teprve nyní jsem sáhla této knize. Neříkám, že je to kniha špatná, ale nějak se tak vleče. Vztahy na vesnici Jelení Hora, blízkost hranic i chráněného parku jsou dobře vymyšlené, ale dle mého názoru trošku překombinované. Představa člověka z města, který se do tohoto kraje přestěhuje, je spíše úsměvná. Klihu jsem samozřejmě dočetla, ale moje hodnocení je nižší. Přesto nelituji.

13.10.2023 2 z 5

Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Kniha samozřejmě vůbec nezklamala, což je u Agathy téměř vždy. Čte se to dobře, zápletka vymazlená a i uvěřitelná.

18.03.2023 3 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Za odpočinkovou náplň výborné, úsměvné. Za realitu trošku horší, ale je pravda, že se aspoň čtenář místy zasměje. Asi na měsíc nebo dva bych s některými postavami měnila, ale takový život asi není pro mě.

21.08.2022 3 z 5

Strom člověka Strom člověka Patrick White

Tato kniha není vůbec lehké čtení. Člověk se musí dostat na úplně jinou vlnu. Hrdinové řeší své věci, život i živobytí klidně, bez velkých emocí a dnešních stresů. Chvíli to trvalo, než jsem si zvykla na rozvláčný styl psaní a velmi klidně popisující jazyk denní skutečnosti. Asi dvakrát jsem váhala, zda dočíst nebo odložit a vzdát to. Ale nakonec ten klid, nezvyklé prostředí a touha zjistit jak to dopadne, zvítězila. Mlčenlivý život hlavních postav je v dnešní době téměř nepředstavitelný. Jejich vnitřní život je však stejně bohatý, mají stejné starosti s dětmi, sousedy, citlivě vnímají změny ve společnosti . Jazyk spisovatele je velmi obohacující a košatý. To, že jsem knihu dočetla a snad i pochopila záměr, považuji za své malé vítězství.

12.06.2022 3 z 5

Žert Žert Milan Kundera

Po delším otálení, jsem se do této knihy pustila. Části, kterým jsem porozuměla se střídaly s pasážemi méně pro mě srozumitelnými. Nicméně jsem knihu dočetla, ale asi se k ní vracet nebudu.

28.05.2022 2 z 5

Dokud žijí motýli Dokud žijí motýli Hanni Münzer

Kniha je lepší, než jsem předpokládala. Čekala jsem přímo slabé odpočinkové čtení, ale výsledek mě mile překvapil. Je to napsané mile, ale s velkou znalostí různých lidských povah i velmi rozdílného věku. Moudrost a zkušenosti starších nejsou nikterak vnucovány, ale mile podány. Není to krvák, ale i nad touto knihou není ztráta se zamyslet.

19.03.2022 3 z 5