zuza05s Online zuza05s komentáře u knih

Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Přečteno na jeden zátah na sv. Štěpána. Doslov mi mluvil z duše a přirovnání k ledovci, kdy čtenář dostane jen jeho špičku a zbytek mu zůstává skrýt pro jeho vlastní fantazii, mě nadchnulo. Z ponurosti popisované doby jsem měla dojem, že se dej odehrává spíše v 50' letech, než v době vrcholu Qeenů a Live Aid. O to více je příběh děsivý. Už už zbývalo posledních pár stran na zjištění, co Furlong udělá, když jsem se závěru dočkala. Mému vánočními dárku dávám 4.5* :)

26.12.2024 4.5 z 5

Gazely Gazely Patrik Hartl

Nenadchne, neurazí. Ideální čtení na pláž. Po přečtení Hartlových knih už vím, že žádné velké zápletky a duchaplné děje očekávat nemůžu, ale ono je fajn si dát občas oddech. Je obdivuhodné, jak se Hartl jako muž vcítil do tolika ženských postav. Za mě 4*.

18.12.2023 4 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Já: Za týden jdu na Ládíkovu projekci o Česku, knihu číst nebudu, ať nepřijdu o očekávanou srandu. Taky já: Za 3 dny byla kniha přečtená. A řeknu vám, že opět jsem se nahlas smála, Ládík prostě umí. Nejen, že je skvělý spisovatel a příběh umí nádherně podat, ale po všech jeho přečtených knihách už vím, že nudit se nikdy nebudu. Díky za to, z knihy jsem jako vždy nadšená a těším se na další. 5* je jasná volba, i za tu nádhernou grafiku Prázdnin v Česku.

EDIT: Přednáška je rovněž skvělá, ale v knize je historek logicky více. Každopádně doporučuju navštívit, čtenář si některé zážitky daleko lépe vizualizuje.

30.10.2021 5 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Díky všem za ty kladné recenze tady! Na základě nich jsem se rozhodla ke koupi této knihy a rozhodně nelituju. V lese visí anděl mě pohltila hned od prvních stran a držela mě v napětí až do samého konce. Velmi vítám krátké kapitoly. Postavy Mii a Holgera jsou mi neskutečně sympatické a hned dnes začínám číst Sovu. Prosím Samuela Bjorka o další knihy! :-) Za mě bez váhání jednoznačných 5*.

25.12.2018 5 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Nesbo se svého stylu psaní nezbaví. To je moc dobře! A moc ho prosím, ať to nikdy nedělá! Holeovky jsem přečetla všechny a téměř Harryho konec oplakala, jenomže Syn je parádní náhrada. 500 stran jsem stihla za 4 dny. To se mi asi rok nepovedlo. Děj Vás tak chytne, že nemůžete knihu odložit. Nejvíce oceňuji změnu zajetého rituálu, kdy se pátrá po vrahovi, který je na posledních 80 stránkách odhalen. I tady přijde odhalení, o to by nás Nesbo ochudit nemohl, jen je trochu jiné. Za mě jednoznačně 5* a prosím o další krimi romány tohoto detektivního mága.

29.03.2016 5 z 5

Krysí ostrov a jiné povídky Krysí ostrov a jiné povídky Jo Nesbø

Na Nesboa zde nezvykle nízké hodnocení mě po darování knihy zarazilo, ale jsem ráda, že jsem se nenechala odradit. Opět čtivé, v každé povídce je zajímavý závěr, kdy si čtenář už už myslí, že je všem dnům konec, a ejhle, není. Povídky jsou z doby, z jaké jsou, a přesto nejsou na můj vkus nijak přehnané nebo neuvěřitelné. Krysí ostrov, Sérum a Černý jezdec mě zaujaly nejvíc. Dávám jednoznačných 5* :)

31.12.2022 5 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Nemůžu souhlasit s předchozími komentáři, že Žízeň je už moc překombinovaná. Od začátku knihy je na ní něco nové - Nesbo lehce změnil jeho zažitý styl, což velmi vítám. Holeovky jsou má srdcovka, kterou vždycky budu hltat jedním dechem. Můžete se jen domnívat, kdo je vrah. Já svoji domněnku v průběhu čtení dvakrát změnila, a to je právě to, proč knihu číst. Za mě jednoznačně 5* a už se nemůžu dočkat HH 12 :-)

06.09.2018 5 z 5

Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Pamatuju si to živě. V roce 2014 nebo 2015 měl na moji fakultě přednášku kluk, kterého ještě tehdy moc lidí neznalo. Vyprávěl o pouti do Jeruzaléma a v úvodu zmínil i Camino. Nadchlo mě to. Dostudovala jsem, našetrila, a v 2019 se na Camino sama vydala. Nebýt Ladislava, netuším, zda bych se o Santiagu kdy dozvěděla. Takhle kniha a sama cesta jsou pro mě srdeční záležitosti. A myslím, že to řekne každý, kdo Camino absolvoval. Ano, v knize je krapet méně vtipu, než jsme u autora zvyklý, ale čtenář se dozví, proč tomu tak je. I přesto jsem se mnohokrát upřímně zasmála, vzpomínala na své putování a dojímala se. Bez váhání 5*.

18.10.2023 5 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Celé čtení mi přišlo mdlé, knihu jsem chtěla odložit, naštěstí se po 100 stranách děj rozjel. To opravdu Roger nemohl tak dlouho přijít na to, co je důvodem, proč ho vždy najdou? Když věděl, z jakého prostředí konkurent pochází? Uvěřitelnost příběhu mi přišla chabá. Za mě bohužel nejslabší Nesboeho kniha, byť ho zbožňuju. 3.5*.

15.01.2022 4 z 5

Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin Hana Andronikova

Mám spíšené pocity. Souhlasím s komentáři níže, protože i já se ztrácela v časech a hlavně postavách. Časové skoky byly na můj vkus opravdu moc. Nejvíce mě "bavily" pasáže z Oswietimy a Zlína, naopak bych místa z frontové linie či Indie pro z mého pohledu nezáživnost nejradši přeskákala. Takový pelmel všeho, bohužel mi chyběla jakási ucelenost. Spíš už jsme se těšila, až knihu dočtu a sáhnu po další. Holt bohužel nebyla můj šálek čaje.

10.10.2021 3 z 5

Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Vánoční dárek, který jsem přečetla za den. Moc krásný a zároveň smutný příběh. Dle mého by si ale zasloužil jednou tak delší a propracovanější vyprávění. Hlavní myšlenku však kniha předá čtenáři stoprocentně. Sama si jednou pejska nekoupím, ale adoptuji. Za mě 4*.

27.12.2019 4 z 5

Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

Nemůžu jinak než 5*. Po delší době jsem po pár rádoby psychotrillerech konečně narazila na kriminální román ve stylu Stiega Larsona, Jo Nesboeho nebo Larse Keplera. Ti jsou stále na špici, ale Ahnhem se jim značně přiblížil! Velmi vítám kratší kapitoly, kniha má spád a drží čtenáře v napětí. Hlavní postava místy "bondovatí", ale to nic nemění na tom, že se těším na další díly :-)

17.09.2019 5 z 5

Není úniku Není úniku Taylor Adams

Ja Vám nevím. Dost jsem se na knihu těšila, ale celá ta zápletka mi přijde nereálná jako vyšetřování vražd v Kriminalce Miami. Hlavní hrdinka by podle všeho mohla hrát nového Bonda. Knížka se četla dobře, ale na kreditu ji dle mého ubírá celá neverohodnost příběhu (kolikrát že to hlavní hrdinka unikla smrti?). Díky tomuto faktu dávám bohužel jen 3*.

05.01.2019 3 z 5

Inferno Inferno Dan Brown

Ač Brown udělal místy z Roberta Langdona Jamese Bonda, opět byla kniha skvělá, jako jeho všechny. Promyšlená fakta, detailní zpracování a skvělá zápletka. Na konci jsem jako u Šifry přemýšlela "Sakra, a co když je to všechno pravda?".

09.02.2016 5 z 5

Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Nesbø už nikomu nic dokazovat nemusí. Všichni víme, že psát umí. A skvěle. Ano, Harry Hole to není, ale proč by měl proboha pořád být? Povídky coby žánr nevyhledám, proto jsem o pořízení knihy ani neuvažovala. Ale dostala jsem ji a jsem za to vděčná. Čtivé, poutavé, tajemné. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Žárlivost má ode mě zasloužených 5*.

04.01.2022 5 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Poprvé za celou sérii Joony Liny dávám knize "pouze" 4*. Zrcadlový muž je čtivý, má spád, nenudila jsem se, ale všechno mi to přišlo lehce přitažené za vlasy. Joona by z fleku přepral i Jamese Bonda. Každopádně o čem bude další kniha je jasné a přiznávám, že se těším :-)

26.10.2021 4 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Všechny ty "divnosti" v knize mě nutili číst dál a dál. Zajímavý byl i koncept autorky, podle nějž se vražda neudala na prvních stránkách knihy, ale čtenáře pořádně napinala - bylo to zase něco nového, než na co jsem zvyklá z klasických detektivek. A ono je přeci super udělat občas věci trochu jinak! Za mě krásné 4* :-)

01.04.2019 4 z 5

Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Musím říct, že Samuel Bjork je mistr napětí. Kniha byla o chlup slabší než V lese visí anděl, ale i přesto jsem ji přečetla jedním dechem. Líbí se mi krátké kapitoly a vzájemné propojení postav. Mia byla často lehce mimo, nicméně kdo z nás je dokonalý? :-) Až je mi smutno, že mi od Bjorka neleží na polici další jeho kniha. Za mě jednoznačných 5* a prosím o co nejrychlejší překlad jeho další knihy!

30.12.2018 5 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Nejlepšího víkendu jsem se nemohla dočkat a musím říct, že nová kniha Patrika Hartla mě opět nezklamala :-) Miluju příběhy ze života, ve kterých se občas každý tak trochu najde a zamyslí se. Paradoxně se mi líbí, jak Hartl používá sprostá slova přesně na místech, kde to sedí ("Kačence spadlo hovno od vrány do oka"). Na druhou stranu musím říct, že jeho styl psaní je všech jeho knihách de facto totožný - ale vůbec mi to nevadí, protože kniha se čte sama. Za mě jednoznačně 5* a moc se těším na další knihu!

02.11.2018 5 z 5

Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

Klasický Dan Brown. Jiného vlastně ani neznám. Dotahuje detaily až do úplného konce, v knize vše zapadá dohromady, jak dílky puzzle. Sympatizujete s Robertem Lagdonem, fandíte mu a hltáte každé šifry a symboly. Kniha si udržuje své napětí, zároveň promyšleně líčí historická fakta. Po přečtení se jen ptáte: "A fakt se to takhle nemohlo stát?" Brown umí perfektně zasadit brouka do hlavy.

09.02.2016 5 z 5