No a já (2021) | Databáze knih

No a já přehled

No a já
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461937/bmid_no-a-ja-CcR-461937.jpg 4 766 766

Lou Bertignakové je třináct let, má IQ 160 a v hlavě mraky otázek. Pozoruje lidi, sbírá slova, provádí různé pokusy, hltá encyklopedie. Dva školní ročníky přeskočila. Ve třídě je nejmladší a nejmenší, ale dělá si největší starosti. Proč ji matka už nikdy neobejme, proč otec předstírá dobrou náladu, proč „jsou věci tak, jak jsou?“ Když se seznámí s osmnáctiletou bezdomovkyní No, která zdaleka nemá ani to, co má Lou – střechu nad hlavou, jídlo, rodiče – vezme si na svá bedra víc, než unese. A postupně zjišťuje, jak daleko má realita k reklamním billboardům z ulic a metra. S pomocí nejstaršího spolužáka ze třídy a největšího lempla, který už dvakrát propadl, zato má něžný úsměv a velké černé oči, se Lou vrhne do experimentu, který míří proti osudu... No a já je románem o dospívání, které je podrobeno zkoušce reality. Je pohledem na svět očima předčasně zralého, naivního i jasnozřivého mladého člověka, který se nechce jen tak smířit s během věcí.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Odeon

No et moi, 2007

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize No a já. Přihlašte se a napište ho.

alca-212
02.03.2025 4 z 5

Moje třetí kniha od autorky a já přemýšlím, proč jsem s ní tentokrát tak úplně nesouzněla. Asi to bylo tím tématem, příběhem, kterému jsem úplně nevěřila...
Přesto byly v knize momenty, které mě dostaly, krásné myšlenky, které rozhodně za přečtení stály.

Maky78
27.02.2025 5 z 5

Jako vždy skvělé. Téma života venku, spravedlnosti, alkoholismu.
Toho jestli je možné pomoct.
Lou malá ale silná, No by chtěla být taky.
Nádherný jazyk, baví mě jak De Vigan nechává prostor pro vlastní úvahy.

Netae
23.02.2025 5 z 5

Kniha se zabývá dost smutnými a jen těžko řešitelnými tématy, jedním z nich je život na ulici. Popis toho jak se s tím No potýká a jak se jí daří/nedaří a jak to zasahuje ty, kteří se snaží pomoct, což je Lou a Lucas, mě hodně zasáhl.

Knižní novinky (6. týden)

07.02.2021

Lidi dokážou sestrojit nadzvukové letouny a vypouštět rakety do vesmíru, identifikovat zločince z jediného vlasu anebo nepatrného kousíčku kůže, vypěstovat rajče, které vydrží tři týdny v ledničce a ani trochu neseschne, uložit do mikroskopického čipu miliardy dat. Dokážou nechat lidi umřít na ulici.

Vánoce jsou lež, která seskupuje rodiny kolem mrtvého stromu nazdobeného světýlky, lež utkaná z banálního žvanění, zaplácaná kily máslového krému, lež, které nikdo nevěří.

Někdy se za náhodou skrývá nutnost.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (1)

2008 - Prix des libraires

Kniha No a já v seznamech

v Mé knihovně335x