Perspektivy hledají vraha v renesanční Florencii

recenze

Perspektivy (2024) 3 z 5 / Terkaodkafe
Perspektivy

Francouzský spisovatel Laurent Binet do hloubky nastudoval další historické období, aby nás pozval do renesanční Florencie mezi proslulé malíře. A krom umění je středem pozornosti i vražda jednoho z nich.


V roce 1557 někdo zavraždil malíře Jacopa da Pontorma před tím, než stihl dokončit svou stropní fresku. Kdo ho zabil a proč? A souvisí s vraždou nález obrazu nahé Venuše s hlavou, která je věrnou podobou Marie, panenské dcery florentského vévody Cosima Medicejského? A co s tím mají společného protesty prostých dělníků? To vše se dozvíme na základě dopisů, které si vyměňují účastníci dění i zdánlivě náhodní svědci.

Laurent Binet se do povědomí českých čtenářů zapsal především svým románem HHhH, který popisoval atentát na Reinharda Heydricha. Ale na kontě má i knihy z historie Francie či Incké říše. V románu Perspektivy se pak ocitáme v Itálii 16. století. Člověk musí obdivovat, kolik času a trpělivosti musel autor vynaložit k nastudování veškerých dobových reálií. Čtenář jako by se při četbě románu opravdu ocitl ve středu Florencie na začátku roku 1557. Na stránkách se to hemží velkými jmény, jako je Michalengelo Buonarotti, Cosimo Medicejský, Giorgio Vasari či francouzská královna Kateřina. Binet dokázal z pár reálných historických postav poskládat spletitý příběh, který se zřejmě nikdy nestal, ale mohl by.

Perspektivy jsou románem v dopisech, takže si všechny postavy, kterých není zdaleka málo, mezi sebou píší o vraždě. A nejen o ní. Čtenář tak postupně proniká jak do samotného zločinu, tak i do životů tehdejších Florenťanů. Ovšem dopisy jsou i kámen úrazu celého románu. Těch pisatelů a adresátů je extrémně mnoho. A pokud se člověk v italské historii 16. století příliš nevyzná, bude mu čtení románu dělat problémy. Epistolární forma románu rozhodně klade velké nároky na čtenářovu pozornost. Ovšem kdo nehledá lehkou detektivku, ale chce sám vyřešit zločin, bude spokojen.

Dopisy jsou krátké a některé i plné vtipu, takže se kniha dobře čte. Zvlášť pokud se alespoň trochu vyznáte v daných postavách, nebo pokud si při čtení budete dělat diagramy, kdo píše komu a o čem. Román je skvěle sepsán a pochvalu za skvělý překlad si zaslouží Michala Marková. Jednotlivé postavy nepíší stejně. Jejich styl se mění s jejich společenskou vrstvou a i tím, komu je daný dopis adresován. Děj je napínavý, ovšem než aby člověk chtěl vyřešit vraždu, spíše drží palce mladičké Marii, které je mu líto. Protože právě její smutný osud z celého přehršle postav vystupuje. Já jsem se v těch ostatních figurách poněkud ztrácela.

Děkuji nakladatelství za knihu k recenzi.


Perspektivy Perspektivy Laurent Binet

Florencie, 16. století. Malíř Jacopo da Pontormo je zavražděn pod freskami, na nichž pracoval dlouhých jedenáct let. Na místě činu je nalezeno též obscénní zobrazení Marie Medicejské, dcery florentského vévody Cosima I. Vyšetřován... více


Komentáře (0)

Přidat komentář