Had a perla

recenze

Had a perla (2024) 5 z 5 / Marghe
Had a perla

Borgiové - jeden z nejmocnějších a nejbohatších šlechtických rodů na území dnešní Itálie. Provázelo je spoustu skandálů, úplácení, mocenský bitev, politicky výhodných sňatků, protěžování příbuzných a dokonce zločinů. Prostě skvělý základ pro výborný historický román.

Překrásná Giulia Farnese je provdána za šlechtice Orsiniho Orsini. Její bratři jsou spokojení, dokázali jí sjednat výhodný sňatek s bohatým mužem. O jejich sestru bude velmi dobře postaráno. Navíc Giulia je nadšená, že bude mít vedle sebe pohledného mladého manžela a ne obtloustlého starce jako většina jejích přítelkyň.

Ráno po svatbě její muž zmizí, aniž by s ní promluvil jediné slovo. Ona se však od své tchýně a později i od kardinála Rodriga Borgii dozvídá šokující podrobnosti jejího sňatku o němž ani její bratři neměli ponětí. Kardinál ji několikrát zahlédl v kostele a neodolal její kráse. Když zjistil, že její bratři pro ni shánějí ženicha, vymyslel důmyslný plán. Jako potenciálního manžela její rodině představili mladého Orsiniho a mu výměnou za Giulii nabídl štědrou kompenzaci. Protislužby, výhodná místa, pověření, majetek a především svou přízeň. A nyní by se Giulie měla stát kardinálovou konkubínou. Co na to mladá kráska?

Pokud tuto část historie znáte nebude pro vás Giuliino rozhodnutí překvapením. Ale ani vy se u knihy nebudete nudit. Autorka do příběhu zakomponuje i fiktivní postavy, které příběh velmi okoření. Jednou z těchto postav je kuchařka Carmelina, která uprchne z Benátek do Říma za svým bratrancem Marcem, který pracuje právě pro kardinála Borgiu. Jediný Marco ví, proč utekla, co provedla a jak strašný trest ji hrozí. Stane se tedy jeho pravou rukou a také ona začne pracovat v kardinálově kuchyni. Nejen ji, ale především její skvostné jídlo si Giulia Farnese velmi oblíbí a kuchařčinu přítomnost vyžaduje na všech svých cestách.

Dalším společníkem římské krásky je trpaslík Leonello, který je Cesarem, synem kardinála Borgii, najat aby chránil Giulii před možným nebezpečím. Je uštěpačný, drzý a rád vám vmete do očí drsnou pravdu dost neomaleným a krutým způsobem. Na druhou stranu je velmi inteligentní a oddaný ochránce. Jaká jsou však jeho tajemství a po jaké pomstě touží?

Autorce se podařilo skvěle vykreslit skutečné historické osobnosti a spojit je v příběhu s postavami fiktivními, vylíčenými tak bravurně a přesvědčivě, že se necháte strhnout dějem a během čtení lehce uvěříte, že přesně takto jejich život probíhal.
Itálii miluji a zajímá mě její historie. O rodu Borgiů mám přečteno hodně knih a s klidným svědomím mohu říct, že tato byla jednou z nejlepších.

Autorka recenze: Markéta Pospíšilová


Had a perla Had a perla Kate Quinn

Řím, rok 1492 Svaté město je zalité krví a opředené tajemstvími. Papež umírá a Boží trůn zůstává neobsazen. Rod Borgiů začíná svůj legendární vzestup... Giulia Farnese má dlouhé světlé vlasy a svět jí leží u nohou. Vlastně má vš... více


Komentáře (0)

Přidat komentář