Proč pláčeme při krájení cibule? přehled
Andy Brunning
.... plus 57 dalších otázek, které nás napadnou u jídla. Všichni vnímáme pomocí smyslů různé vlastnosti běžných potravin a nápojů, ale položili jsme si někdy otázku, jaké se za nimi skrývají chemické a fyzikální pochody? Odpovědi, které jsou někdy překvapivé, ale vždy mimořádně zajímavé, najdete společně s přehlednými ilustracemi na stránkách této knihy. Budeme se tedy bavit o chutích, vůních, barvách, jedech… a ještě o mnohém dalším: například o praskajících lízátkách, šampaňském, pálivých papričkách, česneku a halucinogenních účincích muškátového oříšku. A především si uvědomíme, jak úzce souvisí věda s běžnými věcmi, které den co den používáme, a s jevy, které vídáme kolem sebe. Andy Brunning je autorem úspěšného blogu Compound Interest, věnovaného popularizaci chemie, kterou chápe jako neoddělitelnou součást každodenního života.... celý text
Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: 2018 , GradaOriginální název:
Why does asparagus make your wee smell?, 2015
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč pláčeme při krájení cibule?. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (2)
Jeden z dárků od přítelkyně ke svátku. Moc zajímavá kniha, objasňující celou řadu věcí, na které při jezení narazíme, či které nás v souvislosti s jídlem napadnou. Jednoduše srozumitelné texty jsou doplněny i vzorci chemických sloučenin a jejich názorným zobrazením pro ty, kteří se do této problematiky chtějí ponořit hlouběji. Kniha tímto způsobem nenásilnou formou popularizuje chemii, která nás sice všude obklopuje, které by se ale jinak většina čtenářů vyhnula obloukem. Určitě nejde o knihu na jedno přečtení a založení do knihovny, naopak se v ní dají najít zajímavé rady hodící se běžně v kuchyni, při uchovávání potravin apod.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Proč pláčeme při krájení cibule? v seznamech
v Přečtených | 16x |
ve Čtenářské výzvě | 1x |
v Doporučených | 1x |
v Knihotéce | 7x |
v Chystám se číst | 18x |
v Chci si koupit | 9x |
v dalších seznamech | 1x |
Složení ovoce a zeleniny na jednom místě a následné chemické reakce, ke kterým může dojít. Za mě vědecké odpovědi na několik mýtů z dětství typu: zelené brambory jsou jedovaté, jádra z meruněk obsahují kyanid apod. Jediná věc, která mi vadila byla celostránková info-grafika ke konkrétnímu případu tj. jedna strana textu, jedna strana grafiky (obsahuje to samé co text), takže kniha má dvojnásobný objem. Na druhou stranu, pro středoškolskou chemii asi úžasná výuková pomůcka.