ŽabákDokvákal ŽabákDokvákal komentáře u knih

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Aktualizace hodnocení čtyři roky po prvním přečtení: Kniha mě stále bavila, ale už jsem z ní nebyl tak uchvácený, jako tomu bylo při prvním čtení. Takže z 5* měním na 3* (až 4*). Je to takové příjemné počtení třeba do kavárny nebo do parku, kdy se vám nechce zaobírat něčím složitějším.

(Původní komentář: Jedna z mých nejoblíbenějších knih! Krásně napsaná a inspirující k tomu, že si máme plnit své sny...)

26.02.2011 3 z 5

Bulbem záchranáře Bulbem záchranáře Vít Samek

Já jsem na tyto věci spíš srágora - když mi někdo detailně popisuje, jakou barvu má krev při tepenním krvácení apod., tak se mi dělá mdlo. Naopak čtení této knihy mě neskutečně bavilo a konečně mi někdo dokázal první pomoc vysvětlit tak, aby to bylo co nejvíc srozumitelné, nedělalo se mi mdlo a zároveň tak, abych si toho co nejvíce zapamatoval. A ještě k tomu všemu je to napsané vtipně! Jsem moc rád, že jsem si tuto knihu přečetl. Každý by si ji měl přečíst! A mít ji doma po ruce! Moc díky, Víte, že jsi ji napsal!
A Jan Melvil publishing mi opět dokázalo, že vydávají pozoruhodné knihy!

13.08.2020 5 z 5

Kmotr: Příběhy rodiny dona Corleona Kmotr: Příběhy rodiny dona Corleona Mario Puzo

Jedním slovem pecka! Jak z avokáda!

Vzhledem k hmotnosti a rozměrům tohoto vydání to není úplně kniha do vlaku nebo MHD, ale o to víc jsem se těšil na ty chvíle, kdy jsem příběhy rodiny Corleonů mohl prožívat doma. Všechny tři knihy se čtou téměř samy a naprosto mě do děje vtáhly.

Celkový pocit ze čtení ještě umocňovaly nádherné ilustrace, které velmi dobře doplňují atmosféru příběhu.

Toto je perfektní dárek pro všechny bibliofily!

22.11.2016 5 z 5

Útesy křiku Útesy křiku Jaroslav Mostecký

Knihu jsem četl asi dvakrát nebo třikrát a pokaždé mě děj pohltil. Nebral bych to jako historický román, spíš je to fantasy jak vyšitá! Pokud máte fantasy a vikingskou mytologii rádi,tak věřím, že se bude kniha líbit i vám.

02.11.2016 5 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Krásný příběh o vytrvalosti a odhodlání!

02.09.2016 5 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Nevím, jak je tomu u českého překladu, ale v angličtině je kniha vtipná, děj příjemně plyne a hlavního hrdinu jsem si pro jeho humor a houževnatost zamiloval hned od začátku.
Nikdy jsem na sci-fi nebyl, nicméně tato kniha si získala moje srdce! Pokud mluvíš anglicky, tak si ji rozhodně přečti v angličtině, neumím si představit, jak některé věty mohly být přeloženy do češtiny tak, aby si zachovaly svoji vtipnost.
Doporučuji!

30.05.2015 5 z 5

Dlouhá válka Dlouhá válka Terry Pratchett

Mě tato kniha dokonale nadchla! Moc se mi líbí svět, který pánové Pratchett a Baxter vytvořili. Ani jednu stránku jsem se nenudil a čtení jsem si vyloženě užil. A k tomu všemu opět fantastický překlad od pana Kantůrka!

Škoda, že není možné jen tak vkročit do nových světů tak, jako v knize... Už se nemůžu dočkat na Dlouhý Mars!

12.12.2014 5 z 5

Jez a běhej Jez a běhej Scott Jurek

Běháte? Tak si přečtěte tuto knihu!
A pokud neběháte, tak si ji i tak přečtěte! Možná, že po jejím přečtení uběhnete svých prvních pět kilometrů. Pak svůj první půlmaraton. Následně celý maraton... A nebo Vás bude kniha motivovat k tomu, abyste vše, co děláte, dělali naplno a nevzdávali se!

Zároveň je možné, že se během jejího čtení rozhodnete změnit svůj jídelníček a nezdravý způsob života...

Jez a běhej je čtivě napsaná kniha a rozhodně stojí za přečtení. I když chvílemi to pro mě bylo trošku sci-fi - nedokázal jsem pochopit, jak někdo dokáže v kuse, za 24 hodin, uběhnout více jak 260 kilometrů. :)

15.01.2014 5 z 5

Inferno Inferno Dan Brown

Už to není tak napínavé, jako byly předchozí knihy s profesorem Langdonem.. I přes to se mi kniha dobře četla a děj příjemně ubíhal.
Téma, kolem kterého se celý děj točí, mi přišlo zajímavé i alarmující zároveň.
Jako další plus knize přičítám to, že než jsem ji začal číst, tak jsem chtěl být obeznámený s Peklem od Danta. Čili mě Inferno vlastně motivovalo přečíst si tuto klasiku literatury, za což mu vděčím.

06.11.2013 4 z 5

Born to Run: Zrozeni k běhu Born to Run: Zrozeni k běhu Christopher McDougall

Ctive napsana kniha se spoustou zajimavych postav, tezko uveritelnych a pochopitelnych sportovnich vykonu, ktera neni jen o behani, ale i o tom, jak zit stastny zivot. Pokud behate nebo se chystate zacit behat, tak v knize je spousta SOKUJICICH informaci tykajicich se bezecke obuvi. Skvela kniha, ve ktere bezci najdou motivaci do dalsich a delsich behu. A co se tyce "nebezcu", tak verim, ze po precteni teto knihy budete mit velkou chut si kazdy den zabehnout :) Tak jak tak, tato kniha rozhodne stoji za precteni!

30.09.2011 5 z 5

Foucaultovo kyvadlo Foucaultovo kyvadlo Umberto Eco

Dlouho jsem premyslel, jak tuto knihu ohodnotit.. Nakonec davam 3* (a pul). Neni to spatna kniha, prave naopak, zapletka me hned chytla, ale prijde mi, ze je kniha zbytecne slozita, obsahuje tolik pro me neznamych vyrazu a odkazu, ze jsem se chvilemi ztracel.. Obcas to bylo, jako by se Eco rozhodl, ze pred ctenari "zamachruje" kolik toho zna :)

26.09.2011 3 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Nesnesitelná lehkost bytí je mou první přečtenou knihou od pana Kundery. A musím se přiznat, že styl, jakým je kniha napsána, se mi velmi líbil. Jen jsem od příběhu čekal trochu víc... K tomu kapitola, kde se autor zamýšlí nad kýčem (a hovnem), mi zrovna moc nesedla. Ale nechci, aby to vyznělo jako kritika, protože kniha je to opravdu skvělá a možná, že až se k ní s odstupem času vrátím, že ji dám i 5*.

16.06.2011 4 z 5

Hovory s Bohem I – Neobvyklý dialog Hovory s Bohem I – Neobvyklý dialog Neale Donald Walsch

Mám rád motivační knihy, většinou dokaží člověka přinutit k zamyšlení nad svým životem a většinou v nich najdete nejednu užitečnou radu, jak byste mohli se svým životem naložit.
To ale není případ knihy Hovory s bohem, která je napsána jako rádoby moudrý dialog Boha s člověkem. Přitom je to naprostá slátanina! Nenajdete v ní nic nového, co by už nebylo v motivačních knihách napsáno. Navíc se tam některé myšlenky opakují na několika stránkách stále dokola - chvílemi mi připadalo, že autor neví jak dál. Ať už motivační knihy máte či nemáte rádi, této se určitě vyhněte.

ukázka z knihy:
"Osvícení od vás vyžaduje, abyste poznali něco, co jste nezakusili, a tak to zakusili. Poznání otvírá dveře ke zkušenosti - ale vy si myslíte, že tomu je obráceně. Ve skutečnosti víte mnohem víc, než jste zakusili. Jen nevíte, že víte.
Například víte, že existuje Bůh. Ale nemusíte si uvědomovat, že to víte. A proto čekáte, až to zakusíte. A přitom to neustále zakoušíte. Ale neuvědomujete si to - což je totéž jako byste to nezakoušeli"

20.03.2011

Čtyři tisíce týdnů Čtyři tisíce týdnů Oliver Burkeman

V dnešní době, kdy všechno musí být co nejefektivnější, svět je čím dál tím rychlejší a člověk cítí narůstající tlak, aby stíhal víc a víc, působí tato kniha jako balzám na duši. Přesně takové knihy naše uspěchaná doba potřebuje! Čtení mě bavilo, libí se mi autorův humor a nadhled. Zároveň mi kniha pomohla v některých ohledech otevřít oči. Určitě se k ní budu průběžně vracet, abych si připomněl hlavní myšlenky knihy.

21.01.2023 5 z 5

Achája III Achája III Andrzej Ziemiański

První a druhý dil Acháji jsem četl před zhruba 15 lety. Pak několik let trvalo, než byl vydán třetí díl, ke kterému jsem se dostal až teď. První díl se mi líbil moc. Celou tu dobu mi vrtalo v hlavě, jak tento příběh vlastně skončí. Začínalo to totiž poměrně slibně, autor nastínil zajímavé dějové linie a mě skutečně zajímalo, jak to s Achájou dopadne, co všechno ještě projde Zaanovi a jaká asi bude bitva se Zemci... A kdo vlastně ti Zemci jsou.

Po 15 letech jsem tedy znovu přečetl první dva díly, v knihovně si půjčil díl třetí a pustil se do čtení, abych pak litoval času, který jsem této knize věnoval.
To, co v prvním díle vypadalo jako začátek zajímavého příběhu a působilo to tak, že autor má vše perfektně promyšlené, bylo v poslední knize naprosto nevyužito. Celá kniha je slátanina, ze které je cítit, že autor vůbec neměl tušení, jak se má příběh odehrát a jak jej ukončit. Kromě posledního odstavce není žádná zmínka o Zemcích, postavy šustí papírem a autor omílá pořád to samé dokola.
Tato kniha si ani nezaslouží takto dlouhé hodnocení, takže už toho raději nechám a jdu přemýšlet, jakou kvalitní literaturou si po tomto přešlapu spravím chuť.

29.03.2022

Radost z ticha Radost z ticha Erling Kagge

Knížečka o tom, jak je důležité zpomalit, ztišit se sám v sobě a užívat si přítomný okamžik. Takový úvod do mindfulness.

11.12.2020 4 z 5

Zlá krev Zlá krev John Carreyrou

Jen těžko uvěřitelný příběh o obrovském podvodu. Ze začátku jsem se trochu ztrácel v záplavě jmen, nicméně když jsem se ve všech těch postavách zorientoval, tak jsem knihu zhltnul skoro jedním dechem.

20.11.2019 5 z 5

Koule Koule Terry Pratchett

Prosím pozor! Tato kniha NENÍ standardní příběh ze Zeměplochy, takže pokud vás nezajímají filozofické/vědecké myšlenky, tak knihu neotvírejte, ať tady nemá zbytečně negativní hodnocení.

Jinak opět velmi zajímavé čtení. Ve třech čtvrtinách knihy jsem se trochu ztrácel a moc mě to nebavilo, ale jako celek je to kniha plná zajímavých myšlenek.

18.02.2017 4 z 5

Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

Do poloviny mě to moc nechytlo, přišlo mi, jako by se příběh nikam neposouval a Sokrates byl zbytečně moc tajemný a jen opakoval pořád to stejné dokola.
Až v druhé polovině mě kniha začala bavit a konečně jsem se dozvídal inspirativní postřehy. Bylo několik pasáží, které donutí člověka se zastavit a zamyslet, ale jako celek to na mě působilo spíše průměrně.

30.12.2015 3 z 5

Prokletí Prokletí Chuck Palahniuk

Knihu jsem koupil v levných knihách za 19 kaček, abych měl co číst cestou do práce. Čekal jsem, že budu smíchy hýkat na celou tramvaj (to se mi pravidelně stává u čtení Zeměplochy). Čekal jsem to, protože je to tady v pár komentářích uvedeno. Pravda je taková, že jsem se spíše jen tak pousmál. Dohromady asi třikrát... Takže mě to zas tak vtipné nepřišlo.

10.01.2015 3 z 5