Vegetariánka přehled

Vegetariánka
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331358/bmid_vegetarianka-dti-331358.jpg 4 877 877

Ten pocit syrového masa rozžvýkaného mezi mými zuby. Jonghje se jednoho dne probudí z krvavé noční můry a její život se začne dramaticky měnit. Ze všeho nejdřív přestane jíst maso. Ovšem v dravé patriarchální společnosti její náhlé vegetariánství a zejména neoblomný postoj, s jakým se vzepře svému muži i rodině, představuje pro její okolí ohromný šok. Jihokorejská autorka získala za román roku 2016 ocenění Man Booker International.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

채식주의자 (Čchesikdžuidža), 2007

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vegetariánka. Přihlašte se a napište ho.

Taťka Hraboš
06.11.2024 5 z 5

Velmi čtivá a současně znepokojivá kniha. Kniha prostoupená samotou a neschopností přiblížit se, vytvořit si skutečně hluboký vztah k jinému člověku a snahou tento vztah nahradit něčím jiným – bizarním splynutím s přírodou, fanatickým ponorem do práce a svých představ, fixací na dítě jako jedinou blízkou osobu. Člověk se neubrání myšlence, zda se jedná jen o výjimku, anebo poměrně častý jev v zemích Dálného východu, jako je právě Jižní Korea nebo Japonsko (tedy ne že by v tomto Evropa či Amerika byly o mnoho lépe). Navíc se tu naplno vykresluje, jak moc člověka ovlivní způsob výchovy ze strany rodičů, zejména manipulace, tyranie a násilí – často mu určí limity, které ani v dospělosti není schopen překonat.

Ivanule
23.10.2024 5 z 5

Ze začátku jsem se nemohla začít,přečetla jsem pár stránek a knihu odložila,ale jakmile dej začal do sebe stále více zapadat,kniha byla těžko odložitelná...Je to těžké čtení,už tím co pod slupkou stránek představuje,a člověk si vlastně rady u nás neumí představit,že jinde jsou ty hodnoty jiné,že například ženy někde stále nemohou nahlas říkat vlastní názor,že stále žije patriarchat a ta,která se proti němu postaví,je odmítnuta hlavně těmi nejbližšími,což je velice špatně...

HáMaPé
22.10.2024 3 z 5

Po přečtení první části jsem se cítila lehce zmateně. Korejská kultura mi přisla vzdálená, jako kdyby to byla civilizace z jiné galaxie. Až groteskně pojatá scéna slavnostního rodinného oběda se natolik odlišovala od zažitých vzorů evropské kultury vybudované na křesťanských základech.
Mongolská skvrna, tato část byla nečekaná. Bizarní. Zatímco v první kapitole se představil manžel Jonghje, v druhé hraje hlavní roli manžel její sestry.
Hořící les zachycuje ženský pohled na život.
Příběh mi nejdřív připadal hodně vyšinutý, Ale během příběhu sestry Jonghje, jsem si uvědomila, že i když se navenek chovala "normálně", tak se ve svém prožívání velmi podobala své nemocné sestře. Vlastně celý svět je nemocný, uprostřed přelidněného světa se často cítíme sami. A tak nějak se nás cosi uvnitř snaží varovat a nasměrovat zpět k přírodě a vlastnímu nitru. K hledání cesty jak svůj život smysluplně prožít a ne jen vydržet.

Žebříček nejprodávanějších knih (42. týden)

24.10.2024

Ocenění knihy (1)