Masky zmaru přehled

Masky zmaru
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41161/bmid_fighting-fantasy-masky-zmaru.png 4 34 34

Fighting fantasy série

Morgana, padlá čarodějka z Krill Garnasche, zamýšlí vypustit své děsivé golemy, kterým se nikdo nemůže postavit. To proto, že jim dala Masky zmaru, které jim poskytují moc nad všemi věcmi. Jen Ty můžeš překazit její ďábelské plány – avšak pozor: nebezpečí a zrada číhají na každém kroku, je těžké nalézt pomoc.

Dobrodružné Fantasy Gamebooky
Vydáno: , Perseus

Masks of Mayhem, 1986

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Masky zmaru. Přihlašte se a napište ho.

Advy
08.10.2024 2 z 5

Robin Waterfield, který předtím napsal už tak docela složitou Vzbouřenou planetu jde v otázce náročnosti ještě dál. Masky zmaru jsou v některých ohledech těžší než Zápas mistrů. Jediná zdánlivě nevinná chyba může být fatální, silných soupeřů je požehnaně, hodů na štěstí i na umění boje je spousta, odhalení kódů je velice těžké (částečně i vinou překladu) a často riskujete smrt i v hodech na číslo (takže ani vysoké počáteční statistiky a dokonalá znalost cesty nejsou zárukou úspěchu). Abyste vůbec měli šanci na vítězství, musíte mít fakt pořádnou dávku herního i reálného štěstí. I při volbě ideální trasy a s maximálními statistikami je šance na vítězství zhruba 10%, což je tristní.

Příběh Masek je klasické fantasy putovní dobrodružství. Zlá čarodějka Morgana chce využít 12 obrů s kouzelnými maskami, aby zničila svět a na vás, jakožto na vládce království Arion je se za Morganou vydat a porazit ji. Děj se odehrává na Khulu (jako 20. Samurajův meč) ale království připomíná spíše dobu rytířů, tak trochu Artušovské legendy a tak. Prostředí není špatné (lesy, podzemí, hrad, zasněžené hory...) a dojde i na pár příběhových zvratů, jenže všechno ruinuje extrémní přestřelená obtížnosti. Jsou knihy jako 6. Labyrint smrti nebo 21. Zápas mistrů, které na vražedné obtížnosti staví, jenže Masky smrti jsou koncipované jako dobrodružství s dějem nikoli jako vražedný dungeon. Když pomalu po každých deseti odkazech najdete nečekanou smrt, není to moc zábavné.

Masky zmaru jsou unikátní ještě minihrou lovu na tygra, kde na vytyčené mapce házíte za sebe i za tygra a doufáte, že se vám ho povede chytit. Tahle hra naštěstí není povinná, jelikož je velice náročná a šance na výhru je minimální. I tak je to zábavné zpestření.

Hodnocení příběhu - 60%
Obtížnost - 11/10 (extrémní)
Délka - 400 odkazů

kristijan
02.02.2024 3 z 5

Gamebook, který jsem nikdy nedohrál. První část, kdy putujete k Heverovi a pomáháte mu s ulovením tygra, byla zábava, na další cestě už je ale na můj vkus moc snadné šlápnout vedle a nechat se zabít. A když přijdete na automaticky zabíjející odkaz ještě po tom, co přemůžete finálního bosse, těžko doceníte, jaký je to zajímavý zvrat v příběhu.

cziss
12.06.2023 2 z 5

Po vzrůstajícím nadšením ze série FF přichází drtivý úder a překvapivě ne od hlavních autorů... Jinak vše podstatné napsal nevermore3. Je to škoda.

Kniha Masky zmaru v seznamech

gamebooky