Nečekané prázdniny přehled

Nečekané prázdniny
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374199/bmid_necekane-prazdniny-BUM-374199.jpg 4 56 56

Může jedno evakuované děcko najít místo, kam by mohlo patřit? Je září 1939 a Londýn se připravuje na druhou světovou válku. Začínají se narychlo stavět protiletecké kryty a lidé si musejí zatemnit okna. Desetiletou Shirley vzbudí maminka nezvykle brzy a řekne jí, že si musí rychle sbalit. Shirley neví, kam pojede, ani co se s ní bude dít, až tam přijede. Dozví se jen to, že jede na „takové malé prázdniny“. Shirley je evakuována do poklidného venkovského městečka, které jí připadá jako na druhém konci světa. Ubytují ji spolu se dvěma chlapci z chudinské čtvrti Londýna: nešikovným a utrápeným Kevinem a sebevědomým rošťákem Archiem. Pobyt ve zvláštním poloprázdném Červeném domě s tajuplnou a uzavřenou paní Waverleyovou jim změní život navždy. Oblíbená autorka bestsellerů pro děti a mládež umísťuje svůj román do tohoto období dějin poprvé. Nádherný příběh o přátelství, ztrátě a odvaze je určen především dívkám ve věku zhruba od deseti do třinácti let.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: , BB art

Wave Me Goodbye, 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nečekané prázdniny. Přihlašte se a napište ho.

Mandy412
25.01.2024 4 z 5

Spisovatelka byla v dětství mou nejoblíbenější. Všechny knihy jsem hltala, proto jsem po této knize sáhla i v mém věku, starším než je cílová skupina. Příběh situovaný do období války autorka popsala poprvé, nicméně vystihla úžasně to, jak děti vnímaly válku a odjezd od rodin z města na venkov.

Lovehorses365
19.08.2023 5 z 5

Krááása nááádhera!!!!

simca9342
09.05.2023 5 z 5

Tenhle příběh jsem četla v dětství a tehdy jsem nevěděla jak správně psát recenze. Ale o válce jsem toho na svůj věk věděla hodně a ze samotného příběhu desetileté holky mě mrazilo, protože jsem byla o něco starší než Shirley.
Nejhorší je , když jsou do války zapleteny děti a to jakýmkoliv způsobem. Příběh z roku 1939 samotného začátku války je jedním z mnoha příkladů vnímání války dětskýma očima. Vyprávění je navíc psané v ich-formě, co znamená, že svou dlouhou cestou nás provází Shirley. Pojďme ale k příběhu.
Význam názvu knihy je po pár stránkách jasný i těm mladším čtenářům. Shirley se probouzí do zvláštního dne . Pojede vlakem na venkov se spolužáky a sama! Když ale těsně před odjezdem dostane visačku s názvem Vládní plán evakuace ničemu nerozumí. Hlavně tomu, kde má maminku a proč bydlí s dvěma kluky v Červeném domě u dvou zvláštních starých žen? Vrátí se domů?

355 knižních tipů na téma prázdnin

04.07.2022