Podle skutečného příběhu přehled

Podle skutečného příběhu
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296357/bmid_podle-skutecneho-pribehu-1KD-296357.jpg 4 317 317

Fakt, že česky vychází již čtvrtá próza Delphine de Vigan, znamená, že tato francouzská autorka si u nás našla svoje početné věrné publikum. Vždy si však pro ně připraví nové překvapení: tentokrát je to román Podle skutečného příběhu, dramaticky gradující líčení vztahu dvou žen, které se postupně mění v opravdový psychologický thriller. Tajemná L., která razantně vstoupí do života spisovatelky, má všechny parametry, aby sklízela obdiv, zároveň však „je typem osoby, kterou by žádný spisovatel neměl nikdy potkat“. A ač se to zprvu nezdá, v tomto případě je to vážně nebezpečné - jde totiž o život.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Odeon

D'après une histoire vraie, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podle skutečného příběhu. Přihlašte se a napište ho.

LenkaMacak
04.10.2024 3 z 5

S knihou jsem měla od začátku problém. Narozdíl od ostatních knih Delphine jsem se nemohla začíst, ke knize se mi nechtělo vůbec vracet. Vyústění jsem asi v půli odhadla… mám smíšené pocity, takže 3/5*

Mabie
02.10.2024 ztráta času

Knihu jsem si vybrala na základě doporučení paní knihovnice, že se jedná o dobrý thriller. No, možná by se to utrpení, které jsem zažívala při čtení, dalo vzít jako definice pro thriller, ale… zvládla jsem stěží 120 stránek a myslím, že na konci základky jsem psala lepší slohová cvičení. Takže za mne určitě ne.

opic 12
17.08.2024 4 z 5

Podle skutečného příběhu ...
Věřte - nevěřte a nebo nechte bejt.
Jste vrženi do kůže spisovatelky a ta je mimochodem momentálně kapánek v prdeli.Jen se nebát,jde jenom o zvyk.
Závislost a manipulace jeden na druhého.
Vlastnit a mít.Fixace vztahu.Román v románu.Fikce s neuchopitelností reality.
Napěchovaný,vícevrstevnatý děj,no a vážně,je toho spousty.
Misery v kostce,autobiografické prvky,a proč ne,něco z talentovaného pana Ripleyho a zároven změnou identity,jistě nechá vzpomenout na vertigo.
Něco od autorky,co již známe a zároven něco jiného.
Delphine úsporně o to vtahující,splétá nitky paranoidních stavů,samoty a vyprázdněnosti.Mix různých vlivů,kde jde především o stěžejní označení psychothriller.Jak od Polanského - Nájemník,Rosemary,Hnus atd.
Viděli jste někdy podobnou přítelkyni hlavní postavy,tajemnou L. ?
Kdo by nechtěl stejně takovou.Dokonalou kamarádku.Doplnující,inspirativní a skvělou kamarádku do deště.Šílenství takovou nemít :)
Úzká hranice mezi realitou a fikcí.
Propojenéné hranice mezi knižním světem a filmovými krajinami lidské duše.
Vigan opět překvapuje.Zaujme,ohromí,vyflusne.
A pak taky kapánek celkově natahované.Zamotané v kruhu.Opakující se fráze.Pár stránek,imaginární nůžky a šmik-fik.
Jinak kvalitní,na úrovni,propracované,se spousty narážek a věcí,které na první dobrou,nejsou patrné.
Ostatně,tahle spisovatelka nás přesvědčuje tradičně ve své každé knížce.

Pověst potížistky, Ve stínu popela a další knižní novinky (13. týden)

26.03.2023

Je velký rozdíl mezi tím, co cítíš, mezi způsobem, jak se vnímáš, a obrazem, který o sobě dáváš.

Všichni neseme stopu pohledu, který na nás lpěl, když jsme byli děti nebo v pubertě.

Čtenář dokáže něčemu naprosto věřit a přitom vědět, že to neexistuje. Čtenář dokáže oplakávat smrt nebo neštěstí postavy, která neexistuje. A to je opak švindlu.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (1)

2015 - Prix Goncourt des Lycéens

Kniha Podle skutečného příběhu v seznamech