Démon přehled
Michail Jurjevič Lermontov
Hned po Puškinově Evženu Oněginovi je Lermontovova nejslavnější poéma Démon považována za druhé největší dílo ruského literárního romantismu. Báseň je svědectvím o autorově vnitřní rozervanosti a vypráví příběh anděla, který se zamiluje do pozemské dívky Tamary.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Démon. Přihlašte se a napište ho.
Klasika vhodná do každé doby. Nadčasová. S tématem, které řeší každá generace.
Útlounké dílo, které v sobě nese mnohé poselství.
Boj dobra se zlem. Pocit nespravedlnosti. Pocit potřeby. Chtění. Touha po lásce. Zrada. Odpuštění. Bolest.
Ve školách se více probírá Evžen Oněgin, já však doporučuji se vedle Evžena Oněgina pustit i do této perly ruského romantismu.
Dostupné i zde na databázi knih jako e-knihy zdarma :).
„Čím bez tebe je pro mě věčnost i všech mých panství nekonečnost? Zvuk prázdných slov, jež v prázdnu dlí, chrám bez božstva, byť rozlehlý.“
„Kam život lidský chce se pnout, když musí zase pominout? Zbude jen spravedlivý soud. Ač odsoudí, dá odpuštění. Jen smutek nelze překlenout, tak jako mně mu konce není. Ten nemá v hrobě klidně spát. Hned přivine se jako had, hned šlehá, pálí jako plamen, hned drtí mysl jako kámen. A přitom hrobkou věčně je, do níž jsem pohřbil naděje.“
„Co smrt si sevře do svých pout, to jí už nelze vytrhnout.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Démon v seznamech
19. století romantismus ruská literatura poema
2012 | Démon |
1983 | Hrdina naší doby |
1978 | Z plamene a jasu |
1976 | Pieseň lásky |
1916 | Básně |
Krásná poéma, kterou se ale vyplatí číst souběžně v několika překladech. Vlivem něj některé významy a situace mohou uniknout.