Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Božidara. Přihlašte se a napište ho.
Poslouchala jsem jako audiokniku. Líbilo se mi to. Hlavně Božidara a trochu i Milada se mi zdály trochu jako extrém typu, který měly v knize reprezentovat, ale to je zřejmě autorčin záměr.
Ze začátku to vypadalo, že Božidara je vetchá stařenka. Ona je přitom moje vrstevnice, možná o 2-3 roky mladší. Dnes šedesátnice často pracují, nárok na řádný starobní důchod ještě nemají. Jako praktické osobě mi chyběla zmínka, čím se Božidara vlastně živila co ty roky dělala. Moc toho nepotřebovala, ale i skromný život něco stojí. Že by stačil výdělek z prodeje bylin a nějaké dávky? A co peníze na každoroční výlet? Božidara je na jednu stranu vlastně čupr a akční ženská, na druhou stranu absolutně odmítá jakékoli nové technologie.
No nebudu šťoura, poslouchalo se to hezky. Vždyť práve o tom , že konvenční život, jaký většina z nás žije, není jediná možnost, ta knížka je. A bylo tam dost zajímavých myšlenek a moudra.
Zmínky o budoucnosti mi nevadily, spíš naopak.
Božidara je číslo, kašle na konvence, žije si tak, jak chce ona a nikoho nenechá, aby jí diktoval nějaký řád. A nedokáže to změnit ani její sedmnáctiletá vnučka Rosie, která se k babičce přijede schovat před příliš ochranitelskou, manipulativní a diktátorskou matkou. Matkou, která je přesným opakem své vlastní, až moc volnomyšlenkářské matky - Božidary.
Příběh s krásnou, optimistickou obálkou a moc hezkými grafikami uvnitř knihy.
Velmi se mi líbila první třetina knihy, kdy jsem chtěla být aspoň na čas Božidarou, ale chápala jsem i mladou Rosie i perfekcionistickou Miladu. Prostřední část se mi trošku vlekla, ale konec měl spád a zajímavé a lákavé místo děje.
Příběh tří generací žen, která má každá svoje a dá se pochopit každá z nich.
Kniha Božidara v seznamech
ženy humor cestování tajemství ze života poutníci kamarádky matky a dcery nový začátek české romány
2020 | Agnes a Zakázaná hora |
2017 | Moje milá smrti |
2022 | Božidara |
2017 | Krkavčí matka? |
2021 | Agnes a ostrov Stínů |
Jako audiokniha se to poslouchalo moc dobře. Ale já jsem to musela brát hodně z nadledem. A nesměla jsem si moc představovat, že jsem na místě Milady což mi někdy moc nešlo. Asi toto nebude typ knih pro mě. I když jak audio velice dobře udělaná kniha.