vevu. vevu. komentáře u knih

Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Bolestivý příběh jedné rodiny. Kolik takových kolem sebe máme a ani o nich nevíme? Myslím si, že autorka dobře vystihla Štěpánovo dospívání a rozvoj, jeho vztahy k rodinným příslušníkům. Bolest a smutek rodinné tragédie z knihy prýštily.
Rozhodně doporučuji přečíst.

09.10.2020 4 z 5

Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Detektivní sérii s Cormoranem mám velice ráda a na pokračování jsem se hodně těšila. Zklamaná jsem rozhodně nebyla, i když Ve službách zla se mi líbila o něco víc.
Smrtící bílá je opět rozsáhlá detektivka, čtení jsem si užila, ale místy mi trošku vadily rozsáhlé popisy osobního vztahu Robin a Cormorana.

Baví mě, že Rowlingová-Galbraith dokáže zaujmout svým stylem vyprávění a příběh nemusí obsahovat vyloženě maniaky, potoky krve, usekané končetiny apod. I tak je tam pořád napětí ažaž a vás bude pořád zajímat, jak se ústřední dvojici podaří zamotaný chumel rozplést a zjistit, kdo za vším opravdu stojí.

A že Smrtící bílá byla hodně zamotaná...

21.02.2020 4 z 5

Čekání na Bojanglese Čekání na Bojanglese Olivier Bourdeaut

Příběh plný něhy a lásky, ale také bláznovství v čiré podobě a bolesti ještě čiřejší.
Vyprávění z pohledu dítěte dodává příběhu ještě zvláštnější nádech.
Čtení šlo díky všem těmto věcem úplně samo.

09.12.2018 4 z 5

Škola Malého stromu Škola Malého stromu Forrest Carter (p)

Po knize jsem sáhla, protože mě vždy fascinoval život indiánů, jejich hrdost, nezdolnost, moudrost a selský rozum, souznění s přírodou... Tolik bych si přála, aby lidé v dnešní společnosti brali přírodu jako něco, co se musí chránit a opečovávat a ne jako něco, z čeho můžou pořád jen brát a nic nedávat zpět.

Co se týče příběhu samotného, bylo to pro mě pohlazení po duši a studnice moudrých slov, která se ke čtenáři dostávají především prostřednictvím dědečka Malého stromu. Kniha odráží mnoho situací, kterými si prochází lidé, kteří jsou něčím jiní. V závěru knihy je v podstatě ukázáno, že původní obyvatelé Ameriky a noví, bílí lidé, nemohou žít pospolu a jedinou cestou je žít odděleně.
Což mě přivádí k tomu, že jsem před dočtením knihy netušila, jaký byl člověk, který tento krásný příběh napsal. Možná, že kdybych to věděla, tak po knize ani nesáhnu.. Nechci však hodnotit autora, ale knihu. A musím říct, že ta byla skvělá...
O autorovi ať už si udělá obrázek každý sám.

17.05.2018 5 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Jako asi pro většinu, tak i pro mě byl Počátek nejslabší z Brownových knih.
Schéma příběhu je v podstatě pořád stejné, jen se řeší jiný problém - stejně jako v Infernu je i v Počátku téma aktuální.
Od začátku tak nějak tušíte, kam to směřuje. Odpověď na otázku života, vesmíru a vůbec je asi známá. :D Při troše pozornosti a přemýšlení jde vytušit, kdo je tajný strůjce okolních událostí.
Co mi chybělo, bylo luštění šifer a symbolů. Popis různých míst a uměleckých děl mě opět dostal, pomalu ty věci člověk nemusí ani znát, ale i tak si je dokáže živě představit.
I když to nebylo top, tak se těším na další knihu. Hlavně proto, že mě zajímá, do jakých míst nás zavede. :)

06.04.2018 3 z 5

Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Možná předvídatelný děj, ale to nevadí, je to prostě romantický příběh. :) Je to příjemná oddechovka, která ale není napsaná hloupě. Autorka velmi dobře líčí daná místa, kde se děj odehrává, což beru jako plus, máte pocit, že tam jste. Nechyběla ani trocha vtipu. Pokud potřebujete "vypnout", sáhněte po některém romantickém útěku.

31.03.2023 4 z 5

Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Četla jsem kdysi celou sérii, po letech jsem se do ní chtěla pustit znovu. První díl byl stále skvělý, bavil mě humor a nadsázka, ale s tím letitým odstupem jsem zjistila, že už to pro mě není úplně to ono. Vadily mi některé názvy a jména, které se nešlo ani přečíst a postupně mi to asi zkazilo celý dojem... Ale Marvina stále zbožňuju a některé nepravděpodobnosti taky. :)

09.02.2023 3 z 5

Medvěd, který nebyl Medvěd, který nebyl Frank Tashlin

Stejně jako Vačice ve vás i Medvěd zanechá hořkosladké pocity... Jak lidé dokáží zruinovat přírodu kolem sebe, kterou by si měli hýčkat.
Čtení na pár minut, které ve vás ale zůstane.
Kéž by si lidé z takových alegorií dokázali něco vzít.

21.02.2020 5 z 5

Vačice, která se nesmála Vačice, která se nesmála Frank Tashlin

Příběh začíná vesele, vačice se usmívá a je šťastná tam, kde je. Ale co se stane, když vačici najdou lidé, kteří vidí věci jinak?
Aneb hořkosladký příběh o tom, jak my - lidé musíme všem a všemu velet, a když něco není podle nás, zařídíme, aby to podle nás bylo, i když to zničí mnohé úsměvy...
Až je mi zatěžko uvěřit, že příběh vznikl před tolika lety...

21.02.2020 5 z 5

Náhradník Náhradník Nicole Lundrigan

Celou dobu, co jsem četla, jsem příběh nepovažovala ani tak za thriller, jako spíš za psychologický román.
Zvláštní, inteligentní, nepředvídatelný příběh.

11.08.2019 5 z 5

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

"Je to o lásce ke knihám, to si musíš přečíst!"
Tak jsem to zkusila. Mnohdy jsem si říkala, že ty knížky a literaturu asi tolik nemiluju, protože čtení místy docela drhlo.
Začátek mě bavil, pak se to ale někdo zaseklo a nechtělo se to odseknout, takže jsem mezitím přečetla další dvě knihy. Ke konci příběhu jsem se od něj naopak zase nemohla odtrhnout a zhltla jsem ho jako malinu.

Nelze popřít krásný jazyk, který na vás přenese atmosféru Barcelony, tajemno i působení frankistického režimu.

10.12.2018 4 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Série mě moc baví, ale tento díl mi nějak nesedl. Nehodnotím, nedočetla jsem...

09.02.2023

Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Je to trochu jiný typ detektivky, pomalejší, pozvolnější... Obzvlášť, když se řeší případ 40 let starý. Není tam tolik napětí, ale stejně jste zvědaví na průběh vyšetřování a jeho výsledek. Detektivní linka mě bavila. Míň už mě bavilo popáté číst a řešit Strikovo válečné zranění, šílenou Charlotte, vztahové oťukávání Strika s Robin... Bez toho by byla kniha o polovinu kratší...

08.01.2023 3 z 5

Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Vše podstatné zde již bylo řečeno.
Backman je pro mě vždy sázka na jistotu, ani tentokrát jsem nebyla zklamaná. Místy už byl příběh na mě překombinovaný a autor tlačil na pilu, ale budiž mu to odpuštěno. Obdivuji, jak dokáže lehkou rukou psát o složitějších a hlubších sférách lidské osobnosti.

11.11.2020 4 z 5

Ostny a oprátky Ostny a oprátky Jiří Padevět

Pro mě jedna z nejvýznamnějších knih, které jsem kdy četla.

Jedná se o knihu, která obsahuje krátké příběhy, ze kterých mrazí. Některé události či jména jsem si musela dohledávat, o to zajímavější pak čtení bylo.
Obdivuji autora a jeho talent dostat do tak malého rozsahu tolik skutečnosti a emocí.

Doporučuji každému, kdo si chce doplnit běžné znalosti o ne až tolik vzdálené minulosti.

10.09.2018 5 z 5

Vypálená nenávist Vypálená nenávist Angie Thomas

Téma rasismu, hledání sebe sama a svého místa, své identity, přátelství...
Nosné je hlavně téma rasismu a utlačování minorit. Jelikož je to YA román, čte se příběh téměř sám. Osobně bych ale snesla, kdyby kniha byla kratší, některé pasáže by se daly vynechat.
Pro věkovou kategori -náct je téma velice dobře zpracované.

16.06.2020 4 z 5

Krvavý Bronx Krvavý Bronx * antologie

Jak nejsem povídkový typ, tak toto mě tuze bavilo! Velmi se mi líbil nápad dát autorům staré novinové zprávy a oni už nechali pracovat svou fantazii. Skvělý byl také historický nástin na začátku knihu (jeden z mála úvodů a předmluv, co jsem s chutí přečetla).
Jak to u bývá, některé povídky bavily více, některé méně, ale čtivé byly v zásadě všechny.
Nadchlo mě i celkové zpracování knihy.

19.05.2020 5 z 5

Stella Stella Takis Würger

Vše, co ke knize chci říci, zde již je.
Námět je více než zajímavý, ale příběh jako takový mi přišel poměrně strohý, chyběl mi v něm vhled do myšlení postav a děj byl občas zvláštně rozkouskovaný, necelistvý.

13.05.2020 3 z 5

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Kniha, která vás zaujme doslova na první pohled. Tloušťkou i zpracováním. Ve výsledku příběh tolik stran nepotřebuje, ale to grafické zpracování je boží! Fakt.
Příběh je vyprávěný pomocí záznamů, přepisů, e-mailů a paměti umělé inteligence...
V podstatě je to klasická sci-fi zápletka, která nenabízí nic nového, trošku šmrncnutá láskou dvou teenagerů na prahu dospělosti - tím spíš bych knihu, respektive celou trilogii,doporučila spíš čtenářům young adult. Ale zážitek z četby tam byl.

16.10.2019 4 z 5

Sova Sova Samuel Bjørk (p)

První díl mě bavil o víc, tady jsem místy přeskakovala - ne dějovou linku, spíš linku, kde se připomínaly osobní problémy hlavních vyšetřovatelů. Navíc mi přišlo, že se autor opakuje víceméně i v námětu. Příběh sám o sobě nebyl špatný, dobře se mi četl, ale konec je takový nějaký uspěchaný...

11.07.2019 3 z 5