ViolettaCh.

Poslední knihy pana Cimického byly šity spíše horkou jehlou, ale musím říct, že tentokrát se detektivní příběh celkem povedl. Byl docela napínavý, s neotřelou zápletkou. Jen tak dál!

Příjemně poslouchatelný příběh (měla jsem to jako audioknihu), ale takový boom, který kolem toho svého času byl, si ta kniha nezaslouží. A to říkám i jako velký milovník koček.

V první řadě je nutno zdůraznit, že nejde o žádnou románovou beletrii, ale o vynikající odbornou historickou studii současného renomovaného francouzského historika, zpracovanou na základě autentických archivních pramenů, uvedených v bohatém poznámkovém aparátu. Studie podává kompletní a objektivní obraz prezidenta Beneše a jeho politické a diplomatické činnosti v obtížné době. Žádný jiný politik v úřadu prezidenta našeho státu nestál před tak těžkými rozhodnutími s důsledky nejen pro něj samotného, ale hlavně pro náš národ. A v těchto těžkých zkouškách obstál se ctí. Jsem pevně přesvědčena o tom, že pan prezident Beneš dosud není dostatečně doceněn v tom, jak mnoho se zasloužil o náš stát, a to ať už v době jeho samotného formování v r. 1918, tak za II. světové války. A pokud v příspěvku nade mnou vidím mystifikační bludy o tom, že "odsun byl jeho (tj. Benešův) vynález", tak bude vhodné seznámit se s realitou. Na nutnosti odsunu německé národnostní menšiny jako prevence mezinárodního napětí a další války se shodli spojenci již na konferenci v Teheránu r. 1943, potvrzena pak byla v Postupimi v létě 1945. K odsunu německé menšiny došlo nejen z našeho území, ale i z Maďarska, Polska, Nizozemí, Belgie atd. Samozřejmě, že při odsunu (zejm.v jeho rané fázi) mohlo dojít k nějakým nespravedlnostem, ale nutno to chápat z pohledu té doby. Ostatně nebýt války, kterou říšští Němci (za podpory a jásání svých soukmenovců v ostatních zemích) vyvolali, nebyl by ani odsun. A nakonec je třeba zdůraznit, že v Osvětimi, Dachau a dalších německých koncentračních táborech lidé (civilisté různých národností) taky nebyli na rekreaci! Dlouhodobé dění tam je jak co do rozsahu následků, tak co do počtu obětí zcela nesrovnatelně závažnější než následky odsunu.

Neurazí, ale nenadchne! Příběh jedné rodiny a jejích předků je příjemné čtení, ale určitě nic převratného. Ten konec byl takový nějaký nedotažený ... Hana se mi líbila více.

Zajímavé čtení, hlavně s ohledem na to, že autorem je odborník na "blázny". Čtivá, dobře napsaná kniha.

Dobře propracovaný případ s typickou románovou nadsázkou, ale kniha to snese. S komisařem Wallanderem a jeho kolegy se po několika dílech čtenář již sžije, takže se těší na další případ.

Tentokrát to nebylo po stránce dějové nic moc extra, ale oceňuju četné dramatické situace, které držely čtenáře v pozornosti.

Tak konečně jsme se dozvěděli odpovědi na většinu otázek nastolených v předchozím dílu Motiv X. Je tudíž nutno číst tuto knihu až po úvodním dílu, nejlépe však po celé sérii příběhů Fabiana Riska. Děj je dosti divoký, správně seversky drsný, prostoupený řadou náhod (což je však běžný rys i u jiných detektivek), ale každopádně je čtivý a má (zejména v druhé polovině) dramatický spád. Kniha v audioformě v podání Pavla Soukupa je výborné čtení resp. poslech. Fabian přežil, takže doufám, že autor mu vymyslí nějaký další případ.

Z této knihy na mě zavál duch staré dobré Anglie se Scotland Yardem a jeho nejschopnějším (samozřejmě po nesmrtelném panu Holmesovi) detektivem, komandérem Dalglishem. Kniha probíhá, jak jsme u této autorky zvyklí, v klidném tempu s volně se rozvíjejícím dějem. Je velmi popisná co do různých míst a prostředí. Rozhodně žádný thriller! Je to sice celkem příjemné čtení, ale tento typ knih mám raději ve filmové verzi.

Ani tohle se panu Cimickému moc nepovedlo. Fiktivní děj, o němž se nakonec ukáže, že je to vlastně sen. No nevím, ale od pana autora jsem četla už lepší knihy. Musím však konstatovat, že jeho knihy z poslední doby celkově za mnoho nestály. Snad se autor polepší.

Čistě oddechová, nenáročná knížka. Ač mám - snad právě pro tu oddechovost - ráda detektivky pana Cimického, tak ty jeho společenské romány jako je tento mě nikdy příliš nenadchly. Je sice příjemné, když tu a tam problesknou nějaké staré vzpomínky hrdiny knížky, ale čeho je moc, toho je příliš. Navíc jednání hlavního hrdiny, lékaře, tedy osoby VŠ vzdělané, poté, co se probral v nemocnici, se mi zdá opravdu naivní, podivné a tedy nevěrohodné. Zápletka byla taková slabší, vlastně dohromady nijaká, závěr prakticky žádný. No nevím, nevím, je to tentokrát maximálně na 2 hvězdičky a to jsem velmi shovívavá.

Vykřičníky, ba ani otazníky či dokonce tečky za větami mi fakt nevadí !!!! Knihu posuzuju podle obsahu a musím říct, že je to příjemná, oddychová, byť poměrně naivní a ne příliš detailově prokleslená detektivka z českého prostředí. Styl pana Cimického mám obecně ráda a přečtu si s chutí i další jeho detektivku. Teď jsem si zrovna koupila Ve stínu draka, tak jsem na to zvědavá.

Příjemná, sympatická četba, zjevně inspirovaná životem autora od dětství a mládí.

Výborná kniha, čtivý thriller z českého prostředí, což samo o sobě není časté, děj je propracovaný a napínavý až do konce. Škoda, že autorka nenapíše ještě něco dalšího v tomto stylu místo těch parodiálních ptákovin o Harry Trotlovi.

Bohužel, čekala jsem od toho víc po četbě předchozí knihy Evangelium podle Satana, která byla opravdu skvělá.

Tato kniha je naprostá pecka! Ocení to hlavně ten, kdo zná Raduovy knihy z jeho 7-dílné série Transylvánský úsvit. Je tam vysvětleno vše, počínaje nálezem záhadného objektu v nitru rumunského pohoří Bucegi a navazující události. Hlavní hrdina měl možnost se seznámit se skutečnými dějinami a původem lidstva. Hodně mi to objasnilo v místech, kde jsem doposud tápala, a spojilo mi to důležité poznatky. Snažím se papírové knihy spíš půjčovat z knihovny, protože zabírají hodně místa, proto jedu hlavně v audio a eknihách. Jen málokteré si v posledních letech pořizuji v papíru. A tohle byl ten případ. Tuto knihu musím opravdu mít, protože k informacím tam uvedeným se určitě ještě mockrát vrátím.

Čtvrtý díl sedmidílné řady přinesl opět pěkné počtení. Spokojenost, vracím se k třetímu dílu, s kterým teď na mě vyšla rezervace v knihovně.

Sedmý příběh tentokrát co 30 stran močícího komisaře Wallandera byl opět románově nadsazený, ale místy i velmi napínavý, zvláště u některých komisařových soloakcí. Ten konec byl dost odfláknutý, motivace pachatele nebyla moc propracována. Mám ráda příběhy se stejnou partou kriminalistů, kdy postupem času se čtenář seznámí i s jejich zázemím. Ale vše má své meze. Přece jen nepotřebuju vědět, kdy šel kdo na záchod a co tam dělal. I bez toho by to byl celkem dobrý příběh. Jsem zvědavá, zda i v dalším případu bude komisař močit jako koroptev!

Četla jsem v dětství a ač jsem na dívčí románky zrovna nebyla, tak si vzpomínám, že tahle byla solidní.

Musím konstatovat, že tato dystopická fikce kanadské autorky mě neuchvátila tak, jak jsem dle příznivých kritik očekávala. Shlédla jsem i jeden díl seriálu, natočeného dle této knihy, ale ani to nebylo moje gusto. Z tohoto typu literatury pro mě nadále zůstává nepřekonatelným George Orwell s Farmou zvířat a 1984.