Kardinálova milenka

recenze

Had a perla (2024) 4 z 5 / Kikina182
Had a perla

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím MOBA za účelem recenze.

Gulia si myslí, že má štěstí. Je totiž provdána za mladého a atraktivního Orsiniho. Brzy se však ukáže, že se radovala předčasně. Její manžel uzavřel dohodu s kardinálem Borgiou, Gulia se má stát kardinálovou milenkou oplátkou za různé službičky. Gulia tento osud odmítá, ale kardinál je o to víc odhodlaný dostat ji do své postele a neštítí se ani hraní na city přes svou dceru. Gulia se však připadá velmi osamělá a společnost najde v lidech, u kterých by to nečekala. V kuchařce Carmeline, která uprchla z Benátek a v trpaslíkovi Leonellovi, kterého kardinál najal, aby Gulii chránil.

Styl je hodně popisný. Přestože uznávám, že u tohoto příběhu je popisnosti opravdu třeba, tak chvílemi se podle mě autorka zabývala zbytečnými detaily, které akorát brzdily příběh a nudily mě, čímž narušovaly celkovou plynulost čtení. Ale jinak se čte příběh dobře a většinou rychle ubíhá.

Dalo by se říct, že kniha vypráví hned několik příběhů, které se nakonec prolínají v jeden. To vždycky vítám, jelikož děj je díky tomu zajímavější a není jednotvárný. Obzvlášť, když to tvoří tak krásný a komplexní celek jako tady.

Nejsem si jistá, jak moc je příběh založen na skutečných historických událostech a nakolik je to fikce, ale ať už je to jakkoli, líbí se mi. Je skvěle promyšlený a nechybí zvraty ani napětí. Ačkoli musím podotknout, že občas autorka napíná trochu na sílu. U některých věcí mlžila tak dlouho, že už mě to po čase spíše iritovala, než že bych byla zvědavá a to, že se nakonec nejednalo o nic, co by si takové dlouhé utajování zasloužilo, to bohužel nevylepšilo. Stejně tak bych si představovala, že některé scény budou trochu akčnější, než byly.

Postavám nemůžu nic vytknout, jelikož právě díky popisnosti knihy je autorka vyobrazila opravdu do všech detailů, ať už se jednalo o vzhled nebo o jejich charakter. A to jak v případě postav, které v příběhu hráli hlavní roli, tak i vedlejších a těch, které byly v příběhu jen do počtu.

Had a perla je krásný příběh, který jsem užila. Na můj vkus byl sice málo dynamický, ale klady rozhodně přesahují zápory. Takže pokud máte rádi historické romány z období Borgiů, určitě mohu knihu doporučit.


Had a perla Had a perla Kate Quinn

Řím, rok 1492 Svaté město je zalité krví a opředené tajemstvími. Papež umírá a Boží trůn zůstává neobsazen. Rod Borgiů začíná svůj legendární vzestup... Giulia Farnese má dlouhé světlé vlasy a svět jí leží u nohou. Vlastně má vš... více


Komentáře (0)

Přidat komentář