vincek1 komentáře u knih
Knihu jsem přečetl již v loňském roce, ale její příběh ve mě zanechal stopy dodnes. Až na třetí část Přemyslovské epopeje jsem přečet všechny knihy které pan Vondruška napsal a ani při jedné jsem se nenudil. Jak jsem již jednou napsal, kdyby se takhle podávaly dějiny našeho národa dětem, tak by byl dějepis nejoblíbenější předmět ve škole. V nás by se možná projevila hrdost na naše dávné předky a jejich činy. Tato kniha patří k mým nejoblíbenějším a každému bych doporučil aby si ji přečetl.
Další román od mého oblíbeného spisovatele a jak jinak nemohl ani trochu zklamat. Krásně vyprávěný příběh ze starého Irska, který je od začátku až do konce napínavý jak se říká jako šle.
Další z výborně napsaných a přeložených knih od tohoto autora. Pro mě bylo zpočátku dosti těžké přelouskávat použité názvy a jména. Zpočátku jsem se snažil o správnou výslovnost podle internetu, ale pak jsem si vytvořil své "počeštělé" a tím jsem vše vyřešil. Ostatně stejnou metodu jsem používal již jako malý kluk při četbě cizích autorů.
Středověk je období, které mě od mládí vždy přitahovalo. Možná proto, jak se zde jeden čtenář zmínil, jedná se o jakousi pohádku. Pohádka je z mé strany myšlena proto, že příběhy jsou plné napětí a většinou se snaží o popis života v té době i když ten zase až tak taková pohádka nebyl. Takže za mne, tato kniha řeší život v pohraničí a to dosti poutavě. Sice jsem zaznamenal několik překlepů, kdy jsou prohozena jména kastelánů Landštejna, ale to je asi spíše technická věc. Co mi v knize chybělo byla mapka, která by čtenáři trochu zlepšila orientaci v příběhu. Na druhou stranu o to více musí pracovat čtenářova fantazie a to není k zahození. Těším se na další knihu pana Nesměráka.
Dočteno, bez nadšení. Nechtěl bych v této zemi žít. Řešení zločinnosti tímto způsobem je doufám jen v této knize.
První kniha od této autorky. Popis prostředí a vztahů mezi lidmi v této části Aljašky byl zajímavý, ale knihu jsem jako detektivku začal brát až téměř na jejím konci. Asi jsem zmlsaný autory tradičních detektivek, ale tím nechci samozřejmě říci, že se jednalo o špatnou knihu. Jen ta detektivní část, až na téměř samotném konci mi ji trochu připomínala.
První kniha autora, kterou jsem četl. Co napsat, příběh mi připadal tak trochu nahoru, dolů. Chvílemi se nedalo odtrhnout od knihy a chvílemi jsem se těšil až bude pasáž knihy u konce.
Nevím co více dodat, ale mám smíšené pocity. Zkusím ještě jinou knihu autora, snad se můj dojem změní. Tím nechci odradit ostatní čtenáře, jen jsem chtěl napsat své pocity. No a na pocity ostatních se těším.
Knihu jsem nedočetl i když to není mým zvykem. Nevím čím to bylo, jestli příliš velkým množstvím teorie, nebo stylem psaní. Prostě kniha mi nesedla. Možná se k ní někdy v budoucnu vrátím.
Opět pěkně napsaná kniha, ostatně od mého oblíbeného autora jsem nic slabšího nečekal.
Zatím jsem se nepídil po tom, jaký podíl měl při psaní p. Andrews.
Jen mě tak napadlo, od zítřka 31.1.2020 končí V. Británie v EU. Doufám, že se Evropská komise nepokusí probudit Figuluse, aby vrátil Británii do lůna EU.
To jen tak, abych trochu odlehčil po té spoustě krve a mrtvých bojovníků.
Kniha je opravdu dost tvrdá, ale přirovnávat styl tohoto autora ke klasikům "americké drsné školy" se mi zdá dosti nadnesené. Uvedená klasika se mi zdála poněkud lidštější, tento příběh byl typický thriller, který je v dnešní době obvyklý. Jinak na čtení, jak píše Orinka3, spíše pro otrlé a navíc nečíst před spaním, kvůli "nočním můrám". Alespoň mě to postihlo a to nejsem žádný dorostenec:-)
Kniha ve stylu moderního thrilleru, spousta informací a co mě trochu vadí, rozdělování na kapitoly. Někdy to vypadá, že autor ji přeruší i v půlce věty. Navíc množství kapitol navyšuje počet stránek a zkresluje obsáhlost knihy. Jinak svižné tempo a "americký" závěr. Trochu si odpočnu a pak se pustím do další autorovy knihy. Má kritika, asi proto, že jsem spíše vyznavačem klasické detektivky, ale autora nijak nezatracuji. Uživateli čef jsem dal palec, protože i přes můj komentář, má čef pravdu.
Napadla mě parafráze-tento způsob psaní zdá se mi podivný-. Nebylo to špatné, ale asi nejsem na podobný styl vyprávění a příběh samotný, ten pravý.
Zajímavé téma a zajímavé prostředí. První kniha této autorky, která se mi dostala do ruky, a trefa do černého. Těším se na další.
další příběhy mých oblíbených hrdinů. Tentokrát se děj přesunul na kontinent. Nevím přesně čím to je, příběhy obou hrdinů se sice občas jakoby opakují, ale přesto se čtou jako úplně nové. Určitě pomáhá změna prostředí a tím pádem mentalita bojující protistrany. Možná jsem zaujatý, ale romány pana Scarrowa jsou pro mně špičkou v této oblasti. Doporučuji a těším se na další, avizovaný díl.
Zajímavá kniha, trochu tak ve stylu Šifra mistra Leonarda a podobné. I tak se, ale dle mého jedná o poutavou knihu, která má co říci i životům, které prožíváme my. Místy se mi sice zdálo, že náboženské otázky jdou do hloubky, ale proč ne. V nynější době, migrace, církevní restituce a zdanění jejich náhrad není na škodu si alespoň něco oživit a doplnit. Takže za mně doporučuji.
Tak jsem si po několika knihách zase "spravil chuť". Kniha se četla lehce, podezřelých hodně a závěr bezvadný. Co jiného dodat k tvorbě pana Maye. Doporučuji samozřejmě i gurmánům protože při četbě jsem dostal chuť i na mořské "potvory" na které jsem se dosud nedokázal ani podívat. A co teprve je pojídat v prostředí, které autor popisuje. Jedním slovem paráda.
Kniha zdárně dočtena a to v poměrně dobrém čase, myšleno rychlost, není to narážka na poměry v ČR:-) Příběh se mi líbil i když, jak se dotkl čef, ti gayové jsou přece jen asi teď v módě. Že má vyšetřovatel problémy, nedivím se, kdo je nemá, ale abych parafrázoval českou klasiku-Na spád děje to vliv nemá-. Navíc jsem zjistil, že čtenáři který četl knihu přede mnou, mám ji půjčenou z knihovny, se líbil hlavně závěr. Asi tak od 300. strany byly spodní listy dost pomuchlané. Zřejmě jak zuřivě chtěl znát konec. No a na závěr, paní autorka je krásná žena, doufá, že nebudu popotahován za obtěžování.
Dočteno, oproti knize Ve znamení meče se mi toto pokračování zdá trochu slabší. Nevím, jestli tím, že mi trochu "zevšedněl" styl psaní, nebo poněkud jednodušší děj. Ale jinak si nestěžuji, hezky se čte.
Částečně souhlasím se " špulo", ale nesrovnával bych s p. Cornwellem, to je přece jen trochu jiný lv. Kniha se čte pěkně i když některé části se trochu vlekly. Pro mne je zajímavé, že je kniha psaná z "druhé strany" než ostatní, které jsem o Anglii četl. Je opravdu těžké v historii říci jednoznačně, kdo je v právu a kdo je hodný a kdo zlý. Ostatně o vztah mezi Anglií a Francií se jedná o názorný příklad. Další část mám připravenou, tak uvidíme.
Knihu jsem dočetl a mám rozporuplné myšlenky. Jako námět, a to byl hlavní důvod, proč jsem knihu četl, výborné. Pouze sama skladba se mi zdála taková nějaká "plochá", jak by se dalo říci technicky, slabé 2D. Dle mého by se z každého jednotlivého příběhu dala napsat samostatná kniha. Připadá mi to jako podivný polotovar. Omlouvám se za svá slova, ale píši co cítím a jsem hlavně ovlivněn ostatními spisovateli, Vaňková, Bauerová, Horáková, Bauer, Vondruška a z cizích Cornwell, Sansom, Scarrow a mnoho dalších. Vzpomněl jsem si na knihu s podobnou tématikou, Praotcové od p. Frýborta, ale tu bych ocenil mnohem výše. Přesto, hlavně tématem, zajímavé. Jediná myšlenka, která jde celou knihou, rozhádaná společnost. To je smutná pravda a platí doposud.