ViolettaCh. komentáře u knih
Opět se mi potvrdila zkušenost, že to, co je prezentováno jako úžasný světový bestseller, svou kvalitou ve skutečnosti dost pokulhává za svojí uměle vytvořenou pověstí. I toto byl jen marketingový tah, byť knize nelze upřít, že je psána celkem čtivě, dobře se čte, nechybí humor. Je to snad nějaký pokus o jakousi ztřeštěnou detektivku. Myslím, že 2 hvězdičky jsou odpovídající, do toho druhého dílu se už pouštět nebudu.
Druhý díl série o mjr. Servazovi, stále pátrajícím po sériovém vrahovi Hirtmannovi, který uprchl v minulém díle Mráz, ale v tomto díle se mihnul jen okrajově. Samotná dějová linie Kruhu byla skvěle vymyšlená, napínavá, dobře propracovaná. Jednoslovné názvy jednotlivých dílů (Mráz, Kruh, Tma, Noc) jsou krátké a úderné. Líbí se mi i prostředí francouzských Pyrenejí, které je pěkně popsáno, byť - jak autor v dovětku uvádí - samotná konkrétní místa jsou fiktivní. Je to vždycky nálož, u každého dílu přes 600 stránek, ale stojí to za to. Takže hurá na další díl!
Kniha vrací čtenáře v čase do mafiánských devadesátek, které na Slovensku byly snad ještě divočejší než u nás, zejména vnějšími projevy bojů mezi mafiánskými skupinami (střelba mezi lidmi, auta ve vzduchu atd.). Kniha dějově navazuje na díl Nehanebné neviňátko, konkrétně je situována do jara 1997. Je to taková ta divočina, všude samí mafiáni, do toho tajné služby, vojenské zpravodajství apod. No, snad už to brzy skončí a zase bude nějaký pěkný ryze kriminální případ, který bude lépe slušet osazenstvu vraždařské kanceláře č. 141. Jako obvykle jsem si nenechala ujít skvělou audio verzi, čtenou výtečným M. Mňahončákem.
Kniha je opravdu taková zvláštní. Příběh je poměrně jímavý, ale hlavně teskný a depresivní, popisující rodinné vztahy a to, co je pod pokličkou. Styl psaní je příjemný, zvážím četbu i jiné knihy této autorky. Ten konec se mi ale moc nelíbil, chtělo by to větší propracovanost. Knihu jsem poslouchala v audio podobě a jako taková mi zpříjemnila víkend.
Knížka se mi líbila, děj je veden ve dvou liniích, v jedné z pozice událostí před zločinem, což bylo velmi napínavé a mrazivé, v druhé z pozice událostí po zločinu, tedy vyšetřování. Na straně vyšetřovatelů tentokrát nedominoval Yrsin oblíbený detektiv Huldar, ale jeho podřízení. Děj je ponurý, umístěný do odlehlého koutu islandského venkova. Moment, který u detektivek vnímám negativně, je osobní souvislost detektivů s případem. Tady to bylo sice jen velmi okrajově (rozhodně žádný pachatel, což jsem v detektivce taky viděla), nicméně bylo to fakt zbytečné, tedy za to jedna hvězdička dolů. Knihu jsem si vychutnala ve skvěle načtené audio podobě.
Dle předpokladu navázala kniha na předchozí díl Tajomný závoj a dořešil tam otevřený případ prostitutky resp. ten se spíš dořešil jakoby samovolně sám. No a samozřejmě přišel i nový případ, tentokrát kompletně vyřešený, který byl moc zajímavý a trochu zašmodrchaný se širšími souvislostmi. No, mládenci od vraždařů z kanceláře č. 141 měli zase nad čím bádat. Humor jako obvykle na jedničku. Už jsem si navykla poslouchat dánovky formou audioknihy, což přidává další poslechový benefit, zvláště, když je profesionálně načtená Martinem Mňahončákem. Už se těším na další díl.
Moje první četba od tohoto autora mě nezklamala. V knize se rozvíjí reakce čestného, spravedlivého člověka, který přišel o vše, co mu bylo v životě cenné. Děj svižně popisuje mstivé tažení hlavního hrdiny, kdy nakonec se ukáže, že vše nebylo tak, jak si původně myslel. Je to skoro thriller z Prahy, konkrétně z prostředí fetek a bezďáků. Autorův styl je čtivý a velmi dobře vynikne i jako audiokniha. Právě v této podobě jsem si ho užila. Určitě se podívám i na ostatní knihy pana Urbana.
Určitě nejde o klasickou detektivku, ale o celkem zdařilý mysteriózní thriller z fiktivního města, a to tím spíše, že jde o prvotinu autorky. Knížka byla velmi napínavá, děj se točí kolem podzemní dráhy. Volba netypického námětu a jeho čtivě zpracování je velké plus. Určitě se podívám i na další tvorbu paní Šardické. Knihu jsem poslouchala v audio verzi.
Další skvělá detektivka ze série starých případů, které řeší oddělení Q. I zde je zpracována velmi neotřelá zápletka z netradičního prostředí (uzavřená náboženská komunita). Detektivce nechybí ani humor, na který jsme už zvyklí. V první polovině knihy je sice poněkud pomalejší rozjezd, ale vše se nakonec spojí a od druhé poloviny získává děj silně na dramatičnosti.
Opět docela sympatická detektivka, kdy oddělení Q řeší postarší případ. Od počátku je vrah znám resp. vrahové jsou zřejmí, nicméně je pořád co odhalovat. Nápaditý a dobře zpracovaný je ten samotný námět.
Tak masový vrah Hirtmann je už pod zámkem, nikoli však pod zemí, takže logicky vyvstává otázka, na jak dlouho? Příběh byl celkem pěkný, i když ne tak strhující jako v předešlých knihách. Tak teď už mi ze série Martina Servaze chybí jen Sestry, takže hrrrr na ně!
Úžasná kniha, která je nejen rodovou ságou rodin Bornových a Nedobylových, ale i historickou freskou vývoje Prahy a naší země v 19. století. S historickou autenticitou jsou zachyceny změny ve vývoji společnosti, technický pokrok, rozvoj podnikání i politické události, které měly vliv na formování české národní identity v 19. století. Vědomí, že literární postavy měly své skutečné historické předobrazy z autorovy rodiny (vzorem pro Jana Borna je Neffův dědeček, Jan Neff, známý pražský obchodník, mecenáš a vlastenec, majitel obchodu s kuchyňskými potřebami v ul. Na Příkopě), autenticitu děje ještě posiluje. A k tomu ta lahodná čeština! Černobílé seriálové zpracování z r. 1968 je mým nejoblíbenějším TV seriálem vůbec, má bohužel jen málo dílů. Pokračování seriálu z 80. let už bohužel takovou atmosféru nemá.
Podobně jako Filomena níže, tak i já mám k této knize osobní vztah přes maminku, která ji v mém dětství měla, používala a místy opoznámkovala. I já jsem si ji již tehdy ráda občas prolistovala. Dnes je to pro mě cenná připomínka blízkého člověka, nechala jsem si ji ze stejných emocionálních důvodů jako vzpomínku.
Musím říci, že mě kniha, která by měla být prvotinou svého autora, velmi mile překvapila. Děj ze severomoravského prostředí je celkem dobře propracovaný, zvláště ke konci při zatýkání pachatele je to až thrillerově napínavé, ale některé momenty by ještě chtěly dotáhnout a dát víc do souvislostí resp. objasnit je. Každopádně si ráda přečtu další knížku tohoto autora. Celkový styl psaní se mi líbí.
Absurdistán, do něhož se dostal hlavní hrdina knihy, prokurista velké banky Josef K., skýtá nejednu paralelu s dnešní dobou. Hlavním dojmem z knihy je zoufalost, beznaděj, šílená depka a absurdní stav, dovedený až do maxima. Knihu jsem četla již na gymnáziu a neškodí si takovou klasiku připomenout i po letech.
Poslední dánovka, časově situovaná do dubna 1995, mě tentokrát moc nenadchla. Kladně hodnotím jako vždy velmi dobře vykreslenou atmosféru v detektivní kanceláři č. 141. Děj resp. vyšetřovaný případ však tentokrát dost pokulhával. Kniha přímo navazuje na předchozí kus Bremeno minulosti a odhaluje odpovědi na tam otevřené otázky, avšak způsobem dosti předvídatelným. Žádný pořádný ucelený případ, který by se nově vynořil (s výjimkou brutální vraždy chudáka kočičky), tu ale řešen nebyl. Tak snad to bude v dalším díle lepší.
Velmi netypická je již ta okolnost, že jde o příběh od českého autora, situovaný do amerického prostředí, byť ta dotčená místa v USA byla dle mého názoru fiktivní. Autor si patrně vybral toto prostředí proto, že pro naši domovinu není tento typ sériových vražd běžný. Myslím, že by ale bylo čtenářsky zajímavé, kdyby autor umístil takový příběh právě k nám. Samotný děj příběhu byl dobře promyšlený, proložený i retrospektivním vyprávěním (pro pochopení všech souvislostí), přičemž každá kapitola byla pro přehled vždy uvedena označením místa a času, vztahujícího se k právě vyprávěné části příběhu.
Vyšetřování prováděl dobře sehraný tým vyšetřovatelů, kde nechyběl ani občasný náhled do jejich soukromého života, a to v míře pro samotný příběh nerušivé. Styl psaní autora se mi velmi líbil, vytkla bych mu jen určitou rozvláčnost. Domnívám se, že by bylo knize ku prospěchu vypuštění resp. zkrácení některých pasáží, což by dalo celkově příběhu větší švih a spád. Každopádně si ráda přečtu resp. poslechnu i další román tohoto autora, pokud se objeví. Knihu jsem měla v audio podobě, avšak interpretace mě tentokrát moc nenadchla.
Moje první setkání s touto autorkou dopadlo dobře. Byť přistupuju ke knihám, které jsou prezentovány jako světový bestseller, velmi rezervovaně, tak tady musí říct, že to bylo dobré počtení. Zajímavá, dobře promyšlená zápletka, pachatel obtížně odhalitelný. Vyšetřovatelka - jako je standardem snad u téměř všech detektivkářů - je osoba rozervaná s tragickými životními zkušenostmi. Moc mých sympatií zatím nepobrala, ale může se to zlepšit v dalších knihách, kterým určitě dám šanci.
Neobyčejná emoční síla této knihy je umocněna tím, že nejde o fabulaci, ale o autentický příběh autorky, která na vlastní kůži resp. na vlastní duši, jak sama uvádí, prožila to, co si nikdo z nás v plné síle neumí (a myslím, že ani nechce) představit. Je to příběh obdivuhodné vnitřní síly této ženy i jejích spoluvězeňkyň, jejichž tragické osudy čtenáři nejednou vženou slzy do očí. Na druhé straně je dobré, že někteří přeživší (je více autentických knih na toto téma např. Rudolf Vrba, Utekl jsem z Osvětimi) byli ochotni se o svůj příběh podělit. Jejich svědectví musí zůstat trvalým mementem.
Tak tomu říkám excelentní detektivka! Masový vrah Hirtmann, uprchlý již v prvním díle (Mráz) série případů majora Servaze, je sice stále na svobodě a mihne se tu jen okrajově, ale případ řešený v tomto díle je skvěle vymyšlený, plný napětí od A do Z, a když už se čtenář domnívá, že ví, jak se věci mají, tak se ukáže, že je to ještě jinak. Strhující kniha, od níž se lze jen těžko odtrhnout. Za mě plný počet hvězd a vrhám se na (bohužel) poslední díl - Noc.