Vtipná a zajímavá historie našeho stravování, taková je Evoluce českého jídla

recenze

Evoluce českého jídla (2024) 4 z 5 / Terkaodkafe
Evoluce českého jídla

Myslíte si, že tradiční česká kuchyně je těžká a tučná? Založená hlavně na mase a mouce s minimem zeleniny? V historii to tak vůbec nebylo. O tom vás přesvědčí kniha Christiana Szabo Evoluce českého jídla.

Posledních několik let se do popředí našeho zájmu konečně opět dostává dobré a kvalitní jídlo. Roztrhl se pytel s kuchařskými show, netradičními kuchařkami, zájezdy za jídlem či kurzy vaření. A je to dobře. Protože česká kuchyně není jen svíčková se šesti či kachna se zelím, tedy obědy, po kterých budete potřebovat čtrnáctidenní odtučňovací kůru.

V minulosti byla rozmanitá, založená na lokálních surovinách, bylinkách, houbách, rybách či třeba luštěninách. O její bohaté historii sahající tisíce let do minulosti se přesvědčíte v publikaci Evoluce českého jídla, kterou napsal propagátor české gastronomie Christian Szabo. Kniha provede historií od počátku zpracování jídla na našem území až do současnosti. Na pomoc si bere rozmanité historické prameny, které se zmínkami o jídle jen hemžily. Vždyť jídlo je od počátku věků, kromě nutnosti k přežití, i potěšení.

Vtipnou a poučnou formou se čtenář dozví, co bylo první lidmi upravené jídlo, jak vypadal původní recept na šípkovou omáčku, kdo může za to, že svíčkovou považujeme za klasiku všech klasik, či že brambory, které tvoří základ řady tradičních českých jídel, se na jídelníčku našich prapraprababiček objevují jen asi 200 let. Pro mě osobně bylo velkým překvapením, že za snížení rozmanitosti českého kulinářského umění může až éra komunismu. Teprve ta vytvořila nezdravou kuchyni, které vládne tlusté maso a UHO (univerzální hnědá omáčka). Je veliké štěstí, že se naše kulinářské umění opět vrací ke svým rozmanitým kořenům.

Pokud vás zajímá, jak pestrá strava našich předků v minulosti byla, co vše mohlo tvořit jejich jídelníček a kdy asi se které pokrmy poprvé objevily na talířích Čechů, bude tato kniha to pravé pro vás. Obsahuje celou řadu vtipných a zajímavých faktů, kterými nejen že si rozšíříte své znalosti, ale oslníte kdejakou společnost. Je to populárně-naučná literatura, která nejde moc do hloubky, spíš čtenáře lehce stravitelnou formou seznamuje s danou problematikou. To ovšem čtenář laik ocení a odborník sáhne po jiné publikaci.

Kniha obsahuje i celou řadu dobových receptů přesně tak, jak byly zapsány. Takže si je každý může zkusit doma sám uvařit. Evoluci českého jídla rozhodně doporučuji. Třeba jako případný dárek místo klasické kuchařky.

Děkuji nakladatelství za poskytnutí knihy k recenzi.


Evoluce českého jídla Evoluce českého jídla Christian Szabo

Již před řadou let začal autor v Praze organizovat kulinární exkurze. Jedna z prvních otázek, na kterou se totiž turisté po příchodu do Česka většinou ptali a ptají, je: Co je typické české jídlo? Jak se ukázalo, odpověď vůbec nen... více


Komentáře (0)

Přidat komentář