zahadum komentáře u knih
Neviem ale splietať piate cez deviate bez faktov a nejakých rukolapných dôkazov je úbohosť. Čo ale čakať od treťotriedneho sci-fi pisálka.
Historicko-odborne-náučná kniha, ktorá sa číta ako detektívka a z ktorej sa dozviete všetko o tom ako človek šifroval, utajoval nielen komunikáciu, korešpodenciu. Je to aj o tom ako sa snažil , snaží a bude vždy snažiť preniknúť do komunikácie nepriateľov ale aj priateľov. Zrozumiteľné a pri tom veľmi odborne napísaná " biblia " dejín ale aj budúcnosti na poli šifier. Odporúčam.
Veľmi zaujímavý osobný výlev herca ktorý píše fiktívne dopisy rodičom, priateľom, kolegom ale aj neživým veciam ( prírode, práci, peniazom, chorobám ) Je to jeho potreba dostať zo svojho vnútra pocity, emócie a postoje k sebe..k druhým ale aj večná snaha nájsť seba samého a zmysel toho všetkého okolo nás. Knižka má len sto strán ale prekvapí úprimným a originálnym prejavom v ktorom sú aj filozofické otázky a odpovede originálnym slovníkom tohoto velikána nielen francúzskeho filmu.
Vynikajúca kniha ktorá sa číta jedným dychom. Dejiny pátrania po tajomstve vzniku vesmíru až po najnovšie vedecké myšlienky o tom čo vlastne veľký tresk je. A či dokonca vôbec bol a ak nebol tak aký iný druh vzniku vesmíru ( vesmírov ) predpokladá súčasná veda. Na konci knihy je to už veľmi zaujímavé čítanie. Autor vie dokonale pracovať s faktami a má úžasný dar písať zrozumiteľne a držať sa faktov. Opravím užívateľa : vitek.sk v tom,že autor knihy pán Brian Clegg je fyzik a študoval fyziku na Cambridgeské univerzite. Knihu odporúčam všetkými desiatimi.
Dejiny USA boli a žiaľ sú dejiny plné násilia a krviprelievania. Moja druhá kniha od McCarthyho nám približuje udalosti krátko po americko-mexickej vojny kedy tlupy veteránov v snahe zarobiť si doláre, vraždili indiánov pre skalpy za ktoré im štátne orgány platili ! Časom ale zistili,že je ľahšie zabíjať a skalpovať nevinné mexické obyvateľstvo ktoré má rovnaké vlasy ako indiáni a navyše bez rizika. Glanton a jeho gang sú muži ktorí sa živia touto " prácou " a príbeh nás zoznámi ako to celé prebiehalo. Kniha je to veľmi násilná, krvavá kedy obeťami sú deti,ženy ale dokonca aj zvieratá. V tomto mi bol problém čítať knihu v ktorej skutočné historické udalosti sú opísané až človek má nutkanie knihu zavrieť a už ju neotvoriť.Kniha je to v podstate tenká ale číta sa dlho, na konci knihy je epilóg a rozbor knihy a prečo ju vlastne McCarthy napísal. Fascinovalo ma ako dokáže autor precízne, úsporne opísať krajinu, osobu, udalosť ako nestranný pozorovateľ ktorý len bezcitne opisuje západ slnka na púšti, mentálne chorú osobu ( blba ) alebo zabíjanie detí. Je v tom isté "čaro " ktoré sa nedá opísať bez toho aby neznelo obdivne a zvrátene. Dej nemá zmysel opisovať lebo je to skoro len jeden dlhý pochod vo viacerých časových celkoch ktoré zmysel ani nedávajú. Kniha má ešte jeden veľký zvláštny poklad...postavu ktorá sa možno ani nedá nazvať postavou lebo nevieme či je to TO, TEN alebo ONI...dokonca ani to nie je pravda...postava menom Sudca je veľká neznáma ktorá možno patrí a možno nepatrí do našej reality alebo je to len jeden veľký filozofický otáznik ktorým autor vytvoril otázky bez odpovedí ..kniha je plná filozofie a zvláštnej atmosféry kedy najviac do očí bije záhada menom sudca. Taká postava v knihách nebýva lebo nemá svoje hranice, minulosť ani dôvod na existenciu v takom svete aký autor opisuje. Desí nás...fascinuje nás..núti nás pýtať sa kto čo a prečo to je...ale autor je skúpy a neprezradí nám nič a to je to krásne tajomstvo pre ktoré sa oplatí túto zakrvavenú knihu prečítať.Pre prílišne zobrazovanie násilia z ktorého je človeku miestami zle som dal hodnotenie 80 % ale kniha ako celok je umelecké dielo.
Prvá časť autobiografie slávneho a pre niekoho kontroverzného vedca Richarda Dawkinsa, táto prvá kniha je venovaná jeho životnému obdobiu od narodenia a do vydania jeho prvej knihy - Sebecký gén. Autor veľmi svižne a často vtipnou formou opisuje jeho detstvo v Keni kde nám široko predstaví svoju rodinu a hlavne bohatý rodokmeň na ktorý je hrdý. Neskoršie presťahovanie do Anglicka, škola a hlavne anglický systém vzdelávania v ktorom niekedy platia " zákony džungle ". Dawkins ako som spomínal naplno využíva talent spisovateľa ktorý má " ľahké pero " obratné slovné spojenia a hlavne sa celým jeho životopisom tiahne jeho typický zmysel pre humor, neberie veci až tak vážne. Ale postupne sa mení na vedca a to seriózneho, ktorý skúsi šťastie aj na nejaký čas v Kalifornii. Potom sa už definitívne usadzuje v Oxforde kde začína práce na svojej prvotine. Tu končí prvá časť a ja som veľmi zvedavý na druhý diel ktorý začnem čítať už čoskoro.
Moja prvá kniha od tohoto autora a bol som zvedavý aká je knižná predloha vzhľadom na veľmi kvalitnú filmovú adaptáciu.Spokojnosť maximálna ! autor má zvláštny štýl písania..zrejme v originále písal dialógy a vnútorné monológy v nárečí západného Texasu, v preklade je to zaujímavý štýl...pár strán mi trvalo si zvyknúť na to,že McCarthy píše dialógy trošku ináč, keďže nepoužíva úvodzovky ani klasické delenie postáv v dialógu. Kvitujem jeho stručnosť a hravosť so slovami a maximálnu precíznu prácu s drámou, opisom okolia a dejových zvratov ktoré prichádzali ticho ale s bolesťou. Kniha sa ešte delí na samotný príbeh a vnútorné monológy šerifa Bella ktoré sú proste perla a duševne mi to dalo veľa aj keď je to krajne depresívna spoveď človeka čo sa bojí budúcnosti ľudstva. Neskôr tieto monológy splynú s dejom. Kniha ..vlastne film sa mierne odlišuje od knihy ale nie je to nič extrémne a spokojný som s knihou aj s filmom. Mimochodom oscarový film. Knihu odporúčam a som udivený ako dokáže útla ( 200 strán ) knižka tak zaujať bohatým obsahom ktorý ešte vystačil na dvojhodinový dramatický epos. Teším sa na ďalšie knihy od tohoto vskutku talentovaného autora.
Knihu som skoro nečítal, už ani neviem ako som k nej prišiel ale zmienka o upíroch ma desila a odradzovala. Kniha skoro skončila v bazári. Nešlo mi do hlavy to kvantum pozitívnych komentárov a to aj od " dospelých " čitateľov ktorých komentáre tu pravidelne sledujem a robím si názor na knihy. Tak som knihu vzal a pustil sa do nej. Na začiatok chválim kvalitné spracovanie knihy, obálky a dokonalý slovenský preklad. Kniha je prvotina švédskeho autora a je to priam zarážajúce ako sa mu na prvý krát podarilo napísať tak priam dokonalé dielo. Autor je génius čo sa týka ľudských postáv a psychológie. Skvelo opisuje malého chlapca, staršieho chlapca, pedofila, pedofila slúžiaceho upírke..atď...všetko zabalené do mrazivej severskej atmosféry ktorá vás prinúti spraviť si pri čítaní teplo. Je to o upírovi ... ale je to postavené kdesi do úzadia...tu je dôležitý príbeh ľudí kde v škole je šikana, kde sú problémy s alkoholom, problémy rozvedených rodín....a verte neverte...problémy s rusmi. Príbeh upíra sa začína v náznakoch, vinie sa príbehom sprvu nenápadne..postupne naberá na sile...aby celý príbeh vyvrcholil v jedno grandiózne finále ktoré ale logicky vyplýva z tichého začiatku. Autor slová ticho hovorí...skoro až šeptá...nikde nie je všetko uvedené priamo a tlačené na brutalitu...necháva na čitateľovi aby " nazrel za roh " ... aby si sám naznačenú udalosť predstavil....to je niekedy do stredu knihy...potom už autor " nešetri krvou " a niektoré opisy a udalosti sú skutočne originálne hnusne a až za hranicu opísané. Príbeh sa v krvi nečvachtá ani nevyžíva...my len sledujeme desivé udalosti jedného predmestia Štokholmu kde sa začali diať veľmi divné veci. Po zhliadnutí odporúčam švédsku filmovú adaptáciu....a americkú ignorujte.
Nebolo to zlé, bolo v tom veľmi silne poznať,že syn sa inšpiruje u otca ale ako už v knihách predtým som si všimol,že Joe silne a zbytočne naťahuje príbeh a tým trpí dynamika príbehu.Veľmi kladne hodnotím opisy situácii a psychológiu postáv, scéna v márnici patrí k silným knižným zážitkom. Silných 70 %.
Je mi veľmi ľúto ale táto zbierka hororov začínajúceho autora Ivana Kučeru nie je pre mňa. Za najlepšie napísanú poviedku v knihe určite považujem Bágrovisko, pripomína tak trochu poviedku Stephena Kinga - Prám.
David Lynch je považovaný za jedného z najviac originálnych a osobitých režisérov. Má svoj štýl ktorý je jedinečný. Jeho filmy skoro väčšinou nesú punc " Lynchoviny " alebo obrazy z iných svetov a niekedy je problém sa v jeho filmoch s niečim stotožniť. Táto kniha pojednáva o diele Davida Lyncha a to až priam " pitvá " jeho dielo. Takže čitateľ ak chce vedieť niečo o súkromnom živote režiséra má smolu. Kniha sa asi tak z 95 % venuje len tvorbe a súkromie a osobnosť Lyncha je tu len do počtu. Ak chcete vedieť o živote Davida Lyncha, tak knihu nekupujte, ak však vás zaujíma maniakálny rozbor jeho prác tak kniha pre vás ako stvorená. Odporúčam rozšírenú verziu z roku 2006.
Kniha ktorá chytí a nepustí človeka ktorého fascinuje tajomstvo vesmíru. Ukážková forma toho ako sa má písať populárne náučná literatúra. Autor zvláda písať pútavo, nenudí vzorcami alebo matematickými frázami. Stručne životopisy od Einsteina ako " otca " Obecnej teórie relativity až po jeho pokračovateľov na poli bádania večných otázok gravitácie, kvantovej mechaniky až po aktuálne teórie strún a M-teórie ktorou autor zakončuje knihu a kladie otázky a nápady do budúcnosti výskumu. Knihu odporúčam ako ucelenú biografiu pomerne dobre čitateľných základov pre všetkých ktorí to s vesmírom myslia vážne.
Zase výborná zbierka napínavých krimi príbehov. Druhá je pomerne slabá..taký priemer, prvá je výborná ale tretia poviedka Prosím ťa, skap je dokonalosť sama ! Kvôli nej dávam plné hodnotenie.
Vzácna až na dno duše idúca osobná spoveď a úprimnosť. Vypracoval sa sám bez vzdelania bez známosti len vďaka tomu,že je taký "divo rastúci samorast". Pár strán ale je tam celý život formou prostoduchých a miestami komplikovaných duševných filozofii od velikána nielen francúzskeho filmu.
Neskutočne "živá " kniha, každá stránka, každá veta je nabitá napínavým dejom...zvraty sú súčasťou každej stránky a autora znovu chválim za priam filmový opis udalostí. Poobzerám sa po ďalších knihách majstra napätia, ľahkého pera, drámy a zauzlených krimi príbehov.
2.2.1959 je dátum kedy "možno" - zahynulo " možno " 9 vysokoškolákov v pohorí Ural. Prečo možno ? Táto dodnes záhadná udalosť ktorá fascinuje aj po rokoch množstvo bádateľov nemá hádam vo svete obdoby. Názov knihy je trošku zavádzajúci....Kto zavraždil....nie je jasné či to bola vražda, v našom prípade hromadná. Určite nejestvuje dodnes žiaden ani len trochu vysvetľujúci dôkaz prečo, ako a kedy zahynuli títo mladí ľudia .... kniha je v podstate súhrn všeobecne známych faktov ktoré nájdete na internete v rôznych podobách. Tu je to šikovne, prehľadne a chronologicky zoradené pod " jednou strechou " Až skoro 40 % tejto knihy tvorí veľmi dobre spracovaná foto-dokumentácia a rôzne náčrtky a mapy. Kniha nefandí žiadnej teórii ani nie je proti žiadnej zaujatá. Dáva jasné ZA a PROTI, všade máte doložený odkaz na materiály a dôkazy. Nevyhýba sa ani myšlienkam,že smrť nemuseli spôsobiť veci z tohoto sveta. Koná to ale v racionálnom duchu a odvoláva sa na všetky možné podobné udalosti vo svete. Nenecháva v čitateľovi pocit,že táto udalosť sa stala presne takto a toto je motív...Nie nie...predostrie kopec faktov, fotiek, výpovedí svedkov, pitevných správ, dobovej reakcii na udalosť a je čisto na Vás čo pokladáte za Vaše ZA a PROTI. Nedávam plný počet vzhľadom na to,že tak 90 % knihy je zadarmo dostupná na internete v podobe videí, fotiek, diskusných fór a kopec stránok sa tejto téme živo venuje. Väčšina informácii je ale v ruskom jazyku a pre tích ktorý neovládajú ruštinu je táto knihy cenná publikácia o tejto mrazivo tajuplnej udalosti. Na záver knihy je pár informácii z dnešných čias ( 2015 a 2016 ) Sú to nové fakty ktoré sa objavili a ktoré podľa mňa ešte viacej zamotali už tak dosť nejasný prípad ako je smrť mladých turistov ktorá bude jedna z najväčších tajomstiev ešte veľmi dlhú dobu.
Podrobný opis tejto udalosti je na stránke:
Naprosto dokonalé tri detektívne príbehy, autor neplytvá slovom a každá stránka je nabitá tou správnou akciou, dejom ktorý sa komplikuje a o dejové zvraty nie je núdza. Ťažko povedať ktorý z príbehov je lepší. Každý z nich ale začína skoro nevinne a dramatický dej na konci vždy prináša mnoho obetí ale všetky logicky vyplynú z predchádzajúcich udalostí. Chase dokonale zvláda psychológiu postáv a ich pohnútok ktoré v krajných situáciach vždy konajú bravúrne a nikdy som nepostrehol absenciu logiky. Malá zaujímavosť na záver, knihu som kúpil na inzerát za 1 euro !!! na strane 224 ( dej sa dramatický láme ) som zistil,že chýba asi 30 strán...viditeľne stránky neboli vytrhnuté ale šlo o výrobnú vadu. Musel som narýchlo zohnať druhú cez antikvariát. Prišla v 100 % stave ale na konci knihy je znovu vytlačených ďalších 30 strán duplicitne...kniha má 90 000 náklad takže chybových je zrejme viacej. Pozor na to. Knihu ale berte lebo je to klenot na poli kriminálnej literatúry ! Doporučujem !
Moja druhá skúsenosť s Nesbom, kniha mala veľmi pomalý rozjazd, pomerne zamotaný dej o jednej pomste. Vo finále samotná pointa ani moc neprekvapila.
Dovolím si malú informáciu z Wikipédii :
Geek [gík] je spíše novodobý termín z angličtiny, označuje osobu většinou z oblasti informačních technologií, která je pro svůj obor zapálená, dokáže vyřešit i obtížné problémy v rámci oboru. Také se tímto termínem označují lidé se silným zápalem pro jakékoli téma nebo jsou zaměřeni na malou část nějakého oboru.
Kniha padla rýchlo ako nestabilná vláda kdesi v banánovej republike. Už viem prečo je to tak úspešná kniha a prečo si ju vzal ako svoj nový námet na film samotný S.Spielberg. Kniha je až nechutne podmanivá a dobre čitateľná. Namotá vás už od prvej stránky a nepustí až na samom konci. Knihu odporúčam čítať ľudom ktorým nie je cudzie slovo IT technológie, komiksy, staré seriály ( aj tzv. béčkové ), hry na hrdinov alebo minimálne byť milovníkom nejakej MMO hry ( postačí aj WOW ) títo ľudia budú v knihe doma keďže 80 % knihy je nabitých na tieto popkultúrne odkazy a v podstate celý dej sa pohybuje v intenciách ktoré " žerie len správny geek " :) Má to spád..má to akciu a má to aj žiaľ kopec nelogických prešľapov a niektoré bijú priamo do hlavy. Poukázať na ne sa nedá lebo všetko by to bolo prezrádzanie deja a to ja zásadne nerobím. Ak ich prehliadnete s úsmevom a nebudete sa zaoberať faktami, tak sa budete kráľovsky baviť ako autor dokázal spraviť " živú " knihu ! Niekto sa tu čudoval ako sa mohol hlavný hrdina naučiť toľko vecí ako sú filmy, seriály, komiksy a všetko o starých hrách na hrdinov ?! Niekde som čítal,že dnešný mladý človek trávi cca 30 % na sociálnych sieťach !!! Nemusíme rozoberať ako by sa dal ten čas využiť zmysluplnejšie ... a tak náš hrdina miesto zdieľania fotiek ako kaká jeho pes alebo twitovania ako zrovna raňajkuje alebo si čistí zuby sa ponoril do sveta ktorý miloval. A kniha Vám ho krásne ukáže...je to naivná jednohubka ale dobre sa číta a bola mi sympatická ..... € ako mena v roku 2045 ?:)))) dobre som sa zasmial..no však aj preto milujem sci-fi :) bavte sa !
p.s. a samozrejme v novodobom duchu je kniha politicky korektná :)
Karl May bol spisovateľ ktorý ma v mladom veku asi ako každého chlapca tej doby silne ovplyvnil. Nejestvoval internet, PC a tak sme chvalabohu voľný čas trávili čítaním dobrodružstiev o Indiánoch a potom sme sa hrávali na divoký západ. Kúpil som si slovenský krásne spracovaný životopis o živote Karla Maya. Nevedel som do čoho idem, priznám sa,že som vedel,že bol Nemec a iste veľký dobrodruh ktorý strávil svoj život po potulkách svetom pri návrate z nich potom pri písaní čerpal z bohatých zážitkov. Omyl ! všetko zle ! Karl May bol skôr ako začal kariéru spisovateľa kriminálnik..dokonca viackrát odsúdený ..teda recidivista...a boli to pomerne závažne prehrešky. Svoje knihy začal písať a písal ich bez toho,že by kedy videl Ameriku..Orient..proste všetky tie krajiny ktoré tak krásne, detailne a dobrodružne opisoval. Neskoršie vo vysokom veku absolvoval cestu na blízky východ a neskoršie aj do samotnej Ameriky ( USA ) jeho cesty ale nemajú nič spoločne s tým čo opisoval v knihách, šiel len ako turista po bezpečných miestach s zabezpečeným sprievodcom. No to ale nemení nič na fakte,že jeho knihy boli tak silne populárne..je jedno či bol egoista ktorý sa vo svojich dielach vydával za Old Shatterhanda alebo Kara ben nemsiho...dôležitý je,že milióny mladých chlapcov čítali s otvorenou pusou dobrodružstvá a v predstavách boli aj oni na chvíľku na prériách a púšti kdesi v krajinách ktoré takisto nevideli a predsa si všetko dokonalo predstavili ako May. Svoj život mal zložitý a bol sám komplikovanou osobou...záver života strávil viacmenej v súdnych sporoch a nezhodách s bývalou manželkou ale aj s vydavateľmi. Koniec knihy sa venuje odkazu Karla Maya...jednak v jeho dobe..počas nacizmu..počas komunizmu a sú spomenuté aj filmové dielá ktoré sa opierajú o jeho literárnu činnosť. Polemiky či Hitler bol alebo nebol jeho ctiteľom sú podľa mňa na hranici zdravého rozumu...Karl May umrel v roku 1912 a nijak nemohol ovplyvniť to či mal niekto alebo nemal v budúcnosti jeho knihy rád...Hitler pil vodu a dýchal kyslík a napriek tomu to robíme všetci...Zdravý racionálny človek vie,že May v knihách dával priestor širokému spektru ľudí, pováh, rás aj náboženského presvedčení. Vytkol by som knihe,že sa veľmi okrajovo venuje samotnému procesu tvorby a podstatná časť knihy je venovaná jeho kriminálnej minulosti, pletkami so ženami, jeho falošné tituly, klamanie ľudí,že nič z toho neprežil čo tak bohato opisuje a v podstate celý záver knihy je venovaný jeho súdnym procesom a hádkam o autorské práva. Napriek tomu som sa dozvedel dosť a samotná kniha je neuveriteľne krásne spracovaná v duchu dobovej čiernobielej knihy.