Bledý oheň přehled

Bledý oheň https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74889/bmid_bledy-ohen-Lso-74889.jpg 5 40 40

Po tragické smrti amerického básníka Johna Shadea se jeho posledního díla, básně „Bledý oheň“, ujímá Shadeův přítel a kolega na univerzitě Charles Kinbote, aby dílo připravil k vydání a doprovodil předmluvou a komentářem. Jeho svérázný přístup k editorské práci a interpretaci Shadeova díla však od prvních stránek vyvolává nespočet otázek, počínaje samotnou Kinboteovou identitou. Samozvaný editor odbočuje v obsáhlých poznámkách od Shadeových veršů k čím dál osobnějším výlevům a kolem básně postupně rozprostírá excentrický výklad, vypovídající o „skvělém přátelství, které prozářilo poslední měsíce Johnova života“ i o Kinboteově osobě a duševním stavu nejspíše více, než si jeho autor sám přeje. „Jeden z nejdokonalejších a nejoriginálnějších románů všech dob.“ (William Boyd)... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Pale Fire , 1962


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bledý oheň. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Taťka Hraboš
17.04.2024 5 z 5

Po doslovu Václava Jamka na konci knihy jsem upustil od jakéhokoli pokusu o nějaký výklad knihy – jen bych se při něm ve srovnání s Jamkem ztrapnil. Takže jen povím, že jsem zpočátku pochyboval, do čeho jsem se to pustil, protože to vypadalo na nějaký nudný výklad dlouhé básně (byť ta sama o sobě je určitě také zajímavá). Nicméně brzy se z toho vyklubalo velmi poutavé a vtipné vyprávění, které (jak si čtenář sám uvědomí či se nejpozději dozví z výše zmíněného Jamkova výkladu) lze pojímat mnoha různými způsoby. I tato kniha potvrzuje, že Nabokov je jedním z nejlepších spisovatelů, které kdy tato planeta zrodila.

Rotin
07.08.2023 4 z 5

Báseň samu hodnotím pěti hvězdičkami.


milan.valden
08.02.2023 5 z 5

Román BLEDÝ OHEŇ (Pale Fire) z roku 1962 (česky Paseka, 2011, přeložili Pavel Dominik /próza/ a Jiří Pelán /verše/; autorem nádherného doslovu je Václav Jamek) patří spolu s Darem, Lolitou či Adou k jeho vrcholným dílům. Není to četba lehká (ale zase ne tak těžká, jak by člověk čekal), ale krásná, místy i velice zábavná a napínavá, opět rozkoš, podobně jako před časem u Daru. Román obsahuje několik témat, pro které je mi velmi blízký: poezie, literatura, knihy, četba, básník, komentátor a editor homosexuálního zaměření, fiktivní země (království Zembla) a osudy jejího posledního krále, o jehož život po útěku ze země usiluje vrah, překvapivá identita hlavní postavy, narážky na jiná literární díla i na sebe samého (hurikán Lolita apod.), jak je u Nabokova obvyklé... Navíc si tu vlastně autor tropí trochu žerty z komentátorů a editorů už formou svého románu (sám takto vydal Puškinova Evžena Oněgina - originál, Nabokovův neveršovaný překlad a rozsáhlý komentář, celkem 4 svazky).
Román je koncipován jako kritické vydání nějakého díla: Předmluva editora Charlese Kinbota, báseň o čtyřech zpěvech Bledý oheň od Johna Shadea, Komentář Ch. Kinbota a Rejstřík (ano, u tohoto románu je potřeba si přečíst i rejstřík!); dále jsou v knize vysvětlivky překladatele P. Dominika a doslov V. Jamka.
V komentáři k básni (a vlastně už v předmluvě) Kinbote čím dál víc odbíhá od tématu a vypráví o své vlasti Zemble, z níž uprchl po revoluci v roce 1958, a o jejím králi Karlu II. Milovaném, který po revoluci a po věznění v králosvkém paláci tajně Zemblu také opustil. Kinbote o Zemble a králi vypráví v Americe svému sousedovi, básníku Johnu Shadeovi (oba učí na jedné univerzitě v Appalačských horách, kde vedoucím katedry rusistiky je profesor Pnin - tedy Pnin z předchozího Nabokovova stejnojmenného románu, o němž je v Bledém ohni několik zmínek). Kinbote se domnívá, že Shade použije jeho vyprávění v básni, kterou právě píše. Je to Bledý oheň, který po Shadeově smrti Kinbote připravuje k vydání. Mezitím, co Shade píše svoji báseň o 999 verších, pronásleduje uprchlého krále vrah Jack Grey neboli Gradus...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bledý oheň v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených49x
v Doporučených4x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst67x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Vladimir Nabokov
ruská, 1899 - 1977
2007  80%Lolita
1990  85%Lužinova obrana / Pozvání na popravu
1993  85%Smích ve tmě
2008  79%Čaroděj
2001  81%Pnin