Sběrači borůvek - příběh, co si nesmíte nechat ujít

recenze

Sběrači borůvek (2024) 5 z 5 / Airelle
Sběrači borůvek

Knihy jsou tak dobré, jako emoce, které předávají. To bylo první, co jsem si řekla, když jsem knihu dočetla.

Čekala jsem náročný příběh, přeci jen anotace mnohé napovídá, dostala jsem mnohem, mnohem víc.

Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů, a to Joea a Normy, oba pocházejí z jiného prostředí, a přesto mají něco společného.

Joe nám nechá nahlédnout nejprve do svého dětství, kdy jeho čtyřletá sestra Ruthie zmizela beze stopy, což ovlivnilo celou rodinu.

Celá rodina v té době jezdila každý rok sbírat borůvky do Maine, čímž si vydělávala. Neměli to jako Mikmakové lehké, přeci jen společenské i sociální rozdíly udělali své.

V momentě, kdy Ruthie zmizela, jsem nevěřila vlastním očím, když policisté dali od hledání ruce pryč.

Norma nemá život o nic jednodušší, vyrůstá jako porcelánová panenka, která svými zvídavími otázkami mučí svoji matku. Nebo je to jinak? Norma má podivné sny a nenachází pro ně vysvětlení, kdykoliv se své matky na něco zeptá, tu rozbolí hlava a uteče do ložnice.

To, co mají Norma a Joe společného, mi bylo jasné hned po přečtení prvních pár kapitol. Oceňuji, jak si autorka s příběhem vyhrála. Na necelých 300 stranách prožijeme dva celé životy a emočně nás to vyždímá.

Postavy neukazuje jen v pozitivním světle, je tomu v mnoha případech dokonce naopak. Kdo mě tady dokonale vytáčel, byla Normina matka, ač máme něco společného, pochopit jí nedokážu.

V knize je velké množství postav, ale větší prostor jich dostalo naštěstí jen pár. Nejvíc samozřejmě vyčnívá Joe a Norma, vzhledem k tomu, že jsou hlavními vypravěči svých životů.

Knihu Vám moc ráda doporučím, ukazuje život v Americe z pohledu původních obyvatel v průběhu padesáti let, není nouze o celou škálu emocí a nechybí ani relativně šťastný konec.

Moc děkuji za poskytnutí knihy v rámci #spoluprace @nakladatelstvijota @lucie.pise

Hodnocení: 4,5/5*
Žánr: román, světová literatura
Počet stran: 296
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2024

Sběrači borůvek Sběrači borůvek Amanda Peters

Na borůvkových polích v Maine se ztratí čtyřletá holčička a její záhadné zmizení bude pronásledovat pozůstalé, rozvrátí rodinu a zůstane nevyřešeno téměř padesát let… Červenec 1962. Rodina Mikmaků z Nového Skotska přijíždí do M... více

Komentáře (0)