Vegetariánka přehled
Han Kang
Ten pocit syrového masa rozžvýkaného mezi mými zuby. Jonghje se jednoho dne probudí z krvavé noční můry a její život se začne dramaticky měnit. Ze všeho nejdřív přestane jíst maso. Ovšem v dravé patriarchální společnosti její náhlé vegetariánství a zejména neoblomný postoj, s jakým se vzepře svému muži i rodině, představuje pro její okolí ohromný šok. Jihokorejská autorka získala za román roku 2016 ocenění Man Booker International.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2017 , OdeonOriginální název:
채식주의자 (Čchesikdžuidža), 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vegetariánka. Přihlašte se a napište ho.
Věděla jsem, že to asi nebude kniha pro mě, ale chtěla jsem si ji přečíst. Dle očekávání mi nesedla. Nebavila mě.
Rozhodně nedoporučuju pro slabší a citlivé povahy. Tato kniha by měla mít na obálce trigger warning, že obsahuje drsný popis týrání psa. A rozhodně by neměla mít růžovou a nevinně vypadající obálku, která naprosto popírá ten děsivý obsah.
Žebříček nejprodávanějších knih (42. týden)
24.10.2024
Ocenění knihy (1)
2016 -
Man Booker International Prize
Kniha Vegetariánka v seznamech
v Přečtených | 1 225x |
v Mé knihovně | 284x |
zfilmováno vegetariánství Korea životní styl mezilidské vztahy korejská literatura jídlo hladovění duševní poruchy, duševní nemoci Bookerova cena hledáni sebe samaAutorovy další knížky
2018 | Kde kvete tráva |
2019 | Bílá kniha |
2023 | Vegetariánka |
2025 | Neloučím se navždy |
„Tato kniha není tím, čím se zdá a není o tom, o čem se zdá.“ Věta, která by měla stát na přebalu knihy, aby odradila lidi, pro které není určená (vegetariánství je tu prostředkem, nikoliv hlavmí, tématem).
Téma staré jako lidstvo samo, ovšem pojaté z originálního pohledu a dovedené do krajnosti (ovšem jedná se opravdu o krajnost, nebo jen další bod zlomu, který se zdá být nevyhnutelný?) je nejen zajímavě zpracováno, ale stává se i prubířským kamenem, pro svět, v němž se zdá být největší lidskou kvalitou tupost a agrese.
Patriarchální společnost, konvence, neschopnost sblížit se, přijmout sám sebe, potlačování pocitů a nevědomost v tomhle ohledu, neštěstí v manželství, násilí i to sexuální, osamění a únava ze života, který nenabízí nic navíc (opravdu je tohle všechno?) – to je jen pád dalších témat, kterými se kniha zabývá a ne jen povrchově.
Rozpory mezi vnitřním a vnějším já, které přerůstají do té míry, že již nemohou být potlačeny a krystalizují ve vzpouru. Ne, proti konvencím a společnosti, ale především proti vnějšímu já, které zrazuje více a bolestivěji, než rodina. Touha uniknout je pak jen smysluplným výsledkem.
A právě provedením úniku se Vegetariánka liší.
Jak jsem se již zmiňovala, tato kniha není pro každého a neměla by tak být vnímaná. Důležitou platformou pro porozumění a možnou polemiku s knihou je (dle mého názoru) zkušenost a vnímavost
Neboť jsou knihy, které promlouvají jen k určitým lidem a jen po určitý čas – za sebe můžu říct, že já jsem to štěstí měla, ale kdo ví, možná v jiném rozpoložení a v jiný čas bych ji odložila nedočtenou.