Těžké duše přehled

Těžké duše
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542797/bmid_tezke-duse.jpg 4 235 235

ROMÁN O ŽIVOTNÍCH PŘEŠLAPECH, MUZICE A STŘETU BOOMERŮ S MLADOU GENERACÍ Johanesovi táhne na padesát. Živí se vyklízením bytů, má za sebou rozvod a ve střídavé péči dospívající dceru. A na krku jeden sexuální skandál. A především tři kamarády, s nimiž ho spojuje láska k heavy metalu i frustrace ze současného světa, kterému z různých důvodů přestávají rozumět. Johanesův stereotypní život, zaplněný tvrdou fyzickou prací a hospodským tlacháním, pravidelně narušuje jen dcera Žofie. Oč víc je nezkušená, o to progresivnější názory na otce a život jeho generace zastává. Zvlášť když Johanes nemá problém s konzumací masa a na ženy se pořád dívá jako na objekty. Horší ale je, že ani on sám se v sobě nevyzná — je jen obyčejný chlap, který souhrou nešťastných okolností tak trochu selhal, nebo zavrženíhodný sexuální predátor? A záleží víc na tom, jak se ke svému prohřešku postaví sám Johanes, jeho dcera, nebo snad celá společnost? A jak mu v tom všem pomáhá humor, nadhled — a taky znovuobjevená elektrická kytara?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Těžké duše. Přihlašte se a napište ho.

1alena1
dnes 4 z 5

Čtivá kniha z normálního života, zajímalo by mě jestli chlapi souhlasí s popisem života padesátníka očima autorky, mě to bavilo a přišlo mi to uvěřitelné. Líbily se mi u postav, že ač se občas chovaly nestandartně, všichni byli v jádru slušní a v jádru hodní lidé. V poslední době je často v knihách hrdina a jeho okolí divní lidé (často s různými psychickými složitostmi), tady bych se všemi klidně šla na skleničku.

karel0684
předevčírem 5 z 5

Jako na to, že to napsala žena a hlavní postava je muž... Autorka projevila určitě více porozumění mužské duši, než jiné ženy. K tomu to místy byla i docel legrace. Na to že to vlastně je tragikomedie...

HaniHani
22.01.2025 5 z 5

Ale jo, hned mám jiný pohled na metal a metaláky, protože k metalu se musí člověk propracovat, je to prý jako s operou. Operu si taky nezamiluješ hned, ale musíš na to postupně trénovat uši, abys mohla tenhle žánr docenit.
Bylo to trefné a taky vtipné. A hlavně nadějné, skoro bych řekla, že to byl takový cute metal.
Krize středního věku metaláka, který má vždycky ráno kocovinu z toho, jak utápí v hospodách žal z rozvodu, sexuálního skandálu, odcizení od pubertální dcery, traumata z dětství, péči o starou matku, tloustnoucí tělo a hlavně samotu a nesplněné sny… A to je přesně ta chvíle, kdy se láme chleba a je potřeba se rozhodnout, jakou cestou se dát – buď bude zatvrzelý, opuštěný a naštvaný chlap, nebo se pokusí hrát s kartami, které má rozdané. Na Johanesovu podporu si jdu dát nějaké sedy-lehy.
Akože nebylo to zlé, ale ke konci jako by autorce docházela energie. Soráč . Jinak ale respekt.

Příběh mateřídoušky, Pán hory a další knižní novinky (8. týden)

18.02.2024

Kniha Těžké duše v seznamech