Weiler

Hlavně klídek - tak to jsem používal ještě tak měsíc po dočtení knihy. Já jsem magor do Mrakoplaše a tak mě ani jeho "australské" dobrodružství nezklamalo. V posledních jeho knihách navíc perlí čarodějové, kteří jsou pro mě z celé Zeměplochy těmi naprosto nejvtipnějšími. Jen jsem trochu doufal, že Mrakoplaš skončí s Neilette. Nu což, asi by mu neslušelo, kdyby se usadil, co bychom pak četli.

Ankh-Morporkská kniha jak vyšitá. Pratchett zde nastavuje nezvykle rychlé tempo a tak se ze začínajícího plátku stávají opravdové noviny v řádu dnů, navíc mají prakticky hned z kraje konkurenci. Takže to šlape. Mikulášova proměna v dravého novináře, který je schopen odsekávat i Vetinarimu, je krásně přirozená, samozřejmě i u Sacharózy je skvělá. A zdá se, že si Terry v tomto období oblíbil upíry a Igory.

Hodnocení je relativní k ostatním Zeměplochám, jinak bych dal jako nepříčetný fanda pět. Ale jednak jsem četl Zloděje času hned po Pravdě a jednak mě znervózňovalo, jak s časem nakládají mniši. A Smrťe bylo na můj vkus málo. Naopak Válka pod pantoflem byl velice geniální moment a seznamování Auditorů s lidským tělem táhlo obsah hrozně nahoru. Takže pro mě měla kniha výrazně stoupavou tendenci.