Svolení by Nikola
recenze
Svolení (2021) / obedova.pauzaJak skutečný může být vztah třináctileté dívky a padesátiletého muže? Příběh odehrávající se v Paříži v osmdesátých letech minulého století nám vypráví sama V., která na pomyslné hranici mezi dětstvím a dospělostí potká staršího spisovatele. Ten se rozhodne ji zasvětit do tajů lásky a milování. Zvládne dívka prohlédnout medové řeči a laciná gesta nebo se nechá "nachytat" a známému pařížskému predátorovi sedne na lep?
Svolení se nedá popsat jinak, než jako velmi "ZNEPOKOJUJÍCÍ" kniha. Tento fakt podporuje i to, že se jedná o skuteční příběh, který nám přináší dnes již dospělá autorka. Ta ve svých třinácti letech začala udržovat poměr se členem pařížské literární smetánky. Zaslepena naivitou a touhou po uznání a lásce se nechá vlákat do bytu, posléze i do postele dospělého muže, který se netají tím, že pěstuje vztahy s mladistvými děvčaty. Ovšem jakmile dívky povyrostou, nezdráhá se je opustit a vyráží opět na lov.
Během čtení knihy jsem se neustále nedokázala zbavit myšlenky, že vše, co hlavní postava popisuje je skutečné a jak lehké bylo pro G. M. mladou dívku svést. Sama jsem se vrátila v čase do doby svých pubertálních let a došlo mi, že kdyby se tenkrát objevil někdo podobný, pravděpodobně bych se také nechala nachytat. Když je vám třináct, pocházíte z disfunkční rodiny a trpíte pocitem, že pro nikoho nejste dost dobří, tak je snadné, možná až osvobozující dát důvěru někomu, kdo projeví byť nepatrný zájem.
Knihu doporučuji, i když se pravděpodobně během jejího čtení nebudete ve své vlastní kůži cítit úplně nejlépe. Tím spíš, pokud se s V. dokážete ztotožnit.
Svolení Vanessa Springora
Pohledná mladá dívka a starší zkušený muž. Jenže toto není Lolita. Toto je skutečný život, v němž není radno si podobné vztahy romantizovat. Osmdesátá léta minulého století v Paříži. Třináctiletou V. vychovává rozvedená matka, kt... více