zazvorek zazvorek komentáře u knih

Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Haruki Murakami

Přes 700 stran na pomezí reality a snu, naděje a bezradnosti, aktivity i letargie. Vše se prolíná nejen v osobě Tóru Okady, ale i těch zdánlivě epizodních postavách, co se objeví, zmizí a nějakým magnetem z temných koutů mysli jsou vtaženy zpět do příběhu, aby ho buď ještě více zamotaly, nebo naopak objasnily.
U málokterého autora mívám pocit, že si opravdu dokážu představit situaci, prostředí, náladu.... jaké popisuje. I kdyby ty situace byly sebešílenější.Murakami je v tomhle mistr. A navíc ve vás ten pocit zanechá i ve chvílích, kdy zrovna nečtete. Jako by se ten sen přenesl i do vaší reality.
Ano, je to rozvleklé. Ano, objeví se tam i hlušší místa. Popravdě i ty tolik opěvované válečné pasáže mě zpočátku nudily, než vygradovaly v něco nečekaného. Jenomže všechno tam má smysl. Dokonalý smysl!

29.12.2014 5 z 5

Jonathan Strange & pan Norrell Jonathan Strange & pan Norrell Susanna Clarke

Obvykle knihy nečtu opakovaně. Před lety jsem ji naprosto nadšeně přelouskala a několikrát poslala dál; přátelé ji vraceli stejně nadšení, což mi dalo impuls vrhnout se na ni znovu. A ohromení nad dokonalostí tohohle díla se opakuje, ba snad i násobí. Ta kniha má opravdu všechno - skvěle prokreslenou podobu alternativní Anglie 19. století, temnou atmosféru a zároveň vtip a sarkasmus, nečernobílé hrdiny, kteří vás štvou a zároveň vám jsou trochu sympatičtí, krásný jazyk (všechna čest překladateli) a originální prvek v podobě poznámek pod čarou, které někdy nudí, ale většinou baví. Ano, je to dlouhé, rozvláčné, vlastně konzervativní. Ta atmosféra se přenesla i na mě a než jsem knihu dočetla, nebyla jsem moc schopná udělat cokoliv jiného - natolik mě lapila a natolik mě zpomalila. Co by na to asi řekl gentleman s vlasy jako chmýří bodláčí? :)

31.07.2014 5 z 5

Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Olga Tokarczuk

Poslouchána velmi povedená zdramatizovaná verze na ČRo. Ta je rozhodně zajímavá, ale určitě v ní chybí některé roviny literární předlohy, po jejím přečtení bych hodnocení možná ještě upravila...
Postava Jany mi připomíná hned několik žen v mém okolí, takže se mi navzdory vyšinutosti zdá uvěřitelná, i když ne vždy úplně sympatická (ale povětšinou ano). Vyprávění je rozmanitá směsice věcí, které mi jsou blízké. Rozhodně to je neotřelé a téma zabíjení zvířat a morálních hodnot i velmi aktuální. Možná to není dokonalé dílo, ale už jen pro tu originalitu si ho cením.

22.02.2022 4 z 5

Čarodějův učeň Čarodějův učeň Otfried Preussler

Jsem naprosto lapena temným příběhem z Černého mlýna.
Zemanův film jsem viděla kdysi v dětství, jednou taky příznačně při exkurzi do Lužice. A líbilo, ne že ne. Ale kniha je silnější. Zařazení mezi pohádky bych brala s velkou rezervou, nejen pro ponurost a drastičnost příběhu, ale i pro historické pozadí, které dítě sotva vstřebá (asi tak úplně nepochopí, kdo a proč tu s kým válčí). Horory mě nebaví, protože se u nich nebojím. To už mě víc drásala tahle "pohádka"...
Ten příběh zkrátka vyvěrá odkudsi z pradávných časů (a je jedno, zda má původ ve staré Indii nebo "jen" v Lužici 17. století), mistrně v sobě vstřebává skryté strachy, temné síly, smrt, boj o moc, psychologické hry, lásku, přátelství, sílu vůle, odhodlání, ale i koloběh roku a folklor. A je to vážně silné.

19.01.2022 5 z 5

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Nadoblačně děsivé.
Od prvních řádků jsem z hlavy nemohla dostat záběry z Herzova filmu, který předlohu na plátno převedl perfektně, ale hlavně jsem si nedokázala vytvořit představu Karla Kopfrkingla oddělenou od R. Hrušínského. Což mě - navzdory tomu, že jeho KK je famózní a přesný - trochu mrzí, knize to ale samozřejmě na kvalitě nijak neubírá. Fuks měl dar psát o divných lidech, divné době a temné atmosféře originálním způsobem, z jeho postav mrazí.

25.12.2020 5 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Pevně doufám, že až to bude potřeba, vzpomenu si na to, že tělo je schránka, co umírá, ale duch je život a trvá. Že se tím dokážu uchlácholit do stejného pokojného klidu jako Darell Standing čekající na oprátku. Že namísto paniky a ochromujícího strachu z konce budu moct říct: "Čím budu, až budu zase žít? To bych ráda věděla."

02.02.2020 4 z 5

Valérie a týden divů Valérie a týden divů Vítězslav Nezval

Iniciační příběh o děvčeti dospívajícím v ženu psaný v době, kdy byl Nezval ještě poetickým prasákem a ne národním umělcem.
Kdysi jsem viděla esteticky velmi působivý film, ze kterého jsem ale byla zmatená jak lesní včela. Na druhou stranu z něj ale celkem vyplynulo, že celý týden divů je jen sen. Literární předloha je srozumitelnější, ale více si pohrává s nejistotou denního i nočního snění.
Není to upírský román, protože krev se tu saje vlastně docela málo. Není to pohádka pro děti, protože tu spousta postav chce souložit jak o život. Je to koláž imaginace, hororových prvků, brakové literatury a lásky.

07.04.2023 4 z 5

Ke dnu Ke dnu Anna Bolavá (p)

Bezútěšné listopadové mlhy, močály a pole, zima, všudypřítomná zášť, tajemství, strachy a smutky, jako třešnička na dortu mysteriózní nádech. Není to hezké čtení, ale je to skvělá kniha. Dokonce mě bavila snad ještě víc než první Do tmy.

16.10.2022 5 z 5

Anna z ostrova Anna z ostrova Lucy Maud Montgomery

Tentokrát je to trochu červená knihovna, trochu Pýcha a předsudek, trochu Malé ženy a trochu stará dobrá Anna Shirleyová. Chybí mi tu úžasné Avonlea a jeho příroda, ačkoliv je jasné, že příběh se musel s ohledem na vývoj hrdinky přesunout. Na druhou stranu se tu přesouvá a posouvá až moc - 4 roky studií na univerzitě se smrskly na procházky, večírky a konstatování, že děvčata zkoušky zvládla na výbornou. Co vlastně studují, se dozvíme až před promocemi.
Ale! Celkem trefně je tu popsána proměna dívky v mladou ženu. Její myšlenkové pochody, zasnívání se nad zdánlivě dávným mládím a zároveň plácání se v milostných problémech jsou dost autentické.
I když už kniha ztratila kouzlo předchozích dílů, jsem zvědavá, jak si v tom dalším Anna povede.

30.05.2022 4 z 5

Magor dětem Magor dětem Ivan Martin Jirous

Vzhledem k tomu, že mám doma zrovna taky takové dvě malé cácorky, děsně mě to dojímalo. Otcovská láska, překrásná, něžná i škádlivá.

30.12.2021 5 z 5

Zloději zelených koní Zloději zelených koní Jiří Hájíček

Hodnotím vysoko z osobních důvodů. Prostředí, ve kterém se hrdina Pavel pohybuje, je mi důvěrné známé se všemi jeho neduhy i krásami. Pavel mi navíc připomíná mou dávnou lásku. Z té podoby mě až mrazí, úplně jako by autor Pavla psal podle oné osoby.
Úsporný styl psaní mě baví, v těch krátkých sděleních je toho tolik! Atmosféra a popisy míst a nálad autorovi jdou taky skvěle.
Film jsem viděla jako první, nezdál se mi špatný, ale ten příběh v něm je rapidně jiný, poutavější pro oko divákovo. Předloha je přitom vážně skvělá.

19.08.2021 5 z 5

Kdyby lidi byli stromy Kdyby lidi byli stromy Jan Kršňák

Kniha je překrásně výtvarně zpracovaná a její koncept se mi moc líbí. Různá tělesná a smyslová cvičení založená na propojení s přírodou a prohloubení vnímání u dětí jsou vymyšlená moc pěkně. Přesto se nedokážu ubránit tomu, že to je na mě asi až moc esoterické, či nevím, jak to lépe popsat. Mám sice "zelené" srdce i duši, ale stromolidé a Srdce přírody jsou asi ještě o level výš. Nedokážu ohodnotit hvězdami. Každopádně díky za to, že taková kniha existuje.

03.04.2021

Myši Natálie Mooshabrové Myši Natálie Mooshabrové Ladislav Fuks

Ty jo.
Zpočátku jsem myslela, že tohle rozhodně nedočtu. Po všech stránkách divná, ale vážně moc divná kniha. Jenže něčím mě k sobě připoutala a potrápila. Někde se tu v komentářích objevilo, že to je "Lynchovské" dílo a já myslím, že to je vlastně celkem trefné. Takhle podivně hutnou atmosféru hned tak někde nezažijete, je to svíravé a temné a přesto tušíte, že vyústění až tak temné být nemusí. Závěr skvěle graduje, i když už víte, kam to směřuje. Dobrý, dobrý.

24.07.2020 5 z 5

Skřítci Skřítci Maciej Szymanowicz

Velmi vtipné skřítčí čtení zaujme úplné prtě i dospělého. V poslední době se roztrhl pytel s polskými obrázkovými knihami a rozhodně to stojí za to!

16.08.2019 5 z 5

Ženská na 1000° Ženská na 1000° Hallgrímur Helgason

Posloucháno jako výborně namluvená četba na pokračování na ČRo.
Naprosto skvělě fungující směsice černého humoru, nadhledu, tragédie, evropských dějin, poťouchlosti, smutku, odvahy, síly i odevzdanosti. Ta bláznivá ženská vám chvíli poleze na nervy a chvíli ji budete obdivovat. Jednou ji zatratíte, podruhé pro ni budete mít pochopení. Tu se pobavíte a jinde zmáčknete slzu. (Napůl) fiktivní žena vypráví svůj (napůl) fiktivní příběh s ozbrojující otevřeností a upřímností.

A jestlipak víte, co vznikne poté, co se z tulipánu stane okurka, ze které vyleze ústřicová marmeláda, kterou přelijete vajíčko? :-D

10.07.2022 5 z 5

Ptáček a lev Ptáček a lev Marianne Dubuc

Vždy mě moc potěší, když děti zaujme poetická, krásně ilustrovaná kniha, pochopí její příběh a chtějí si ji číst a prohlížet opakovaně. Uchovávám si tak aspoň na chvíli dojem, že mají vkus, empatii a cit pro krásno (než to rozbije nějaká Disneyovka) :-D Tahle je chytila hned stejně jako mě. Příběh se dá vyprávět daleko za obzor ilustrací. A ty jsou úplně nádherné.

03.08.2021 5 z 5

Michaela Michaela Miloš Urban

Nějak vůbec nevím, jak s tímhle naložit. Dlouho jsem z žádné knihy nebyla tak rozpačitá...
Zpočátku to vypadá jako pornografický sen nejednoho chlapa - zločinec se ocitne sám v klášteře s pěti nadrženými jeptiškami vyžívajícími se v BDSM. Zdálo se mi to lehce trapné, ačkoliv se to - ostatně jako všechna Urbanova díla - čte dost dobře. A určité tajemno se autorovi v tom bezčasí mimo vnější svět daří budovat docela obstojně. Přitom se zřejmě snažil o něco víc. Trochu (povrchně) nakukuje do církevních dějin (Šebestiána střílí šípy, Cecílie zpívá, Michaela s křídly, církevní otcové ve jménech dalších...), hlavní mužská postava po kafkovsku jen jako iniciála, která nemůže ovlivnit svůj osud, na závěr ta prapodivná polemika, asi nějaké to poselství, že láska vítězí ... No, já vážně nevím. Rozhodně to není odpad a rozhodně to není literární skvost.

11.01.2020

Konec světa & Hard-boiled Wonderland Konec světa & Hard-boiled Wonderland Haruki Murakami

Přesně po 10 letech jsem se vrátila ke knize, o které jsem si pamatovala jen toliko: je tam hodně tmy a docela se mi líbila, v rámci Murakamiho tvorby tak nějak průměrně. Po druhém přečtení absolutně nechápu, jak se moje pocity z tohohle díla mohly tak ostudně smrsknout. Po všech stránkách úžasné. Tmy je tam ještě víc a z Města na mě padá hluboká tíseň jako z málokterého literárního obrazu.

26.01.2019 5 z 5

Deník v dopisech Deník v dopisech Vincent van Gogh

Člověku je nesmírně smutno z toho, jak tahle citlivá, vnímavá, melancholická a talentovaná duše zůstala ve své době osamělá a nepochopená.
Jestli je někde v tom hvězdném nočním nebi třeba nad Rhonou, chce se věřit, že odtud vidí všechny ty deštníky, hrnky, trička a kdoví co všechno s náměty jeho obrazů... Těch, které mu nikdy nevydělaly ani na živobytí.

05.08.2018 5 z 5

Neználkovy příhody Neználkovy příhody Nikolaj Nikolajevič Nosov

Neználkův rým "kytka - lopata" se u nás doma stal reakcí na občasné zatmění mozku...
A je Neználek hloupoučký ňouma, nebo neodhalený génius a zneuznaný umělec? :-)

19.03.2017 5 z 5