Médeia přehled

Médeia
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/5505/bmid_medeia-kz2-5505.jpeg 4 438 438

Tragický příběh královské dcery Médeiy, pomsty a boje o zachování cti, který vede až k vraždě vlastních dětí, v jednom z nejslavnějších antických dramat. Vychází v překladu F. Stiebitze jako 67. svazek edice D.

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Artur

Μήδεια, -431

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Médeia. Přihlašte se a napište ho.

biblista
01.12.2024 5 z 5

Nové přebásnění uveřejněné v Ostravě jako divadelní brožura je již vyprodané. Překladatelské duo Havrda – Borkovec nám seslala sama nebesa. S chutí jsem pro své studenty naskenoval jejich Krále Oidipa (bohužel ze smutně proslulé Filosofické fakulty). A jelikož mám Havrdu a Borkovce rád, hned bych jim po Médee (tu měli rychle!) zadal další práci. Prosím přeložte nám I. Sofoklovu Elektru a II. Aischylova Prométhea. Proč Elektra? Protože obsahuje největší zlom v psychice hrdin(k)y v dějinách dramatu. (Však z toho taky protagonistka Bergmanovy Persony oněměla.) Proč Prométheus? Protože ho v češtině zatím nemáme vůbec a je nám ho, i po Nolanově Oppenheimerovi a pochybování lidstva o sobě samém, zapotřebí.

CarinAranda
14.01.2024 3 z 5

Přečteno v rámci povinné četby k maturitě. Na "kruté vraždy" jsem zvyklá z jiných žánrů, takže nijak nenadchnula ani neurazila. Taková rychle čtivá klasika

Kabuky
15.12.2023 5 z 5

Klasika povinné četby.

Cizí holka, Kruté povídky a dalších 1 968 eknih zdarma

06.02.2023

Ta tam je věrnost přísah, a já nechápu, zda myslíš, že snad nejsou bozi někdejší už pány světa, či že vládne nový řád, žes přísahy mně dané zrušil vědomě.

Kniha Médeia v seznamech