Nevinnosť otca Browna přehled

Nevinnosť otca Browna
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103719/nevinnost-otca-browna-103719.jpg 4 32 32

Otec Brown série

< 1. díl >

Brownovky nie sú len pútavým logickým cvičením, ale vynikajú aj záľubou v paradoxe, ktorej nechýba filozofická hĺbka. Otec Brown je totiž veľkým špecialistom na zločincovu dušu, pozná jej vášne, slabosti i triky. Logika vraždy je preňho predovšetkým tragickú logikou motivácie. Vie, že obzvlášť v bohatej spoločnosti sa darí neresti, pretože táto "trieda neuznáva žiadnu vládu, ani vládu zákona." Dokonalý zločin neexistuje, v obrazu vždy chýba kľúčový detail. Pretvárka a lož majú vždy svoje obmedzenia, len sa vedieť pozerať. Chesterton (podobne ako Simenon) považoval detektívku za jeden z najvyšších umeleckých žánrov, pretože v srdci zločinu sa skrýva existencionální otázka po zmysle života. Snáď preto sú príbehy otca Browna tak fascinujúce.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , Kníhtlačiareň Andreja
Originální název:

The Innocence of Father Brown, 1911


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nevinnosť otca Browna. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (7)

Kozel
30.08.2024 4 z 5

Otec Brown je takový zvláštní detektiv. On vlastně ani není detektiv. Jeho zajímá duše zločinu a duše zločince. Však je to farář. Malý až zakrslý, obyčejný až naprosto nezajímavý s ohromující schopností být "na nesprávném místě správnou osobou". Ke každému ze svých případů přichází prakticky jako slepý k houslím. Nutno však podotknout, že po několika prvotních skřípavých zvucích na ně hraje zcela bravurně. A moje prvotní seznámení s jednou ze slavných vyšetřovatelských kapacit se proměnila v čiré odpočinkové potěšení.

Chesterton se svojí zálibou v absurditě, humoru a paradoxech v tomto malém duchovním stvořil skutečně svéráznou detektivní grotesku. V současnosti, o sto let později, je pár faktorů, které ztrácí na síle - především autorovo zanícení pro a proti různým náboženským vyznáním, ale v jistém smyslu také ona grotesknost, která si bere na paškál tehdy stále nový (a od té doby téměř stále stejný) detektivní žánr. V povídkách totiž nechybí nic - je tu velmi často mrtvola, neznámý pachatel, snaha o vyřešení, tápající policie a vědoucí farář. A jeden velmi často zmatený až rozčilený Flambeau, Brownův přítel, napravený kriminálník a záhadným způsobem úspěšný detektiv (každá správná detektivka musí mít ústřední kontrastní dvojici).

Bude-li se snažit čtenář proniknout do pastorovy mysli a způsob jeho dedukce, velmi dobře ztroskotá a možná pocítí trochu toho rozčilení, kterým si prochází Flambeau. Jak to udělal a došel k závěru, to ví jen Chesterton. Jako čtenář se ale těším na každé další rozuzlení plné paradoxů, (často) nepředvídatelných zvratů, velmi zvláštní a přesto zcela logických souvislostí a neočekávaných pachatelů, jakkoli se to tu zahradníky jenom hemží. Nesmím zapomenout na sice v hrubých rysech, ale přesto barevně bohatý kolorit prostředí, v němž jsou povídky zasazené.

Z úvodních dvanácti příběhů (a odolám pokušení spekulace, zda to nesouvisí s 12 apoštoly) mě okouzlilo hned několik. Retrospektivní U Zlomené šavle, bratrovražedné Kladivo Boží, skotsky hrabivá a blátivá Čest Israela Gowa nebo zlovolné Hříchy knížete Saradina. Prvků, které mě zaujaly je však mnohem více, jakkoli jsou povídky krátké, někdy zkratkovité, a odlehčené.

Otec Brown je prostě vtipálek (ty sarkastické šlehy jsou brilantní) a podivín, který si povětšinou vystačí s pár slovy navrch pronesenými značně nevhod. Zdánlivě. Je však taky dosti moudrý, a tak čtenáři přinese i nejedno duchovní zamyšlení. O to mu přece v zásadě jde. Zkoumat lidské hříchy, snažit si je vysvětlit a hříšníka dovézt k tomu, aby se svou vinou naložil dle nejlepšího uvážení.

Clivicus
12.12.2022 4 z 5

Brownovy způsoby a myšlení jsou zajímavé, až je jimi zajímavý i celý příběh. Opravdu čtivé a místy klidné detektivky, jejichž nejbouřlivější chvíle se udávají v rozmluvách otce Browna.


postrach
02.07.2020 5 z 5

Kniha povidek,je povedena oddechovka.Pripady otce Browna,me bavi.....

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (40. týden)

29.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nevinnosť otca Browna v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených49x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených2x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit6x