Božidara
Veronika Hájek Hurdová
Jaký život bys žil, kdyby ti byla všechna "musíš" a "nesmíš" u prdele? Božidara je babička, kterou jste možná neměli. Ale měli byste chtít. Pro vaše dobro. Umí péct vánočky, ale většinou se netrefí na Vánoce. Nemá vkus, zato má styl. Respektuje všechny živé bytosti, ale na plotě jí visí cedule "Zákaz chcaní psů". Její slovník nepatří k nejvybranějším. Je moudrá, ale ne přemoudřelá. Radí jen na výslovné požádání. No dobře, někdy i bez něj. Ale vydržet se to dá. Je s ní sranda. A není s ní nuda. V trapnosti se nepochopitelně vyžívá. A zatáhne vás do ní, ať už budete chtít, nebo ne. Naštvat ji či urazit se zdá být nemožné. Ale pokud jde o princip, radši se jí kliďte z cesty. Její smysl pro spravedlnost je svérázný, ale stojí za to nad ním popřemýšlet. Všechna trápení světa vyléčí buchtami. S mákem. S cukrem. A s rumem. Hodně rumem. A ve zvlášť naléhavých případech vás počastuje konopím. Božidara žije sice možná zvláštní, nicméně poklidný život. Když se jednoho dne na prahu její chalupy zjeví dospívající vnučka Rosie s žádostí o azyl na dobu neurčitou, ani jedna z nich ještě netuší, jak moc se jejich každodennost promění. Zatímco Božidara se musí vypořádat s tím, že její mnohaletou samotu narušila nová bytost, Rosie se pokouší zbavit okovů, které jí nasadila její matka Milada v podobě až příliš dokonalého života, v němž každá vteřina je předem naplánovaná. Po společně stráveném loudavém létě ale vyvstanou dvě zásadní otázky. Vrátí se Rosie na gymnázium, aby dokončila maturitní ročník? A kam každý podzim Božidara na půl roku zmizí, aniž by o tom cokoli kdokoli z rodiny věděl? Božidara je žena, která se nebojí žít ani umřít. A přece je na světě jedna věc, ze které strach má. Román o třech generacích žen. Román o tom, že i když se snažíme být těmi nejlepšími matkami, jakými dokážeme, nemusí to vést ke krásnému vztahu s dcerou.... celý text
![Kalima206 Kalima206](https://www.databazeknih.cz/img/users/77_/77283/m_kalima206-qX6.jpg?v=1551649132)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Me se kniha moc libila za me vede k zamysleni nad vztahy a je zde krasne videt, jak nekdo muze byt hrozna matka, ale bozi babicka :))
![Abikk Abikk](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/18973/dlabikk-OLa.jpg?v=1540893766)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha je zbytečně dlouhá a dle mého si zasloužila konec. Ten mi tam tak trochu chyběl. Jak je tu již zmíněno, tak pár nelogických věcí se tu také najde. Poslech jsem si užila, příběh je vtipný, ale žádná moudra jsem si z toho nevzala.
![R.G. R.G.](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1.5 z 5 1.5 z 5](img/content/ratings/15.png)
Není to dobré, bohužel. Příběh je dle mého notně inspirovaný reálným životem autorky, postavy taktéž, možná taková roztrojená sama autorka se zvýrazněnými povahovými rysy. Záměr byl nejspíš bohulibý, ale provedení je školometské svými rádoby nenápadně zakomponovanými radami a "ezohemzy", které sama autorka kritizuje, nudné opakováním informací (vůbec nevím proč totéž je po pár stránkách opět opakováno), podivné našroubovanými dobrodružstvími (asi kvůli tomu, aby se na nich dala ukázat další "poučná" moudra?)... Třešničkou na dortu jsou zcela zbytečné stránky s mandalovými obrázky a ještě bizarnějšími moudry u nich. Knihu jsem dočetla, chtěla jsem vědět, jak bude celé mezigenerační neporozumění vyřešeno... ale nedozvěděla jsem se to. Ono to tam prostě není, děj přeskočí k epilogu.. Na mě to celé působí uměle jen kvůli tomu, aby se do knihy dalo narvat co nejvíce názorů autorky na dobré žití (a neříkám, že jsou špatné, spíš naopak, samotné myšlenky jsou vlastně cenné).
![brebta brebta](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
krásná kniha o vztazích mezi babičkou, dcerou a vnučkou. Nádherně ukazuje, jak děláme věci pro naše milované z lásky, často nejlépe jak umíme a stejně si nerozumíme. Kniha pro každou dívku, ženu, babičku.....abychom se naučily spolu mluvit, respektovat se, milovat i odpouštět. Moc jsem si užila celou knihu.
![kercah kercah](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/47001/m_47001-B0M.jpg?v=1483472755)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nemohla jsem se odtrhnout, bylo to jako pohlazení po duši. Těším se až si přečtu Bohumila.
![knihovniceS knihovniceS](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30743/m_knihovnices.jpg?v=1719598320)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Příběh skoro plnoleté Rosie a její zvláštní babičky Božidary. Rosie uteče z domova před péčí své matky právě k babičce. Podnikne s ní dobrodružnou cestu do Portugalska. Co všechno spolu prožijí, se dočtete v tomto příběhu. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.
![bookcase bookcase](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/8159/bookcase-Xas.jpg?v=1589756277)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
O střetu matek a dcer, generačních problémech a putování za novým já. Líbily se mi myšlenky a citáty skryté v textu.
![Kacatko86 Kacatko86](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Sleduji autorku a její příspěvky na sociálních sítích se mi moc líbí. Na knížku jsem se moc těšila, ale chvilku mi trvalo, než mě zaujala (nemám ráda příběhy v er-formě). Ale jak postupně něco křupalo v Rosiině nitru, tak postupně něco křupalo ve mě a kniha ke mě začala prostupovat. Náramně jsem se jejich cestou bavila, bylo to nejen dobrodružné putování, ale také hledání sama sebe, štěstí a svobody.
![AnnaKarenina AnnaKarenina](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/104215/m_104215-TXB.jpg?v=1459855081)
Že je to brak s naprosto placatými postavami, které i ve své nekonečné placatosti zvládnou popřít samy sebe na pár stránkách, to bych Hurdové odpustila.
Že je ten příběh tupej, to bych taky ještě zkousla.
Že je Hurdová zjevně wannabe Božidara, která chodí světem a vypráví různý pseudomoudra a pak se podle nich neřídí, to asi taky.
Ale vtip o znásilnění, ještě pro víc vtipu znovu zopakovaný na další stránce (ano, ten stejný tupý vtip, který není vtipný), to už nedávám.
Tohle je fakt sračka.
![whiolet whiolet](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/167237/m_167237-4Vm.jpg?v=1480875333)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
" Jaký život bys žil,kdyby ti byla všechna "musíš" a "nesmíš" u prdele?
Tohle stojí na zadním přebalu knihy a myslím, že je to velmi vystihující.
Kniha v sobě ukrývá krásný příběh o hledání sám sebe, protkaný nelehkými rodinnými vazby.
Babička Božidara je skvělý průvodce životem a její společnou cestu s Růženkou jsem si náramně užila.
Mám taky skvělou babičku co se s ničím nemaže, a strašně ráda s ní trávím čas, bohužel na cestu se s ní vydat nemůžu, a tak jsem holkám to dobrodružství strašně záviděla:)
![jasminecka jasminecka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ale jo, bavilo me to. A doporucila bych. Pro me je to kniha o ceste za svobodou, ktera mnohdy boli, ale prinasi takove plody, ze kdo jednou zkusi, nemenil by.
Jako u knih o Agnes mi prislo, ze tech mouder je tam az az a ze uz jsem je xkrat u autorky cetla. Kdyz se objevil na scene mladik, ktery prerusil studium ucitelstvi, vylozene jsem se zdesila, ze prijdou dalsi uvahy na tema nesmyslnosti naseho skolskeho systemu. Milym prekvapenim bylo, ze ma autorka soudnost, a tuto linku dale nerozvadela.
Co si chci zapamatovat - co dela cloveka dospelym nebo ze pericko je jemne a zaroven dost pevne k tomu, aby uneslo tlak vzduchu...
![lucakuca lucakuca](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/304754/m_lucakuca-Pm3.jpg?v=1584171438)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha plná pokladů. Zábavná, citlivá, lidská...
Matka a dcera... Dva magnety otočené k sobě tou hloupou odpuzující stranou...
![lencin lencin](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/117664/m_117664-I8F.png?v=1459855103)
(SPOILER)
Kniha o tom, jak je důležité mít babičku (a vnučku)! Tři generace žen a tři odlišné příběhy. Kniha se mi líbila a oslovila mě, a to a přes mnohé nelogičnosti.
Dobré čtení.
![Iňa136 Iňa136](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/107245/m_ina136-RZy.jpg?v=1573854135)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nebylo to špatné čtení, postavy trochu přitažené za vlasy, ale asi by se mi to i líbilo, ale těch nelogičností! Pořád jsem nějak čekala, že se vysvětlí, jak mohla Božidara 30 let trávit půl roku někde v Tramtárii. Jako přece měla 10-ti letou dceru?! A ta notabene 30 let vůbec netušila, kam máma 30 let na půl roku mizí… No, na mě tohle bylo trochu moc.
![Danago Danago](https://www.databazeknih.cz/img/users/78_/78949/m_danago-B5e.jpg?v=1652204495)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jako audiokniha se to poslouchalo moc dobře. Ale já jsem to musela brát hodně z nadledem. A nesměla jsem si moc představovat, že jsem na místě Milady což mi někdy moc nešlo. Asi toto nebude typ knih pro mě. I když jak audio velice dobře udělaná kniha.
![gladya gladya](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/42753/42753-Y19.jpg?v=1489865848)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Poslouchala jsem jako audiokniku. Líbilo se mi to. Hlavně Božidara a trochu i Milada se mi zdály trochu jako extrém typu, který měly v knize reprezentovat, ale to je zřejmě autorčin záměr.
Ze začátku to vypadalo, že Božidara je vetchá stařenka. Ona je přitom moje vrstevnice, možná o 2-3 roky mladší. Dnes šedesátnice často pracují, nárok na řádný starobní důchod ještě nemají. Jako praktické osobě mi chyběla zmínka, čím se Božidara vlastně živila, co ty roky dělala. Moc toho nepotřebovala, ale i skromný život něco stojí. Že by stačil výdělek z prodeje bylin a nějaké dávky? A co peníze na každoroční výlet? Božidara je na jednu stranu vlastně čupr a akční ženská, na druhou stranu absolutně odmítá jakékoli nové technologie.
No nebudu šťoura, poslouchalo se to hezky. Vždyť právě o tom , že konvenční život, jaký většina z nás žije, není jediná možnost, ta knížka je. A bylo tam dost zajímavých myšlenek a moudra.
Zmínky o budoucnosti mi nevadily, spíš naopak.
![LucaEx. LucaEx.](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/354436/m_lucam.jpg?v=1724443602)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Božidara je číslo, kašle na konvence, žije si tak, jak chce ona a nikoho nenechá, aby jí diktoval nějaký řád. A nedokáže to změnit ani její sedmnáctiletá vnučka Rosie, která se k babičce přijede schovat před příliš ochranitelskou, manipulativní a diktátorskou matkou. Matkou, která je přesným opakem své vlastní, až moc volnomyšlenkářské matky - Božidary.
Příběh s krásnou, optimistickou obálkou a moc hezkými grafikami uvnitř knihy.
Velmi se mi líbila první třetina knihy, kdy jsem chtěla být aspoň na čas Božidarou, ale chápala jsem i mladou Rosie i perfekcionistickou Miladu. Prostřední část se mi trošku vlekla, ale konec měl spád a zajímavé a lákavé místo děje.
Příběh tří generací žen, která má každá svoje a dá se pochopit každá z nich.
![Monika456 Monika456](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/453124/m_monika456-65ac373350376.jpg?v=1705785139)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná kniha plná moudrých myšlenek. Opravdu mi spadla brada a knihu jsem si koupila, i když jsem měla původně pouze půjčenou z knihovny. Kdybych vychovávala dceru v tomto věku, tak by mi kniha strašně pomohla. Určitě se k ní několikrát vrátím a před autorkou klobouk dolů, skutečně parádní čtení.
ženy humor cestování tajemství ze života poutníci kamarádky matky a dcery nový začátek české rományAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2017 | ![]() |
2022 | ![]() |
2017 | ![]() |
2021 | ![]() |
Tak za mě, perfektní . Místy by mohla být i o nějaké to slovo delší,ale je skvělá a můžou ji číst i dospívající puberťáci ,ne jen dospělí.
Je vtipná, místy smutná,ale do písmenka pravdivá.