Zuzafischi Zuzafischi komentáře u knih

☰ menu

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Já úplně nechápu to nadšení. Asi jsem očekávala něco jiného než vršení nesmyslného násilí v řadě za sebou. Dlouho jsem četla poslušně, pak jsem začala přeskakovat, abych si na libovolné stránce prečetla nejaký další kentus. Na konci byl člověk proste jen rád, že už to má za sebou.

09.03.2024 2 z 5


Labyrint z ledu Labyrint z ledu Buddy Levy

Po této knize jsem sáhla, protože jsem už neměla co cist. Byla jsem trochu skepticka, říkala jsem si, jestli se tímhle někdy prokousu... A naprosto mě to pohltilo a bez dechu jsem dočetla během pár dní. Kniha je naprosto skvělá, nevím, kdy naposledy jsem se takhle ponořila do příběhu. Je naprosto neuvěřitelné, čím si ti muži museli projít. Nechápu, jak si někdo může udržet zdravý rozum v takovýchto situacích. Myslím, že jsem ke konci nemohla přestat číst, aby už byl konec toho utrpení, aby už konečně přijeli. Jak dlouho dokázali přežít. Neuvěřitelné!

08.06.2023 5 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

(SPOILER) Taková úplně zenová knížka. Přítomný okamžik, krátké věty, naturalistické obrazy. Po přečtení mám pocit, že jsem víc teď a tady. Spoiler: ze začátku jsem chtěla dětství přeskočit, ale pak jsem si to začínala vychutnávat. Kniha ve mně zanechala silný dojem. U konce jsem si nejdřív řekla, no to ne, ale čím víc nad tím přemýšlím, tim vic se mi líbí. Nesmí se to rozebírat do detailů (vražda a její dopady, v dalším díle by se dalo rozpoutat další peklo pro změnu v komunismu). Zuzana vyhrála, všemu navzdory, přežila a prezilo i její dítě. Jan v tomhle kontextu ztrácí význam. Daruje život. Je silná, nezůstala obětí.

16.07.2021 5 z 5


Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Nádherné! Neskutečně citlivě napsané. Pokračování přátelství dvou dívek. Autorka popisuje pocity, které má člověk problém přiznat sám sobě, že je kdy cítil, natož aby o nich mluvil nebo psal. Každá emoce je precizně popsána, jako by nějaký dokonalý vypravěč popisoval krajinu, kterou má přímo před sebou. Chvilemi mi bylo z některých osudů uzko, z té celé marnosti.

02.04.2021 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Skvělá kniha. Ke konci jsem se nemohla odtrhnout.

03.03.2021 5 z 5


Čarodějův učeň Čarodějův učeň Otfried Preussler

Knihu jsem četla když jsem byla malá a naprosto mě uchvatila tou temnou atmosférou. Jedna z mých nejoblíbenějších knih tenkrát. Nedávno jsem na ni náhodou narazila v knihkupectví a musela jsem si jí koupit. Nadherny příběh, čtení jsem si moc užila i teď v dospělosti.

22.10.2020 5 z 5


Čarodějnice Čarodějnice Camilla Läckberg

Po těžším rozjezdu, kdy mi kniha prisla strašně rozsekana a rozkouskovana, jakože kapitola na stránku, stranku a půl, což mě úplně znervoznovalo a už jsem chtěla knihu odložit, jsem se zacetla. A bavilo mě to, cte se to rychle a lehce. Nic moc na přemýšlení. Postavy taky nijak zvlášť propracovane, ale sympatické, příběh napínavý. Za politickou korektnost rozhodne dávám pět hvězd, jinak knihu hodnotím tři až čtyři hvězdy.

02.06.2020 4 z 5


Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

Poslední zatím vydaný díl. A užila jsem si ho. Někdy jsem mela problem orientovat se v ne příliš známých postavách a událostech. Ale mám ráda takovou tu jistotu vážně dobre knihy, ke které se clovek vrací hodně večerů. Takže doufejme, že další díl vyjde brzy, snad uz tohle léto...

15.05.2020 5 z 5


Máme na vybranou Máme na vybranou Edith Eva Eger

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Příběh o vyrovnavani se se zazitymi hrůzami, o svobode každého cloveka. Vsichni máme volbu, jak reagovat. Co uložíme do mysli, to nám nikdo nevezme. Čtení ve mně zanechalo velmi silný dojem, věřím, že tato kniha může pomoci mnoha lidem. Paní Edith je velice inspirativní žena.

26.04.2020 5 z 5