Winoga Winoga komentáře u knih

Kola Kola Arthur Hailey

S chutí jsem si přečetl tuto knihu. Líbilo se mi, že čtenáře zavádí do různých zákoutí automobilového průmyslu, skutečně různorodých - od jednání ve sněmovně až po extrémně problémového dělníka montážní linky.

19.10.2023 5 z 5

Co zpívá Sojka Co zpívá Sojka Lenka Poláčková

Kniha se mi hodně líbila. Zasadit příběh do etapy Velké Moravy byl výborný nápad. Sám toto období mám rád a knih, které se v něm odehrávají není zase tolik. Knihu bych si ještě více užil, kdyby autorka podlala plastičtější obraz doby, více se ponořila do rodinných vazeb. Hezky vykreslila tu dobu, kdy křesťanství pomalu převýšilo pohanství.

04.10.2023 5 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Kniha se i dobře četla a líbila se mi i myšlenka knihy - cestujeme za poznáním zemí a lidí. S tím naprosto souhlasím. Ze začátku jsem uvažoval, zda Láďa nevyrazil do světa jen proto, aby měl námět na novou knihu. Jenže "jen proto" to nebylo, on si to taky a hlavně užíval.

27.09.2023 4 z 5

Tvrdý úder Tvrdý úder Dick Francis (p)

Moje první přečtená kniha od Dicka Francise. Hodně se mi líbila, napínavá a s výsledkem, který jsem si přál vlastně už od prvních stran.

05.09.2023 5 z 5

EXOToulky světem : 30 let zážitků ze 100 zemí EXOToulky světem : 30 let zážitků ze 100 zemí Julius Lukeš

Otakar Batlička dnešní doby. Dobrodružství natřískané do každé kapitoly. Jako literární počin je to výtečné, ale jako návod na život, raději ne, ostatně i autor se několikrát dostal do přímého ohrožení svého života. Dobroružství nevzniká jen tak, kde se balancuje na hraně života a smrti.

30.06.2023 4 z 5

1938 Neporaženi 1938 Neporaženi Jan Drnek

Zřejmě nebudu zcela objektivní, protože tato kniha je splněný sen všech bunkráků a podobných snílků. Československo v roce 1938 bojuje, pevnosti se většinou významně osvědčují a poskytují místo pro ofenzivu na jižním směru. Kniha se mi hodně líbila.

19.05.2023 5 z 5

Hořkej svět Hořkej svět Josef Škvorecký

Všechny povídky z doby těsně před válkou a z protektorátu jsem si velmi užil. Byly velmi silné a lidské. Naopak částí povídek z 50. let jsem se někdy musel prokousávat, ani nevím proč, tady jsem si to moc čtenářsky neužíval. Poslední zařazená povídka pak zase byla moc hezky napsaná a myslím, že spouje všechny předešlé texty a je i takovým svého druhu autorským závěrem celé knihy.

02.03.2023 4 z 5

Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Kniha se mi četla dobře, zápletka byla nápaditě vymyšlená, jen jsem neocenil, že autorka některá fakta před čtenářem zakryla a vraha jsem tušil, ale nebyl jsem jej schopen usvědčit.

15.02.2023 4 z 5

Život si se mnou zahrává Život si se mnou zahrává David Grossman

Rád jsem si přečetl příběh židovské rodiny, který se prakticky nenapojuje na hrůzy holocaustu a přesto se týká dějin 20. století.

11.10.2022 4 z 5

"Není nic horšího než ctižádostivý senior!" "Není nic horšího než ctižádostivý senior!" Vojtěch Vaner

S Jiřím Navrátilem jsem se osobně poznal a téma skauting a Jaroslav Foglar je pro mne významné, takže jsem si rád přečetl i tuto knihu a můžu si jen pozvdychnout: "Škoda, že těch otázek nebylo více a nešly více do hloubky!" Navzdory tomu, výtečná věc.

08.07.2024 5 z 5

Saturnin a Stínadla aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně Saturnin a Stínadla aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně Alžběta Prknářová

Foglarovský svět si musí připustit, že se Rychlé šípy objevily v dalším knižním příběhu, i když to bude spíše dítě nechtěné.
Knihu jsem si zakoupil právě kvli jejímu názvu, ve kterém se objevují Stínadla a byl jsem zvědavý, jak se autorovi/autorce podaří zapracovat legendární klub do příběhu, který je jednoznačně pro dospělé čtenáře.
Pokud uvádím pro dospělé čtenáře, mohl bych taky vynechat slovo čtenáře a napsat jenom pro dospělé, protože skutečně některé části knihy jsou četbou erotickou, která se dostává na samou hranici vulgarity a pornografie.
Od počátku se v knize objevuje několik základních dějových linií (Rychlé šípy a Vontové, Barrandovská studia a herci, prezident Masaryk a špionážní motiv, Saturnin a jeho pán). Tyto motivy se vzájemně dotýkají, až se v závěru promísí do jednotného závěru.
Rychlé šípy jsou zde pojaty vlastně dosti kanonicky a autor na sebe prozrazuje velmi dobrou znalost jejich obrázkových i knižních příběhů. Dokonce si myslím, že i on byl Rychlými šípy hluboce zasažen. Linie Rychlých šípů tedy není pouze parodií na předlohu Jaroslava Foglara, velice často však k parodii sklouzává. Členové klubu například na zapřenou kouří, pijí alkohol či prožijí první sexuální zážitky. Mezi sebou to však nepřiznávají.
Autor či autorka zvolil(a) pseudonym Alžběta Prknářová, kterou samozřejmě poznáváme jako Alžbětinu Prknářovou zvanou Haha Bimbi. O pseudonymu tedy není pochyb. Osobně se domnívám, že se za ním skrývá jeden konkrétní autor Nových příběhů Rychlých šípů.
Na obálce knihy se objevují ze zadu dvě postavy, které jsou zřejmě Štětináčem a Červenáčkem, autorku ilustrace tedy je zřejmě možné považovat za další výtvarnici, která zobrazila Rychlé šípy v knižní ilustraci.
Závěrem musím říci, že jsem si knihu neužil jako celek, ale příběh Rychlých šípů se mi částečně líbil.
Kniha se dá koupit v Levných knihách.

04.04.2024 2 z 5

Hry na schovávanou Hry na schovávanou Georges Simenon

Velmi příjemně se mi to četlo. V prvních dvou příbězích jsem ocenil dobrý popis činnosti malo ceněných policejních komisařů, kteří však dělají důležitou, drobnou práci, aby její výsledky mohli později předat již i mediálně známým vyšetřovatelům. Poslední příběh byl mrazivý a hodně napínavý.

18.12.2023 5 z 5

Velmož tří králů Velmož tří králů Jiří Hanibal

Je to zejméně příběh lásky. Ale historické reálie jsou pěkně podané. Líbilo se mi to.

06.11.2023 4 z 5

Zlé časy Zlé časy Michal Březina

Nejprve jsem si říkal, že toto musel napsat nějaký náctiletý. Tolik zajímavých nápadů a nemá trpělivost si s nimi trochu pohrát, rozvinout je. Pořád těká, nikde se nezdrží. Pak jsem zjistil, že taková je celá kniha a že je to její styl. Možná, že těch skoků nemuselo být tolik, někde se dalo setrvat déle a více si pohrát. Kniha se mi ale líbila.

14.09.2023 4 z 5

Družina Teplička Družina Teplička Jiří Pokorný

Brožurka vznikla zřejmě hlavně pro potřeby jednotlivých členů družiny. Léty se však stala zajímavým dílkem ilegální skautské činnosti. Je škoda, že autor a jeho spolupracovníci nebyli v mnoha oblastech podrobnější, dnes bychom mohli vědět více.

13.04.2023 4 z 5

Neotvírat! Kouše! Neotvírat! Kouše! Charlotte Habersack

Nejsem cílová skupina, ale četlo se mi to dobře. Líbí se mi převedení jmen a názvosloví na české označení. To není obvyklé, ale pro děti je tak kniha více srozumitelná. Budu ji číst ještě jednou, nyní po včerech dětem.

31.01.2023 4 z 5

Čekání na rychlou stopu Čekání na rychlou stopu Lubomír Man

Knihu jsem nyní četl podruhé. Poprvé jako kluk jsem li úplně slupnul, stejně jako ostatní knihy Lubomíra Mana. Nyní jsem ji četl po večerech svému synovi, kterému se líbila a já si to čtení taky užil. Líbí se mi forma, kdy hlavní hrdina vypravuje čtenáři svůj příběh a myšlenky. Není to pohled dospělého, takto uvažuje kluk. To oceňuji.

31.01.2023 5 z 5

Tleskač Tleskač David Jan Žák

Výborně napsaný a napínavý příběh, který rozvíjí (a nenarušuje!) tu část stínadelské historie, kterou Jaroslav Foglar naznačil či ponechal na fantazii čtenářů. Líbí se mi i nástin historie stínadelských kluků před vznikem Vontské organizace, rovněž se mi líbily (před)příběhy Roberta Komoura a Vojtěcha Vonta. Tleskače doporučuji všem čtenářům, kteří chtějí znovu číst ve stínadelské kronice.

23.01.2023 5 z 5

Lesní mysl Lesní mysl Martina Holcová

Graficky je kniha úžasná. V textu se mi nelíbilo mnohonásobné opakovaní již dříve zmíněných částí. Omýlání nenávidím.

30.11.2022 2 z 5

Profesor biologie na žebříku Profesor biologie na žebříku Zdeněk Jirotka

Moc jsem se nenasmál. Beru to spíše jako příklad tvorby dobrého autora, který se snažil tvořit humorné texty pro Dikobraz na začátku padesátých let.

11.10.2022 1 z 5